Πού να πάω διακοπές: Το φθινόπωρο της μεγάλης φυγής

Σας άφησε το καλοκαίρι με υπόλοιπο αδείας αλλά χωρίς budget κι αγχώνεστε για το πού θα περάσετε τις φθινοπωρινές διακοπές σας; Πέντε πανέμορφοι, ελληνικοί προορισμοί υπόσχονται να σας απαλλάξουν από τον (αβάσιμο) προβληματισμό.
Πού να πάω διακοπές: Το φθινόπωρο της μεγάλης φυγής
της Ηρώς Κουνάδη

Διακοπές δεν είναι μόνο οι αυγουστιάτικες. Όρεξη, budget και άδεια να έχει κανείς, και διακοπές μπορεί να κάνει όλο τον χρόνο –ή οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, για να το διατυπώσουμε καλύτερα, καθότι το «όλο τον χρόνο» παραπέμπει σε κληρονόμο ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν για οποιονδήποτε λόγο το υπόλοιπο αδείας σας ανέρχεται σε διψήφιο νούμερο, πρώτον σας ζηλεύουμε και δεύτερον έχουμε να σας προτείνουμε πέντε προορισμούς ιδανικούς για φθινοπωρινές διακοπές.

Ορεινή Ναυπακτία

Κατάφυτες πλαγιές, έξοχα σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια, παραμυθένια δάση με τρεχούμενα νερά, γραφικά χωριουδάκια που ξεπροβάλλουν πίσω από πυκνή βλάστηση. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι στα καλύτερά της το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν ο καιρός είναι ιδανικός για περπάτημα και άλλες δραστηριότητες στη φύση –mountain bike, trekking, rafting και άλλα σπορ διοργανώνονται από την Trekking Hellas και άλλες εταιρείες στα ποτάμια και τις ορεινές διαδρομές της περιοχής– και τα χρώματα των φυσικών τοπίων της μοναδικά. Σημειώστε στα highlights το Χάνι Μπανιά, για τις δραστηριότητες που αναφέραμε, το Τρίκορφο, το όμορφο χωριό που φιλοξενεί και το διάσημο, sui generis μοναστήρι των Παπαροκάδων, και το γραφικό Παλαιοξάρι, που φιλοξενεί ένα από τα εντυπωσιακότερα ξενοδοχεία της περιοχής.

Διαμονή: Στο country chic Δάσος Θέρετρον, στο προαναφερθέν Παλαιοξάρι, σε τιμές που ξεκινούν από 115 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και spa. Στο ρομαντικό Crystal Mountain Hotel, στην Άνω Χώρα, σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Γρεβενά

Στην καρδιά της Πίνδου, με φόντο τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, τα κρυστάλλινα ποτάμια και τα πέτρινα, τοξωτά γεφυράκια, η πόλη των Γρεβενών και τα χωριά γύρω της προσφέρονται για φθινοπωρινές διακοπές. Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε στιγμή: είναι τόσες οι διαδρομές που έχετε να εξερευνήσετε, από χωριά κι αξιοθέατα, όπως το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, εκείνο του Αζίζ Αγά, μέχρι φυσικά τοπία, και τόσο πολλές οι δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν ski και snowboard στη Βασιλίτσα η οποία πιάνει χιόνι ήδη από τον Νοέμβριο, αλλά και rafting και kayak στο Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα, που το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας φτάνει ο χρόνος.

Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό, όσο και πολυτελές, Pindos Resort στο χωριό Κρανιά (τηλ.: 24620 86200, από 100 ευρώ για τη βίλα δύο ατόμων με πρωινό) ή στο παραδοσιακό Αμαδρυάδες στην Αλατόπετρα (τηλ.: 24620 25034, από 80 ευρώ για τη δίκλινη σουίτα μαζί με πρωινό).

Πήλιο

Όσο και αν το έχετε εξερευνήσει, το Πήλιο είναι σχεδόν ανεξάντλητο. Οι πλαγιές του επιφυλάσσουν σχεδόν τόσες εκπλήξεις όσες και οι παραθαλάσσιες περιοχές του, τα γραφικά χωριουδάκια του είναι συχνά κρυμμένα εκτός πεπατημένης, κι οι διαδρομές που μπορείτε να εξερευνήσετε αμέτρητες –αντοχή στις στροφές να έχετε. Από την κοσμοπολίτικη Πορταριά μέχρι την ρομαντική Τσαγκαράδα και τα παραμυθένια δάση γύρω της, και από τον εν πολλοίς ανεξερεύνητο Άγιο Γεώργιο Νηλείας μέχρι τα παραθαλάσσια χωριά του Παγασητικού που είναι ό,τι πρέπει για τις ηλιόλουστες φθινοπωρινές μέρες, οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Δείτε στη δεξιά στήλη, σχετικά άρθρα, αναλυτικές πληροφορίες και… χαράξτε πορεία.

Διαμονή: Στον όμορφο, low budget ξενώνα Ανάσα (τηλ.: 24260 22564) στη Ζαγορά, σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο ρομαντικό Tasia Boutique Hotel, στα Χάνια, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με το παραδοσιακό πρωινό για το οποίο φημίζονται οι πηλιορείτικοι ξενώνες.

Δέλτα Νέστου

Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα με λιμνοθάλασσες, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, κατοικημένα από νεροβούβαλους και πλαισιωμένα από το παραποτάμιο δάσος Κοτζά-Ορμάν συνθέτουν ένα τοπίο στο οποίο αν σας οδηγούσαν με κλειστά μάτια, δύσκολα θα μαντεύατε ότι ανήκει στην Ελλάδα. Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για trekking, rafting, ποδηλατάδες και λοιπές φυσιολατρικές δραστηριότητες. Όμορφα χωριά για να κατευθυνθείτε μετά τη δύση του ήλιου είναι η Νέα Καρβάλη, οι Τοξότες και η Τόπειρος. Το σημείο στο οποίο η Εγνατία συναντά το Νέστο, η Σταυρούπολη, είναι και το σημείο έναρξης των περίφημων «στενών του Νέστου», μιας διαδρομής 22 χιλιομέτρων με συνεχείς μαιάνδρους ανάμεσα στις παρυφές των ορεινών όγκων της Ροδόπης την ομορφιά της οποίας θα θαυμάσετε είτε πεζή, είτε μέσα από τα τραίνα που εκτελούν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας τα αλλεπάλληλα ζιγκ-ζαγκ του ποταμού.

Διαμονή: Στο Filoxenia στους Τοξότες (τηλ.: 25410 93917, από 50 ευρώ η δίκλινη σοφίτα με πρωινό), στο παραδοσιακό Καμάρα Πιπίνα (τηλ.: 25410 29729, από 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) στα Άβδηρα ή στο Αρχοντικό στη Σταυρούπολη (τηλ.: 25420 22225, από 60 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο).

Κέρκυρα

Νησί στην καρδιά του φθινοπώρου; Ναι. Γιατί μπορεί οι Κυκλάδες να αποπνέουν αίσθηση εγκατάλειψης μόλις το ημερολόγιο δείξει μέσα Οκτωβρίου, στο Ιόνιο όμως το φθινόπωρο ταιριάζει πολύ. Να είναι η βενετσιάνικη αύρα που αποπνέουν τα αρχοντικά της πόλης της Κέρκυρας, που τόσο ταιριάζει με τα ρομαντικά πρωτοβρόχια; Ή μήπως το μέγεθος των Επτανήσων, που τους επιτρέπει να ζουν για τον εαυτό τους, και όχι για τους τουρίστες; Όπως κι αν έχει, η Κέρκυρα είναι ιδανικός προορισμός για τις φθινοπωρινές σας διακοπές, αν σας έχει λείψει το νησιώτικο άρωμα, αλλά ταυτόχρονα επιθυμείτε και σκηνικό «πόλης» και όμορφα τοπία και ευκαιρίες για sightseeing. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα must αξιοθέατα και τις καλύτερες βόλτες σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Διαμονή: Στο πολυτελές Divani Corfu Palace, οι φθινοπωρινές τιμές του οποίου ξεκινούν από 77 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο εντυπωσιακό Ariti Hotel, στο Κανόνι, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 79 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v