Montpellier: Σαγηνευτικό άρωμα μεσαίωνα

Αναμείξτε ένα μέρος ηλιόλουστες μεσογειακές ακτές, ένα μέρος ατόφιας μεσαιωνικής και ιατρικής ιστορίας, προσθέστε στο μείγμα ένα ποτήρι κρασί από τους αμπελώνες του Languedoc, νεανικό παλμό και – voila!- καλώς ορίσατε στο Montpellier.
Montpellier: Σαγηνευτικό άρωμα μεσαίωνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δαιδαλώδη σοκάκια γεμάτα μεσαιωνική ιστορία στο ιστορικό κέντρο, «φοιτητικός» αέρας και νεοκλασική συμμετρία στην μοντέρνα συνοικία Antigone, πλατείες με εντυπωσιακά κτίρια, επαύλεις του 19ου αιώνα, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας και δεκάδες σημεία ενδιαφέροντος για να γεμίσεις δημιουργικά την μέρα σου. Το Montpellier, η μεγαλύτερη πόλη και παράλληλα πρωτεύουσα της περιφέρειας Languedoc-Roussillon, μπορεί να μην έχει αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «must αξιοθέατα», όμως είναι πανέμορφη σε κάθε γωνιά της, κομψή, ελκυστική και με έντονη… επίγευση, ίδια με αυτή των φημισμένων κρασιών που παράγονται στην περιφέρεια.

Μια πλατεία – πολλές διαδρομές

Τα πάντα εδώ περιστρέφονται γύρω από την Place de la Comedie, την κεντρική πλατεία του Montpellier στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εδώ οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού, ξαποσταίνουν στα δεκάδες μπιστρό, τρώνε στα εστιατόρια, αράζουν με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και απολαμβάνουν τον καφέ τους με θέα το εντυπωσιακό κτίριο του θεάτρου La Comedie, το οποίο χτίστηκε το 1755. Ένα Καρουζέλ – σήμα κατατεθέν των γαλλικών πόλεων και το γραφείο τουρισμού συμπληρώνουν το παζλ μιας ούτως η άλλως πλήρους πλατείας. Η θέση της πάντως, είναι από κάθε άποψη στρατηγική. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (περί τα διακόσια μέτρα), το ίδιο και τα κάθε λογής καταστήματα και το τεράστιο εμπορικό κέντρο Polygone. Τέλος, από την Place de la Comedie θα ξεκινήσουν όλες οι βόλτες σας στην παλιά και τη νέα πόλη, εν ονόματι Antigone.

Πίσω και πάνω από την Place de la Comedie, απλώνεται η παλιά πόλη του Montpellier. Στα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια της θα βρείτε καφετέριες, κρεπερί, εστιατόρια με φοβερό ψάρι και όστρακα της περιοχής, μπυραρίες, κρυφές πλατείες και δεκάδες μαγαζάκια. Παραδόξως οι τουρίστες είναι ελάχιστοι εδώ. Αν και μπορείτε να διαβείτε τα σοκάκια της με τα πόδια, παρ’ όλα αυτά συνιστούμε να πάρετε το τρενάκι του δήμου, το οποίο ξεκινάει από την Place de la Comedie και διατρέχει όλη την παλιά πόλη. Η ξενάγηση γίνεται και στα αγγλικά με ακουστικά, ενώ το κόστος της ανέρχεται στα 7€.

H Arc de Triomphe (ναι, υπάρχει και εδώ) χτισμένη τον 16ο αιώνα, σηματοδοτεί το τέλος της παλιάς πόλης και την είσοδο στο πανέμορφο πάρκο της Place Royale du Peyrou. Το πάρκο βρίσκεται σε ύψωμα και έχει δύο επίπεδα, τα οποία προσφέρουν πανέμορφη θέα προς την πόλη. Στο πάνω επίπεδο υπάρχει ένα παλιό υδραγωγείο, το οποίο όμως είναι κλειστό, ενώ το κάτω επίπεδο του πάρκου είναι γεμάτο δέντρα, μικρούς χώρους με γρασίδι, τεχνητή λιμνούλα και πίδακες νερού. Τις ανοιξιάτικες μέρες το πάρκο σφύζει από ζωή, με τους κατοίκους να κάνουν πικ νικ, ζογκλέρ να περιφέρονται επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους και παιδάκια να κάνουν… μονόκυκλο.

Από την κεντρική πλατεία της πόλης, ξεκινά η Esplanade Charles de Gaule, ένας πεζόδρομος γεμάτος δέντρα, τον οποίον αν περπατήσετε θα σας βγάλει στο Musee Fabre, ένα από τα σπουδαιότερα και πιο μεγάλα μουσεία της Γαλλίας. Πληροφοριακά αυτή τη περίοδο, το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Bodies and Shadows, Caravaggio and European Caravaggism», με έργα του διάσημου ζωγράφου.

Antigone: Συνοικία με άρωμα αρχαιοελληνικό


Ανατολικά της Place de la Comedie, πίσω από το εμπορικό Polygone, βρίσκεται η νέα γειτονιά της πόλης, η Antigone. Έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Ricardo Bofill, η συνοικία έχει σαφείς επιρροές από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική. Το κλασσικό με το μοντέρνο συνδυάζονται ιδανικά εδώ, με τις μεταμοντέρνες πολυκατοικίες, τα νεοκλασσικά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, τα μεγάλα πάρκα και τους άρτια διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους να συνθέτουν ένα σκηνικό αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα και… απορήσαμε όταν διαπιστώσαμε πως οι περισσότερες οδοί της συνοικίας έχουν ελληνικά ονόματα. Με μια σύντομη έρευνα, μάθαμε πως η πλειοψηφία των δημάρχων της πόλης ήταν φιλέλληνες.

Αφού αφήσουμε πίσω μας το τεράστιο κτίριο της περιφέρειας Languedoc-Roussillon (και αυτό έργο του Ισπανού Bofill), το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της συνοικίας Antigone, η Place de l’ Europe μας «συστήνει» κατευθείαν στον λόγο για τον οποίο το Montpellier απέκτησε τον νεανικό χαρακτήρα του και ο οποίος δεν είναι άλλος από την πρώτη Ιατρική σχολή της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμη, όμως ακριβώς δίπλα υπάρχει ο καθεδρικός του Άγιου Πέτρου, ο οποίος είναι κατά κάποιον τρόπο ενσωματωμένος στο κτίριο της σχολής και ανοικτός στο κοινό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γοτθικό μνημείο της περιοχής και έναν από τους ομορφότερους καθεδρικούς της Γαλλίας.

Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Montpellier είναι είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, μιας και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων. Διάσπαρτα στην πόλη υπάρχουν σημεία ενοικίασης ποδηλάτων με περίπου 2€ την ημέρα. Εξαιρετικά χρήσιμο στις μετακινήσεις σας πάντως είναι και το δημόσιο σύστημα μεταφορών (τραμ, λεωφορεία), το οποίο έχει στάσεις (σχεδόν)σε κάθε σημείο της πόλης.

Top picks

* To πάρκο διασκέδασης Odysseum, στο τέρμα της γραμμής 1 του τραμ. Πλανητάριο, ενυδρείο, multiplex, bowling. Τα έχει όλα και… συμφέρει. Η είσοδος κοστίζει 12€ το άτομο και το μέρος είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε ευχάριστα και διασκεδαστικά την μέρα σας χαζεύοντας μεταξύ άλλων τους συμπαθέστατους πιγκουίνους του ενυδρείου Mare Nostrum.

* Το ζωολογικό πάρκο Henri de Lunaret. Έντεκα χιλιόμετρα μονοπατιών για να χαζέψετε παραπάνω από 500 είδη ζώων. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά για το τμήμα του Αμαζονίου θα πρέπει να πληρώσετε περί τα 5€ το άτομο.

*Ο πανέμορφος ποταμός Lez και οι καταπράσινες όχθες του, ιδανικές για χαλαρωτική βολτίτσα το απόγευμα.

* Το καλοκαιρινό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στην πλατεία Charles de Gaulle. Ποικιλίες κρασιών της Νότιας Γαλλίας, λαχταριστά όστρακα τις περιοχής και ατμόσφαιρα που θυμίζει πανηγύρι.

Διαμονή

Στο γαλλικού τύπου boutique hotel D’ Aragon, στην καρδιά της παλιάς πόλης και δίπλα στην Place de la Comedie (155€ για ένα deluxe δίκλινο), στο μοντέρνο Courtyard by Marriott Montpellier (115€ για ένα στάνταρ δίκλινο), στο Campanile Montpellier Sud είκοσι λεπτά από το κέντρο (65€ για ένα δίκλινο), στο hostel Auberge de Jeunesse (20€) και στο Hotel De Guilhem με πανοραμική θέα στον καθεδρικό του Άγιου Πέτρου και την Ιατρική σχολή (160€ για comfort δωμάτιο)

Φαγητό

Η πλειοψηφία των εστιατορίων στη παλιά πόλη και στην Antigone σερβίρουν εκλεκτές γαλλικές γεύσεις με έμφαση στα θαλασσινά και τα όστρακα. Εξαιρετική μπουγιαμπέσα δοκιμάσαμε στο Restaurant Sequoia  στο Porte Mariane (περί τα 30€ ανά άτομο χωρίς κρασί), το οποίο είναι εξίσου φημισμένο για τα κρεατικά του. Επίσης πολύ καλό φαγητό και μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο La diligence (περί τα 35€ ανά άτομο με κρασί), αλλά και στο παραδοσιακό μπιστρό Le Tire-Bouchon (περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί).

Πως θα πάτε

Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη είναι το Montpellier–Mediterrane Airport που βρίσκεται στην περιοχή Mauguio στα νοτιοανατολικά. Υπολογίστε περί τα 500€ ανά άτομο με ανταπόκριση με Ρώμη και Παρίσι (Alitalia) και 700€ για ανταπόκριση με Παρίσι (Air France). Από το αεροδρόμιο θα φτάσετε στο κέντρο της πόλης με λεωφορείο σε είκοσι λεπτά ενώ το εισιτήριο κοστίζει μόλις 5 ευρώ.

Είσαι στο μυαλό… 

Στις 24 Οκτωβρίου η ομάδα του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει την ομάδα του Montpellier στο Stade de la Mosson. Αν λοιπόν, τα βλέπετε όλα… κόκκινα, μπορείτε να κλείσετε κάποιο από τα «έτοιμα» πακέτα και να απολαύσετε την πανέμορφη πόλη στηρίζοντας παράλληλα την θρυλική ομάδα. Τα διαθέσιμα πακέτα ξεκινούν από 400€ και περιλαμβάνουν συνήθως τρεις διανυκτερεύσεις, αλλά όχι τα εισιτήρια του αγώνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v