Λίβερπουλ: City break στο πιο μουσικό λιμάνι της Ευρώπης

Η πολυνίκης ποδοσφαιρική ομάδα είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη «Liverpool». Η μεγάλη αγγλική πόλη, όμως, είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Ελάτε μαζί μας για μια βόλτα στην πιο ζωντανή και ανερχόμενη πλευρά της Αγγλίας.
Λίβερπουλ: City break στο πιο μουσικό λιμάνι της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Ψώνια μέχρι χρεωκοπίας, βόλτες μέχρι υπερκόπωσης, μπύρα μέχρι κορεσμού, «χριστουγεννιάτικο» κρύο και… μουσική, μουσική, μουσική. Αυτά τα συστατικά δεν λείπουν ποτέ από ένα ταξίδι στην πιο παρεξηγημένη πόλη της βόρειας Αγγλίας.

Το μεγάλο βρετανικό λιμάνι περιστοιχίζεται στην φαντασία των περισσότερων Ελλήνων από εικόνες μιας καθαρά βιομηχανικής πόλης και από φανατικούς, μεθυσμένους ποδοσφαιρόφιλους. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή το Λονδίνο μονοπωλεί το τουριστικό, και ως εκ τούτου και το αεροπορικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα λίγοι να γνωρίζουν την πραγματική του εικόνα.

Από την χώρα μας δεν υπάρχει απευθείας πτήση για το Liverpool. Η καλύτερη επιλογή για όσους πείστηκαν ότι Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο, είναι η πτήση Αθήνα-Μάντσεστερ (ενδεικτική τιμή για εισιτήριο μετ’ επιστροφής με όλους τους φόρους και μία αποσκευή για τις αρχές Δεκεμβρίου: 133 ευρώ με την EasyJet). Από εκεί, το Liverpool απέχει 45 λεπτά με το λεωφορείο (1,50 ως 7 ευρώ, ανάλογα με το πόσο νωρίς κάνετε την κράτηση).

Φθάνοντας στο Liverpool, αυτό που τραβάει την προσοχή είναι η γνήσια αγγλική αρχιτεκτονική. Τα πορτοκαλί τούβλινα κτίρια και τα χαριτωμένα παρατεταγμένα στη σειρά σπίτια των προαστίων δίνουν την θέση τους στον μοντερνισμό του κέντρου. Από το πράσινο –αυτή την έντονη απόχρωση που μόνο στην αγγλική εξοχή μπορεί να βρει κανείς- των πάρκων του Liverpool και από το κίτρινο των πεσμένων φύλλων, που είναι το απαύγασμα της βρετανικής μελαγχολίας, μέχρι τα εντυπωσιακά κτίρια του κέντρου, η πόλη αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Το εντυπωσιακό είναι πως όλο το κεντρικό Liverpool είναι κατά βάση πεζοδρομημένο. Περπατώντας στους ευρύχωρους και σχεδόν πάντα στολισμένους δρόμους του, έχει κανείς την εντύπωση πως υπάρχει συνεχώς χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Σε κάθε γωνία των πλακόστρωτων δρόμων του, έχει στήσει την «μουσική σκηνή» του κάποιος πλανόδιος τραγουδιστής. Ταμπέλες γράφουν «Καλώς ήλθατε στην πρωτεύουσα της μουσικής» και δεν λένε ψέματα. Η πόλη που γέννησε το πιο δημοφιλές group όλων των εποχών τιμά τους Beatles σε κάθε βήμα του επισκέπτη της: από το μουσείο «The Beatles Story» αφιερωμένο στην πορεία των «Fab Four» (είσοδος 12,95 λίρες) και την μουσική «στοά» -το περίφημο «Cavern Walk»- με pubs όπου τραγουδούν συγκροτήματα-μίμοι των Beatles, μέχρι το ειδικό Master’s degree… «μπιτλολογίας» που προσφέρει το Hope University, η πόλη διαπνέεται από τον John Lennon και την παρέα του.

Βόλτες… του λιμανιού
Αφήστε προς το παρόν την Beatle-mania κατά μέρους και ξεκινήστε την εξόρμησή σας από το Albert Dock, το πιο ενδιαφέρον μέρος του λιμανιού. Εκεί θα βρείτε το μοναδικό παράρτημα της Tate Modern εκτός Λονδίνου για να ικανοποιήσετε τις καλλιτεχνικές σας αναζητήσεις σε περίφημα pop art έργα τέχνης (δωρεάν είσοδος). Πιο δίπλα θα βρείτε σειρά από ενδιαφέροντα μουσεία (Slavery Museum, Maritime Museum, The Beatles Story) και θα περπατήσετε δίπλα στο νερό, εκεί που κανείς δεν ξέρει αν η υδάτινη εικόνα που εκτείνεται μπροστά του είναι ποτάμι ή ο ωκεανός.

City break χωρίς shopping therapy-ή έστω shopping window therapy- δεν νοείται. Πέντε λεπτά περιπάτου θα σας φέρουν στην καρδιά της πόλης: το αχανές υπαίθριο εμπορικό Liverpool One είναι απλά το μέρος όπου θα θέλετε να επιστρέψετε: χιλιάδες καταστήματα, από souvenir της ποδοσφαιρικής ομάδας ή του παράδεισου για τα παιδιά Disney Store, μέχρι την απαραίτητη ενδυματολογική στάση στο Topshop και τα ζεστά café της υπερυψωμένης αυλής, στο One αναγκαστικά, όσο και απολαυστικά, θα περάσετε πολλές ώρες της διαμονής σας.

Από αξιοθέατα, υπάρχουν πολλά να δείτε: η πάντα ενδιαφέρουσα Walker Art Gallery, το World Museum (δωρεάν είσοδος), το tour του ποδοσφαιρόφιλου στο Άνφιλντ, περήφανου γηπέδου της Liverpool FC (είσοδος 35 λίρες – περίπου 40 ευρώ), και φυσικά ο φουτουριστικός Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός του Liverpool, που εξωτερικά μοιάζει με πλανητάριο, αλλά στο εσωτερικό καταλαβαίνει κανείς πως η αρχιτεκτονική των ναών δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Για άλλη μια φορά: είσοδος δωρεάν.

Ο παλμός της πόλης
Τις μουσειακές σας υποχρεώσεις θα τις στριμώξετε σε κάποιες πρωινές ώρες. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά... Υπάρχει ζωή στο Liverpool, ή ισχύουν τα στερεότυπα των «ξενέρωτων Εγγλέζων» και της νεκρικής σιγής κατά τις βραδινές ώρες;

Όπως συμβαίνει συνήθως, τα στερεότυπα κάνουν λάθος. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι οι κάτοικοι θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ διαφορετικούς από τους υπόλοιπους Βρετανούς. Μιλούν scouse –διάλεκτος που γίνεται εμφανής από την πολύ βαριά προφορά τους- και είναι πολύ πιο φιλόξενοι και εγκάρδιοι από τους σνομπ Λονδρέζους. Από την άλλη, ίσως να φταίει το «φοιτητικό δυναμικό» της περιοχής. Το Liverpool, με τρία μεγάλα πανεπτιστήμια, είναι από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις. Όταν τα απογεύματα κλείνουν τα καφέ, οι δρόμοι αδειάζουν. Για λίγο μόνο, όμως, καθώς την νύχτα οι pubs, και αργότερα τα bar γεμίζουν με νέο κόσμο, που ξέρει να διασκεδάζει, να πίνει και να χορεύει ακομπλεξάριστα.

Σας συστήνουμε μια «μπαρότσαρκα» σε αρκετά hot spots του κέντρου, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε ένα καλό live από indie μπάντες, διαγωνισμούς αυτοσχεδιαστικού τραγουδιού –ναι, γίνονται και τέτοιοι-, θεματικά parties ή πιο ήρεμες γωνιές για ένα ποτήρι κρασί με jazz υπόκρουση. Αγαπημένες επιλογές, το Bumber με live βραδιές στην Hardman street, το Hanna’s στον ίδιο δρόμο, για live jazz και θέα από το cozy πατάρι του, και το τρελό, ’80s Heebie Jeebie’s στην Seel street, την περιοχή των φοιτητικών bar. Για μια μπύρα ή ένα ποτό δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 3 ως 7 ευρώ.

Πού θα φάτε
- Στο addictive πορτογαλικό «κοτοπουλάδικο» Nando’s, στο Liverpool One. (15-20 ευρώ κατ’ άτομο). Φεύγοντας, είναι υποχρεωτική η στάση για milk shake to-go από το διπλανό «S-blended», το οποίο θα σας φτιάξει την γεύση των ονείρων σας και θα την χωρέσει σε ένα απολαυστικό ποτήρι.
- Στο «Weatherspoon» για καλοψημένα steaks και υπέροχα επιδόρπια, που είναι θεσμός στην Αγγλία: chocolate cake ή raspberry cramble με παγωτό. (20 ευρώ κατ’ άτομο). Η κεντρική pub O’Neil’s σερβίρει την καλύτερη και την πιο γενναιόδωρη μερίδα hot chocolate fudge cake με παγωτό βανίλια. Κόλαση.
- Στο «Uncle Sam’s» στην hip Bold Street, για ιταλικό ή αμερικάνικο μενού, υπό τις αφίσες του «Νονού» Marlon Brando. Νόστιμες μακαρονάδες και ζουμερά φιλέτα είναι η σπεσιαλιτέ του «Θείου» (15-25 ευρώ κατ’ άτομο). Για καφέ και τέχνη συνεχίστε στο κοντινό FACT (Foundation of Arts and Creative Technology), έναν πολυχώρο με ενδιαφέρουσες εκθέσεις, κινηματογραφικές εκπλήξεις και το πιο «κουλτουριάρικο» café της περιοχής.

Πού θα μείνετε
*Οι τιμές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές για δίκλινο δωμάτιο για τον προσεχή Δεκέμβριο, για κρατήσεις μέσω του Booking.com.

- Στο τριών αστέρων Hampton by Hilton με 62 ευρώ ανά διανυκτέρευση ή στο τριών αστέρων Jury’s Inn με 74 ευρώ ανά διανυκτέρευση, σε ιδανική τοποθεσία στην καρδιά του Albert Dock και με όλες τις ανέσεις.
- Το ανακαινισμένο International Inn αποτελεί πιο οικονομική επιλογή, δύο βήματα από το Met Cathedral και τα καλύτερα bar της πόλης. (41 ευρώ ανά διανυκτέρευση).
- Στις low budget επιλογές συγκαταλέγεται και το Aachen Hotel της ίδιας περιοχής. Η τιμή του δωματίου στον οικογενειακό αυτόν ξενώνα βρίσκεται στα 44 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v