Μάντσεστερ: Ο αγγλικός Βορράς είναι hip

Βρετανικές pubs, αυτοσχέδια indie lives, βόλτες στην βιομηχανική ιστορία του πλανήτη, στην φύση του Μάντσεστερ και στο… μέλλον της αρχιτεκτονικής. Ο αγγλικός Βορράς συνεχώς εξελίσσεται, ομορφαίνει και μπαίνει στον χάρτη του τουρισμού: Το Λονδίνο έχει ανταγωνισμό.
Μάντσεστερ: Ο αγγλικός Βορράς είναι hip
του Γιώργου Κόκουβα

Για πολλά χρόνια, ένας άτυπος ανταγωνισμός μαινόταν στον αγγλικό Βορρά. Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ διεκδικούσαν τον πολυπόθητο τίτλο της «δεύτερης αγγλικής πόλης». Οι δύο τελευταίες δεκαετίες, έδωσαν την απάντηση. Ένα larger than life μουσικό κίνημα, έναν βομβαρδισμό και μια εκ βάθρων «ανακαίνιση» της πόλης μετά, δεν υπήρχε αμφιβολία: Η πόλη του Μάντσεστερ όχι μόνο κατέκτησε δικαιωματικά τον τίτλο, αλλά κατόρθωσε να χαίρεται κάτι περισσότερο: Την αίγλη της ανεπίσημης πρωτεύουσας του Βορρά, που δεν σταματά να μεταμορφώνεται σε (υπερ)μοντέρνα μητρόπολη.

Είναι πράγματι δύσκολο για τους «αρχάριους» επισκέπτες της Βρετανίας να προσπεράσουν την γραφικότητα του Εδιμβούργου και την καλειδοσκοπική πολυπροσωπία του Λονδίνου. Είναι «παράτολμο» για έναν επισκέπτη να ξεκολλήσει από «εκεί όπου συμβαίνουν όλα» και να ανηφορίσει προς μια πόλη που δεν φημίζεται παρά για την βιομηχανική της φύση και την παράδοση της ποδοσφαιρομάνας.

Κι όμως, το Μάντσεστερ δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και οι πλακόστρωτες πλατείες του, που σκιάζονται από τους υπερσύγχρονους ουρανοξύστες. Είναι τα πολλά πρόσωπα της αρχιτεκτονικής, που αποτυπώνεται από τις ρωμαϊκές του οχυρώσεις μέχρι το βικτωριανό στιλ και την υπερσύγχρονη αισθητική των κτιρίων του. Είναι η βαριά προφορά των ντόπιων, που προφέρουν πάντα το «u» σαν «ου», και οι αυθεντικά βρετανικές pubs με τα αυτοσχέδια indie lives και τα pints με τις μπύρες να ρέουν κάθε βράδυ. Είναι, τέλος(;), τα τοπία που θα δείτε στις γύρω «γειτονιές», από κανάλια ποταμών και καταπράσινους λόφους, μέχρι λίμνη, που ολοκληρώνει το φιλόξενο σκηνικό της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Όσα κουβαλά η πόλη…

Δεν είναι και λίγα. Ξέρατε για παράδειγμα ότι το Μάντσεστερ αποτελεί την πρώτη εκβιομηχανισμένη πόλη του κόσμου; Ότι ήταν πρώτη σε παραγωγή υφασμάτων πόλη του πλανήτη στα χρόνια της Βιομηχανικής Επανάστασης; Εκείνη την εποχή, μάλιστα, περισσότερο από το 60% του βαμβακιού του πλανήτη επεξεργαζόταν στην περιοχή. Εδώ άνοιξε και ένας από τους πρώτους και ιστορικότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κόσμου, εδώ που οι επιστήμονες πέτυχαν την πρώτη διάσπαση του ατόμου, εδώ που τελειοποιήθηκε η πρώτη μονάδα επεξεργασίας υπολογιστή το 1948.

Όλα αυτά σφράγισαν το πιστοποιητικό γέννησης του καπιταλισμού, με γενέθλια πόλη το Μάντσεστερ. Εδώ, μάλιστα, παίχτηκε αργότερα μια σημαντική πράξη και της θεωρίας του μαρξισμού: Ο Φρίντριχ Ένγκελς πέρασε πολύ χρόνο στην πόλη ετοιμάζοντας την ανάλυσή του «Η κατάσταση της Εργατικής τάξης στην Αγγλία» το 1844, ενώ όταν ο Καρλ Μαρξ επισκέφτηκε την πόλη, συναντήθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Chetham’s, όπου και συζήτησαν τις θεωρίες τους. Στην συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα να δει τα βιβλία που διάβαζε τότε ο Μαρξ και το τραπέζι όπου κάθισε με τον Ένγκελς.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε την ανάπτυξη της πόλης, όταν τις παραμονές των Χριστουγέννων του ’40, έπεσαν στο κέντρο της πόλης 467 τόνοι εκρηκτικών και 37.000 εμπρηστικές βόμβες. Το ιστορικό κέντρο χτίστηκε εκ νέου, ενώ ταυτόχρονα άνθισε και το λιμάνι του Μάντσεστερ. Ναι, η πόλη είχε λιμάνι, και σημαντικότατο μάλιστα, σχηματισμένο τεχνητά στις όχθες του ποταμού Irwell – τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ο τυφώνας Θάτσερ, με αποτέλεσμα τα Manchester Docks να αποτελέσουν παρελθόν.

Κι εκεί που η μουσική επιχείρησε να δώσει την λύση στην αναγέννηση της ζωντάνιας της πόλης – η σκηνή του Madchester, οι indie μπάντες και η Britpop με παγκοσμίως διάσημες μπάντες δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν μουσικόφιλο – η γειτνίαση με την μπαρουτοκαπνισμένη στα ‘90s Ιρλανδία έφερε εκ νέου την καταστροφή. Μια βόμβα ήταν αρκετή για να ισοπεδώσει και πάλι το κέντρο της πόλης το 1995. Από τότε, όμως, το Μάντσεστερ δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται: Ουρανοξύστες, κανάλια, πλατείες, φοιτητική ζωντάνια, εμπορικά κέντρα, τόνοι από γυαλί κι ατσάλι, και τουριστική ανάπτυξη το έφεραν πρώτο απ’ όλες τις πόλεις της Γηραιάς Αλβιόνας στον 21ο αιώνα.

Τι να δείτε στο Μάντσεστερ

Ξεκινήστε από την καρδιά της πόλης, στα Piccadilly Gardens, τον δημόσιο χώρο που έλαβε παγκόσμια διάκριση ως ο καλύτερος μετά την ανάπλασή του το 2003. Ανάμεσα στους δύο μεγάλους επιβατικούς σταθμούς της πόλης, το Μάντσεστερ εδώ βάζει τα καλά του και υποδέχεται τους επισκέπτες του ανάμεσα σε μοντέρνα κτίρια – εδώ υψώνεται και ένα από τα καμάρια της πόλης, ο ουρανοξύστης City Tower- σιντριβάνια, σκεπαστές στοές και αρχιτεκτονικές κατασκευές.



Στο μποέμ Northern Quarter θα βρείτε hip μπαράκια και καταστήματα, στις γειτονιές του Castlefield θα τριγυρίσετε στα πιο σικ στέκια της πόλης αλλά και στο βιομηχανικό τετράγωνο, βγαλμένο από άλλο αιώνα, με απομεινάρια από τούβλινα κτίρια, γεφυράκια και κανάλια, όπου στεγάζεται το μεγάλο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας, ενώ στην πολύχρωμη Canal Street, στην καρδιά της πόλης θα γνωρίσετε ένα από τα πιο ζωντανά Gay Villages του κόσμου.



Το πιο επιβλητικό, το πιο τρομακτικό, το πιο ιδιαίτερο κτίριο της πόλης, βέβαια, είναι η Βιβλιοθήκη John Rylands, που δεν είναι τόσο βιβλιοθήκη, όσο ένας βικτωριανός-γοτθικός ναός για τα βιβλία. Εξερευνήστε τα σπάνια χειρόγραφα και μερικά… αιωνόβια βιβλία, χαρείτε την θέα από τις ψηλοτάβανες αίθουσες και τα μεγάλα παράθυρα, και χαλαρώστε με ένα τσάι στο μοντέρνο café που φιλοξενείται εκεί, μαζί με εκατοντάδες φοιτητές του γειτονικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ – η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι δωρεάν. 

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν θα παραλείψουν φυσικά μια βόλτα από το Old Trafford, τα λημέρια της United, αλλά και από το National Football Museum. Οι φίλοι των τεχνών, από την άλλη, θα βρουν μια καλή αφορμή να κατευθυνθούν προς τα νότια, στην πανέμορφη Whitworth Art Gallery, ή να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης, για να επισκεφθούν την καλύτερη γκαλερί της πόλης, την Manchester Art Gallery, που φιλοξενεί από έργα του Turner και του Bacon μέχρι περιοδικές συλλογές (υπερ)μοντέρνας τέχνης. 



Όλοι πάντως θα δώσουν ραντεβού στα εμπορικά κέντρα της πόλης, όπως το τεράστιο Arndale Centre για ψώνια, το Lowry για τέχνη και καφέ στο προάστιο του Salford Quays (το πρώην «λιμάνι» της πόλης), το Corn Exchange (ιστορικό κτίριο όπου γινόταν το εμπόριο καλαμποκιού και πλέον φιλοξενεί καταστήματα και αποκαλείται από τους ντόπιους “The Triangle”) και το The Printworks στο κέντρο, εκεί όπου βρίσκονταν τα headquarters της Daily Mirror, αλλά πλέον έχουν αντικατασταθεί από μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και casino.



Το βράδυ, η περίφημη σκηνή του Μάντσεστερ, που ανέδειξε συγκροτήματα όπως οι Charlatans, οι James, οι Happy Mondays, οι Bee Gees, οι Smiths και οι Oasis, ζει ακόμη μέσα από τις pubs που σερβίρουν την αυθεντική βρετανική ale και στα clubs που σείονται κάθε βράδυ από τα lives. Στο Warehouse Project θα «χτυπηθείτε» με εξοντωτική σειρά συναυλιών, στο Mint Lounge στο Northern Quarter θα απολαύσετε clubbing μέχρι το πρωί, ενώ στην pub Sandbar, στην Πανεπιστημιούπολη, θα πιείτε στην υγειά των live μουσικών, του φαγητού και της τέχνης που θα συναντήσετε εκεί. 

*Η φύση της Βορειοδυτικής Αγγλίας

Μπορεί το Μάντσεστερ να φημίζεται για την αστική κουλτούρα του, αλλά από την γύρω περιοχή δεν λείπουν οι πράσινες οάσεις και οι φυσιολατρικοί προορισμοί. Συγκεκριμένα, στα προάστια της μητροπολιτικής περιοχής, όπως στο Bury, το Bolton, το Wigan, το Oldham, το Rochdale και το Salford (προσβάσιμα σε λίγα λεπτά με το τρένο), θα συναντήσετε τεράστια πάρκα, ιστορικά υδάτινα μονοπάτια και γραφικές πόλεις που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια. Δείτε τους καλύτερους «πράσινους» προορισμούς του Μάντσεστερ, συγκεντρωμένους εδώ και εδώ

Λιγότερο από μία ώρα μακριά βρίσκεται και η πόλη του Liverpool, με το πανέμορφο λιμάνι, τα όμορφα καταπράσινα προάστια και το γραφικό αλλά υπερσύγχρονο ιστορικό κέντρο – δείτε τις εντυπώσεις μας από το μεγάλο λιμάνι του Βορρά σε παλιότερο αφιέρωμά μας

Πού να φάτε
-Στα Pacifica Cantonese (5-7 Church st) και Yang Sing (34 Princess st) για value for money πεντανόστιμες ασιατικές συνταγές (15-20€ κατ’ άτομο).
-Στο Rose Garden (218 Burton road, west Didbury) για βρετανική κουζίνα με μοντέρνα δημιουργικά twists σε γενναιόδωρες μερίδες (περί τα 20-25€ κατ’ άτομο).
-Στο River Bar Restaurant (50 Dearman’s Pl) για… υψηλή κουζίνα διά χειρός του βραβευμένου σεφ Oliver Thomas, με γεύσεις όπως ψητός αστακός με σκορδο-βούτυρο και τσιπς και αρνάκι με γλυκοπατάτες και βερίκοκα (περί τα 30€ κατ’ άτομο).
-Για γλυκό επίλογο, σπεύστε στo Sugar Junction (60 Tibb st) που προσφέρει εξαιρετικά cupcakes και γλυκά, όπως και στο Richmond Tea Rooms (Richmond st) για χωνευτικό αγγλικό τσάι και τοπικές γλυκές σπεσιαλιτέ.

Πού να μείνετε
-Στο Ascott Hotel, που στεγάζεται σε μία βικτωριανή έπαυλη του 19ου αιώνα, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης και από το Old Trafford. Τα χαριτωμένα δωμάτια ποντάρουν στην κλασική διακόσμηση, ενώ θα σας κοστίσουν από 62,48€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο. 
-Στο Luther King House, σε ένα δενδρόφυτο προάστιο, για άνετη διαμονή σε μικρά δωμάτια, που βρίσκονται όμως μέσα σε κήπους οκτώ στρεμμάτων. Η τιμή του δίκλινου δωματίου ξεκινά από τα 66€. 
-Στην κλασική επιλογή του Holiday Inn (Manchester Central Park), κοντά στην αντίστοιχη στάση του metrolink και με άνετα, κλασικά διακοσμημένα δωμάτια – από 84,35€ ανά διανυκτέρευση. 
-Στο Atrium by Bridge Street Hotel, στην καρδιά της πόλης, που προσφέρει πολυτελή δωμάτια-διαμερίσματα, με άνετα κρεβάτια και καναπέδες, κουζίνα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, από 88,72€ ανά διανυκτέρευση. 

Πώς θα πάτε
Με απευθείας πτήση από Αθήνα με τα φτερά της EasyJet, σε τιμές μετ’ επιστροφής και φόρων που ξεκινούν από 205€ για τον Νοέμβριο ή πολύ οικονομικότερα τους επόμενους μήνες – τον Ιανουάριο η τιμή πέφτει μέχρι και στα 90€ μετ’ επιστροφής.
Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε μέσω Ζυρίχης με τα φτερά της Swiss, τα οποία τον Δεκέμβριο θα σας στοιχίσουν από 216€ ή να πετάξετε προς Λονδίνο και από εκεί να κατευθυνθείτε στο Μάντσεστερ με τρένο (2 ώρες) ή λεωφορείο (4,5 ώρες) - το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο νωρίς θα κάνετε την κράτησή σας). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v