Αυτές είναι οι κορυφαίες εκδρομές του φθινοπώρου

Στο Πήλιο, τη Ζήρεια, τον Πάρνωνα και την Πίνδο, τα φύλλα κιτρινίζουν, τα πρώτα τζάκια ανάβουν, και οι τιμές δεν έχουν προλάβει ακόμα να ανέβουν.
Αυτές είναι οι κορυφαίες εκδρομές του φθινοπώρου
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι το ξέρουμε, είναι κάπως αποθαρρυντικό να ακούς από παντού ότι θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τον χειμώνα που έρχεται. Η νορμάλ αντίδραση είναι να σκεφτείς πως μάλλον δεν είναι ώρα για σπατάλες. Αλλά να σου πούμε κάτι; Πρώτον, τα ταξίδια και οι εκδρομές δεν είναι σπατάλες, είναι καθοριστικά για την ψυχική σου υγεία η οποία σε δύσκολους καιρούς είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Και δεύτερον, ποτέ δεν θα είναι ώρα για σπατάλες –ούτε για «σπατάλες». Αν περιμένεις να ευθυγραμμιστούν τα άστρα και να γίνουν σωστές οι συνθήκες, μάλλον θα περάσεις τη ζωή σου περιμένοντας. Μάζεψέ τα λοιπόν, και πάμε να δούμε λίγη φθινοπωρινή φύση να ηρεμήσει η ψυχούλα σου, τώρα που δεν έχουν προλάβει ακόμα να παρανέβουν οι τιμές.

Στο Πήλιο

Τα δάση γύρω από τις Μηλιές και την Τσαγκαράδα ντύνονται αυτή την εποχή χρυσοκόκκινα, και είναι απόλαυση να τα περπατάς, ενώ αν προτιμάς μεγαλύτερες πεζοπορίες τα μονοπάτια που ενώνουν μεταξύ τους τα χωριά ανεβοκατεβαίνοντας το βουνό είναι τώρα ακόμα ωραιότερα, χωρίς τον ήλιο του καλοκαιριού να ψήνει κι αυτά κι εσένα μαζί. Επίσης, το πηλιορείτικο φαγητό είναι πάντα καταπληκτικό, τα καφενεία των χωριών απλώνουν ακόμα τραπεζάκια έξω για τέλειους ελληνικούς κάτω από τα πλατάνια, και η διαδρομή με το τραίνο από τις Μηλιές στον Βόλο είναι ένα φθινοπωρινό χάρμα οφθαλμών. Κι επειδή στην Ελλάδα είμαστε και μια χαρά μπορείς να πετύχεις θερμοκρασίες για μπάνιο και τον Οκτώβρη, οι παραλίες του Αιγαίου με τα κρυσταλλένια νερά τους απέχουν ένα τέταρτο-εικοσάλεπτο οδήγησης απ’ όπου και αν βρίσκεσαι.



Διαβάστε περισσότερα - Στο Πήλιο θα δεις τα καλύτερα | 15 πράγματα που πρέπει να κάνεις τώρα στο Πήλιο 

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Diogenis Hotel στην Τσαγκαράδα (40€ το δίκλινο με τζάκι) στη Χρυσή Νεφέλη στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (από 61€ η μεζονέτα δύο ατόμων με τζάκι) ή του αρχοντικού Ραστώνη στη Βυζίτσα (77€ το δίκλινο). Περισσότερες προτάσεις εδώ.

Στη Ζήρεια

Πιθανότατα δεν υπάρχει πιο μαγικά φθινοπωρινή εικόνα στα πέριξ της Αθήνας από τις όχθες της λίμνης Δόξα ντυμένες στα πορτοκαλοχρυσαφιά της φωτογραφίας μας. Η Ζήρεια, Ορεινή Κορινθία αν προτιμάς, γίνεται άνετα και μονοήμερη από την Αθήνα, είναι όμως ευκαιρία τώρα που οι τιμές της δεν έχουν ακόμα τραβήξει την χειμωνιάτικη ανηφόρα τους, να της αφιερώσεις ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο. Ίσα που προλαβαίνεις, άλλωστε, σε 48 ώρες να στρωθείς για πικνίκ στις όχθες των λιμνών της, να εξερευνήσεις μερικά από τα κουκλίστικα χωριά της, να περπατήσεις ένα μονοπάτι της και να διασχίσεις το φαντασμαγορικό Ρέμα των Μύλων, αφότου οδηγήσεις τη μαγική διαδρομή μέσα από το Οροπέδιο της Ζάχολης.



Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια | 15 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Κορινθία 

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του πετρόχτιστου Αρχοντικού Κεφαλάρι, στο ομώνυμο χωριό (από 57€ το δίκλινο) ή στον γλυκύτατο Ξενώνα Καστανιά στο χωριό που λέγεται επίσης Καστανιά (80€ το δίκλινο).

Στον Πάρνωνα

Το καστανοδάσος του Κοσμά είναι αυτές τις μέρες φορτωμένο με τις αγκαθωτές μπαλίτσες που κρύβουν μέσα τους τα κάστανα, κι είναι το τέλειο πρασινοχρυσαφένιο σκηνικό για τις πεζοπορίες σου. Δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό: Ο Πάρνωνας διατρέχεται από ένα σούπερ ενδιαφέρον δίκτυο άψογων μονοπατιών, που περνούν μέσα από φυσικά τοπία τα οποία δύσκολα θα δεις αλλιώς –μέσα από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου ας πούμε. Έχει, επίσης, πανέμορφα χωριά σαν την Καστάνιτσα, τον Πραστό, τα Τσίντζινα, τα Άνω Δολιανά και τις Καρυές (φαν φακτ: από εδώ ήταν οι Καρυάτιδες) και ενδιαφέροντα αξιοθέατα σαν τη λαξευμένη στα βράχια Μονή Ελώνης. Κι αν νοσταλγήσεις λίγη θαλασσινή αύρα, θα κατηφορίσεις περνώντας από το υπέροχο Λεωνίδιο προς την Πλάκα και τις βοτσαλωτές ακτές του Μυρτώου.



Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια εκδρομή στο καστανοδάσος του Πάρνωνα 

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Θόλος στα Άνω Δολιανά (από 50€ το δίκλινο), στον Ξενώνα Αντωνίου στην Καστάνιτσα (85€ το δίκλινο) ή στον Ξενώνα Σελινούντα στον Κοσμά (80€ το δίκλινο).

Στην Ορεινή Ναυπακτία

Το ήξερες πως τα βουνά πάνω από τη Ναύπακτο είναι οι νότιες απολήξεις της Πίνδου; Ναι, είναι πραγματικά τόσο μεγάλη η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Μερικά από τα ωραιότερα χωριά της Στερεάς συγκεντρώνονται εδώ, συχνά σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα (ζακέτα να πάρεις) φωλιασμένα μέσα σε δάση από έλατα, οξιές και καστανιές. Στα SOS σημείωσε οπωσδήποτε την Άνω Χώρα, την Ελατού, την Τερψιθέα με τον γιγάντιο χιλιόχρονο πλάτανο στη σκιά του οποίου θα πιάσεις τραπεζάκι για καφέ, το μονοπάτι του Ηρακλή που συνδέει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα, και τις γιορτές κάστανου και τσίπουρου που διοργανώνονται αμφότερες τον Οκτώβρη.



Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Ναυπακτία: Η Πίνδος από την ανάποδη 

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα σπιτάκια του Αλθαία στην Άνω Χώρα (από 80€ για δύο άτομα, με τζάκι και πρωινό) ή στα γλυκύτατα Σπιτάκια της Ιφιγένειας στον Πλάτανο (από 65€ το δίκλινο με πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v