Χάνι Μπανιά: Το μικρό μυστικό της Ναυπακτίας

Τώρα που επιτέλους χειμώνιασε και γέμισαν τα ποτάμια, τα πιο ορεινά μέρη της Ελλάδας μας καλούν για τριήμερα χαλάρωσης και σωματικής ευεξίας. Το απόκρυφο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, Χάνι Μπανιά με παραστάτη τον περίφημο Εύηνο, μας κλείνει πονηρά το μάτι...
Χάνι Μπανιά: Το μικρό μυστικό της Ναυπακτίας

της Έλενας Μπούλια

Μία εξαιρετική ιδέα για ένα χειμωνιάτικο τριήμερο, σαν αυτά που επιτέλους καταφθάνουν, είναι μία εκδρομή στη Ναυπακτία. Πιο συγκεκριμένα, μία εκδρομή στον ποταμό Εύηνο, και στα γύρω χωριά, που θα σας εκπλήξουν από τη φυσική ομορφιά τους και θα σας ενθουσιάσουν με τις δυνατότητες που έχετε για δραστηριότητες στη φύση.

Όταν μιλάμε για ορεινή Ναυπακτία εννοούμε τη διαδρομή από την Πίνδο προς τον Κορινθιακό κόλπο. Η διαδρομή όμως που εμείς σας προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι πιο συγκεκριμένη. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε από Αθήνα, μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, για Ναύπακτο και αφού καταλήξετε εκεί για έναν πρωινό καφέ, με θέα το παλιό λιμάνι μπροστά σας και το επιβλητικό κάστρο πίσω σας στο βουνό, να κάνετε αναστροφή προς Αντίρριο με κατεύθυνση το Θέρμο.

Η διαδρομή για Θέρμο είναι απλή, γιατί μπορείτε να ακολουθήσετε ένα μόνο δρόμο, πρέπει να προσέξετε όμως γιατί ο δρόμος είναι στενός και σε πολλά σημεία χωράει μόνο ένα αμάξι. Αυτό όμως όχι για πολύ αφού σε ένα τέταρτο της ώρας θα έχετε φτάσει στον βασικό προορισμό σας, τη γέφυρα Μπανιά, που συνδέει τη Ναύπακτο με το Θέρμο.

Μην περιμένετε να αντικρίσετε ένα τουριστικό θέρετρο, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, πλημμυρισμένο από κόσμο. Η περιοχή προσφέρεται κυρίως για εναλλακτικό τουρισμό γι’αυτό τα πάντα εκεί έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό, χωριάτικο στοιχείο με τα λιθόκτιστα σπίτια και τις καταπράσινες πλαγιές. Τα βλέμματα όμως, αναμφίβολα μαγνητίζει το ποτάμι.

Ο Εύηνος, ή Φίδαρης, γνωστός από την Μυθολογία σαν πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο. Ο ποταμός πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995 έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο και να αποφύγει η Αθήνα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Το τοπίο γύρω από τη γέφυρα είναι μαγευτικό. Ο συνδυασμός νερού, πράσινου και βουνού αφοπλίζει όποιον βρεθεί εκεί και γαληνεύει το βλέμμα και την ψυχή. Η περιπέτεια όμως δεν βρίσκεται μακριά. Από τους πρόποδες ήδη του χωριού θα σας υποδεχθούν διάφοροι σύλλογοι που θα σας παρασύρουν σε αθλητικές δραστηριότητες και θα σας συστήσουν τις αξίες του εναλλακτικού τουρισμού.

Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους προτείνεται το ράφτινγκ και το καγιάκ. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με φουσκωτά και τα μαθήματα αναλαμβάνουν έμπειροι οδηγοί-εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιδοθείτε στην πιο παραδοσιακή πεζοπορία, την ιππασία, το ποδήλατο βουνού, την ορειβασία και το ραπέλ, την αναρρίχηση δηλαδή στις πλαγιές του βουνού. Υπάρχει καλύτερη ιδέα για να ’βγάλετε’ το παιδί από μέσα σας;

Δεν υπάρχει προτιμότερος τρόπος να ολοκληρωθεί με τέτοια μέρα από τη διανυκτέρευση, πού αλλού;, στο ’Χάνι’. Το Χάνι είναι ουσιαστικά ο μοναδικός ξενώνας της περιοχής, εκτός αν επιλέξετε να μείνετε στη Ναύπακτο που απέχει μόνο 16χλμ. Στο Χάνι θα νιώσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε σε χωριό, τα (6) δωμάτια που διαθέτει είναι λιτά, ζεστά και φιλόξενα, και διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες μπάνιου, θέρμανσης και τηλεόρασης, ενώ στον κοινόχρηστο χώρο μπορείτε να απολαύσετε τη ζεστασιά από το τζάκι, τα σπιτικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και την υπέροχη θέα στο ποτάμι.

Αν όμως αντέχετε και έχετε όρεξη για νυχτερινό ξεφάντωμα, υπάρχει πάντα το κέντρο της Ναυπάκτου, που τα εστιατόρια στην παραλία, τα μπαρ-club αλλά και τα μπουζούκια αφθονούν και προσελκύουν τους νεώτερους κάθε εποχή του χρόνου. Πολύ καλές επιλογές εκεί αποτελούν το Πέτρινο και το Σπιτικό στο Γρίμποβο, ενώ για ψητά επιβάλλεται να πάτε στον Παπαδόπουλο λίγο έξω από τη Ναύπακτο, στη Χιλιαδού.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Χάνι Μπανιά προσφέρεται επίσης για άλλες εκδρομές με το αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί κοντά βρίσκεται και το Τρίκορφο Φωκίδας, με το περίφημο μοναστήρι των ”παπαροκάδων”, ενώ όλα τα κοντινά στη Ναύπακτο χωριά, το Μοναστηράκι, ο Μαραθιάς κ.α., θα σας υποδεχθούν με τα λιμανάκια τους ανοιχτά σαν αγκαλιές.

Αν λοιπόν ψάχνετε να βρείτε έναν χειμερινό προορισμό, όχι πολύ μακριά από την Αθήνα, που θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αυθεντικές, παραδοσιακές απολαύσεις που λίγοι έχουν γευτεί, και ακόμα λιγότεροι θυμούνται, η περιοχή της Ναυπακτίας αποτελεί σίγουρα μία ιδανική πρόταση για’σας.

Info:

Ξενώνας ’Το Χάνι’: περιοχή Χάνι Μπανιά, τηλ. 26340 29417

Οι τιμές στον ξενώνα ξεκινούν από 50 ευρώ για τα δίκλινα και 65 ευρώ για τα τρίκλινα. Στην τιμή περιλαμβάνεται και πρωινό.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου: τηλ. 26340 23072

Για διαμονή στη Ναύπακτο προτείνονται τα:

Nafpactos, τηλ. 26340 29551

Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο, 70 ευρώ το τρίκλινο και 80 ευρώ το τετράκλινο χωρίς πρωινό, ενώ με πρωινό (μπουφέ) προσθέστε άλλα 15 με 20 ευρώ.

Λεπάντο, τηλ. 26340 27798

Οι τιμές στο Λεπάντο έχουν ώς εξής: για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας το δίκλινο στοιχίζει 80 ευρώ με πρωινό. Τις υπόλοιπες μέρες στοιχίζει 60 ευρώ, ενώ το τρίκλινο, με δυνατότητα να γίνει τετράκλινο, κυμαίνεται στα 100 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v