Plzen: Δρόμοι στρωμένοι με... μπύρα

Το 1838 οι ζυθοποιοί του Plzen άδειασαν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης 3600 λίτρα μπύρας που είχε κριθεί ”κακής ποιότητας”. Προς αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών ατυχημάτων, ίδρυσαν, στη συνέχεια, ένα νέο ζυθοποιείο που, με το γερμανικό όνομα Pilsner Urquell, θα τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Η μικρή πόλη της δυτικής Βοημίας έχει, όμως, πολύ περισσότερα να επιδείξει.
Plzen: Δρόμοι στρωμένοι με... μπύρα

της Ηρώς Κουνάδη

Το 1295 ο βασιλιάς της Τσεχίας Βεγκέσλαος Β’ ίδρυσε μια πόλη που, έξι αιώνες αργότερα, επρόκειτο να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στην εξαγωγή του δημοφιλέστερου ποτού όλων των εποχών, της μπύρας.

Χτισμένο στη συμβολή τεσσάρων ποταμών, και σε στρατηγικό σημείο, 98 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πράγας, το Plzen έγινε γρήγορα κέντρο της πολιτιστικής και εμπορικής ζωής της χώρας.

Η παραγωγή μπύρας αποτελούσε μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων του Plzen ήδη από την ίδρυσή του. Δεν ήταν, όμως, παρά το 1898, 56 χρόνια μετά την ίδρυση του ζυθοποιείου που λειτουργεί έως σήμερα, που η πόλη έδωσε το όνομά της στην μπύρα που σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, κατοχυρώνοντας το trademark ”Pilsner Urquell”.

Πρόκειται για τη γερμανική μετάφραση του ονόματος ”Plzenske Prazdroj”, που σημαίνει ”πηγή του Plzen”. Η γερμανική ονομασία καθιερώθηκε τόσο λόγω του... δυσπρόφερτου του τσέχικου ονόματος, όσο και εξαιτίας της πολιτιστικής επιρροής που η πόλη ανέκαθεν δεχόταν από το γερμανικό πολιτισμό, κυρίως λόγω της εγγύτητάς της στα γερμανοτσεχικά σύνορα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των κατοίκων του Plzen, ακόμη και σήμερα, να είναι δίγλωσσοι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παράδοξο της τσέχικης μπύρας με το γερμανικό όνομα.

Η παγκόσμια διάδοση του ονόματος του Plzen, που προέκυψε από την εν λόγω εξαγωγή, αποτέλεσε την αφορμή για την ταχύτατη ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής της πόλης, που δε θα ήμασταν υπερβολικοί αν λέγαμε ότι κερδίζει στα σημεία αυτή πολλών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Για του λόγου το αληθές, απευθυνθείτε σε ένα από τα τουριστικά γραφεία για να προμηθευτείτε χάρτες και τουριστικούς οδηγούς της πόλης, να κλείσετε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της επιλογής σας και να πάρετε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με την πόλη (και όλα αυτά δωρεάν) ή δώστε προσοχή στους ηλεκτρονικούς πίνακες που βρίσκονται τοποθετημένοι στις περισσότερες πλατείες και ”μιλάνε” αγγλικά και τσέχικα, δίνοντας πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τις ώρες λειτουργίας, τις διαδρομές των μέσων μεταφοράς και άλλες βασικές πληροφορίες.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη του Plzen; Για τους λάτρεις της τοπικής (και όχι μόνο) μπύρας, η απάντηση είναι προφανής. Το ζυθοποιείο που λειτουργεί στην πόλη από το 1842 διοργανώνει καθημερινά ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και τα κελάρια του, προβολές ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του δημοφιλέστερου αλκοολούχου και, φυσικά, μαραθώνιους... beer tasting.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται επτά ημέρες την εβδομάδα, στις 12.30 και στις 14.00, ενώ όταν οι εγκαταστάσεις κλείνουν, οι εξωτερικοί χώροι του Pivovary, όπως ονομάζεται το ζυθοποιείο, προσφέρονται για νυχτερινές βόλτες, χάρη στον ατμοσφαιρικό φωτισμό τους.

Όταν αισθανθείτε ότι έχετε δει (και πιει) αρκετές μπύρες, κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης, το οποίο απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το ιστορικό ζυθοποιείο. Το πρώτο αξιοθέατο που θα σας τραβήξει την προσοχή εδώ είναι αναμφισβήτητα ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βαρθολομαίου (ο οποίος θα σας βοηθά και να προσανατολίζεστε, καθώς είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης), στη μέση της πλατείας Namesti Republiky.

Ο πύργος του ναού είναι ο ψηλότερος της Τσεχίας, με ύψος 102,6 μέτρα και προσφέρει εκπληκτική θέα ολόκληρης της πόλης και των γύρω περιοχών σε όσους καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή του.

Παραμένοντας στο κέντρο της πόλης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο της Δυτικής Βοημίας, που φιλοξενεί μεγάλης ιστορικής αξίας κειμήλια της περιοχής, μεταξύ των οποίων μία μοναδική συλλογή γοτθικών όπλων, τα λεγόμενα arquebus, το Δημαρχείο, το οποίο είναι κτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε το 1554 ο Ιταλός αρχιτέκτονας Giovanni de Statia και τη χτισμένη το 1893 Μεγάλη Συναγωγή (φωτο), που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης είναι το λεγόμενο ”υπόγειο τμήμα” της, ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος διαδρόμων, υπογείων και πηγαδιών, που εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων και χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Σήμερα, οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά καλύπτουν μόνο τα 750 πρώτα μέτρα, τα οποία, όμως, είναι αρκετά για να σας μεταφέρουν σε περασμένες εποχές και να σας μεταδώσουν την αίσθηση μυστηρίου που επικρατεί στο χώρο.

Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε το μοναδικό ”Μνημείο των Θυμάτων του Κακού”, που είναι γνωστότερο με το όνομα ”meditation garden” ή, ελληνιστί, κήπος του διαλογισμού. Δημιουργία του πολιτικού κρατούμενου Lubos Hruska, το μνημείο είναι στην πραγματικότητα ένα πάρκο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με πολλά είδη σπάνιων κωνοφόρων δέντρων, πέτρινα αγάλματα που φέρουν την εύγλωττη ονομασία ”Stations of the Cross” και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Οι λάτρεις της φύσης θα εκτιμήσουν, επίσης, το ζωολογικό κήπο του Plzen, ο οποίος φιλοξενεί πάνω από 20 σπάνια είδη ζώων και πουλιών σε φυσικό περιβάλλον, μακριά από κάγκελα και κλουβιά. Ακόμη και οι ”βασιλιάδες”, λιοντάρια, αρκούδες και η σιβηρική τίγρης ζουν ελεύθεροι, σε χώρους που ορίζονται μόνο από φυσικά σύνορα.

Το συγκεκριμένο πάρκο φιλοξενεί, επίσης, ένα μοναδικό βοτανικό κήπο, μέρος του οποίου αποτελεί ο περίφημος ιαπωνικός κήπος, φτιαγμένος με πέτρες από την Ιαπωνία, από τον αρχιτέκτονα Eishin Harada. Μόνο δύο κήποι αυτού του είδους, βασισμένοι στην ιαπωνική φιλοσοφία, υπάρχουν στην Ευρώπη –στο Plzen και στη Βιέννη.

Τέλος, στα βόρεια σύνορα της πόλης, συναντάμε τις 14 μαγευτικές λίμνες Bolevec. Χάρη στα κρυστάλλινα νερά τους και την πυκνή βλάστηση που τις περιβάλλει, οι λίμνες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που έρχονται εδώ είτε για κολύμπι, κατασκήνωση, κανό και άλλα υδάτινα σπορ, είτε απλά για να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο. Στην ακτή της Μεγάλης Λίμνης λειτουργεί οργανωμένο camping κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους της πόλης, τα περισσότερα αξιοθέατα είναι προσβάσιμα με τα πόδια. Παρ’ όλα αυτά, το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά οργανωμένο και αξιόπιστο, και μια βόλτα με το τραμ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη, ακόμη κι αν δεν πηγαίνετε κάπου συγκεκριμένα.

Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που χαθείτε, και δε μιλάτε τσέχικα ή γερμανικά, απευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά τουριστικά γραφεία πληροφοριών που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης, καθώς οι κάτοικοι του Plzen, αν και φιλικότατοι και πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δε μιλάνε αγγλικά.

Πώς θα πάτε

Με τραίνο! Το Plzen δε διαθέτει αεροδρόμιο, εξυπηρετείται όμως από ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο τραίνων και λεωφορείων, που φτάνουν εδώ από την Πράγα και άλλες πόλεις της Τσεχίας, καθώς επίσης και από τη Μπρατισλάβα και πολλές γερμανικές πόλεις. Η διαδρομή από την Πράγα διαρκεί μιάμιση ώρα, κατά την οποία θα διασχίσετε μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο Plzen με λεωφορείο από την Πράγα, τη Μπρατισλάβα, τη Βιέννη και πολλές άλλες πόλεις των γειτονικών χωρών.

Διαμονή

Λόγω της προαναφερθείσας εξαιρετικά ανεπτυγμένης τουριστικής υποδομής, το Plzen διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, πανσιόν και ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο στο κέντρο της πόλης (που είναι, κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν τίθενται θέματα θορύβου και κίνησης, όπως στα κέντρα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων) όσο και στα περίχωρα.

Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το ξενοδοχείο 4 αστέρων Gondola (Pallova 12, τηλ.: +420 377 994 211), το οποίο διαθέτει 14 δωμάτια, όλα εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρόσβαση στο internet και mini bar, καθώς και εστιατόριο με εξαιρετικές γεύσεις από την τοπική κουζίνα, και parking για τους πελάτες. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 70 ευρώ.

Στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το ναό του Αγίου Βαρθολομαίου, βρίσκεται το, επίσης 4 αστέρων, Hotel Central (nám. Republiky 33, τηλ.: +420 377 226 757), το οποίο διαθέτει 72 δωμάτια και 5 σουίτες, όλα με δορυφορική τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρόσβαση στο internet, χρηματοκιβώτιο και mini bar, καθώς επίσης και γυμναστήριο, sauna, solarium, εστιατόριο και parking. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 80 ευρώ.

Μία... κατηγορία πιο κάτω, το 3 αστέρων ξενοδοχείο Continental (Zbrojnicka 8, τηλ.: +420 377 235 292) ξεχωρίζει για τη νεοκλασσική αρχιτεκτονική του και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, που θα σας μεταφέρει στον περασμένο αιώνα.

Κτισμένο το 1895, και ανακαινισμένο το 1929, απέναντι από ένα καταπράσινο πάρκο, το Continental έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως η Marlen Dietrich, η Ingrid Bergman, ο Gerard Depardieuκαι ο John Malkovich. Διαθέτει μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, καθώς και εστιατόριο, bar και club, όπου διοργανώνονται μοναδικές βραδιές ζωντανής μουσικής τρεις φορές την εβδομάδα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 75 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 159 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Εκτός από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, που είναι, στην πλειοψηφία τους, εξαιρετικά, πολύ καλές επιλογές για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα (και μπύρα, βεβαίως) αποτελούν τα Na Spilce (U Prazdroje 7, τηλ.: +420 377 062 754-5) δίπλα στο ζυθοποιείο και Jadran (Bezručova 9, τηλ.: +420 377222251).

Εάν πάλι, δεν είστε φαν της ”βαριάς” τοπικής κουζίνας, στο Plzen θα βρείτε αρκετά καλά ιταλικά εστιατόρια, όπως το Bella Italia (Jetelová 2, τηλ.: +420 377 457 233) και το ελληνικό εστιατόριο ”Akropolis” (Malicke ulici, τηλ.: +420 377 533 723) που διαθέτει και μία εντυπωσιακή λίστα ελληνικών κρασιών (Αγιορίτικο, Μακεδονικό, Νεμέας κ.α.)

Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση, το Plzen δεν είναι ακριβώς ”η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται”, αλλά αν θέλήσετε να ξενυχτήσετε λίγο παραπάνω, υπάρχουν μερικά clubs και bars που θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι αργά.

Καλές επιλογές αποτελούν τα Jazz Rock Cafe (Sedláčkova 18), Disco (Pražská 11) και Snack Bar Cyprus (Borská 15), το οποίο, όπως θα μαντέψατε, λόγω... μεσογειακής ιδιοσυγκρασίας του ιδιοκτήτη, ξενυχτάει λίγο περισσότερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v