Η Ήπειρος του χειμώνα: Ένας οδηγός για πρωτάρηδες

Τζουμέρκα ή Ζαγοροχώρια; Βίκος ή Βάλια Κάλντα; Γιάννενα ή Μαστοροχώρια; Τα βασικά της χειμωνιάτικης Ηπείρου σε έναν μίνι οδηγό για πρωτάρηδες.
Η Ήπειρος του χειμώνα: Ένας οδηγός για πρωτάρηδες
της Ηρώς Κουνάδη

Θα το ξεκαθαρίσουμε πρώτο-πρώτο, να μη λες ότι δεν σε προειδοποιήσαμε: Η Ήπειρος δεν χωράει σε ένα ταξίδι. Όσες μέρες και αν έχεις στη διάθεσή σου, στην καλύτερη περίπτωση την πρώτη φορά θα δεις τα βασικά, για να καταλήξεις τι σου αρέσει πιο πολύ, και την επόμενη φορά να επιστρέψεις εκεί.

Και δεν είναι και παράλογο: Κατά πολλούς η ωραιότερη γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυτή με την νοστιμότερη κουζίνα, με τα πιο εξωπραγματικά φυσικά τοπία (για τους νότιους μοιάζει άλλη χώρα), με τα ωραιότερα πετρόχτιστα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των επιβλητικότερων βουνών της χώρας. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι, μόνο με υπερθετικά, για παραγράφους ολόκληρες, αλλά είπαμε πως εδώ θα περιοριστούμε στα βασικά, για τους πρωτάρηδες (να ξέρετε, σας ζηλεύουμε).

Τα Ιωάννινα



Πρωτεύουσα του νομού/ της περιφέρειας (το πώς το λες αυτό δείχνει την ηλικία σου, να ξέρεις) με μια φαντασμαγορική λίμνη ό,τι πρέπει για να βολτάρεις στις όχθες της, ένα ολοζώντανο κάστρο με λιθόκτιστα καλντερίμια που το βράδυ φωτίζονται μαγικά, ένα ιστορικό κέντρο χάρμα οφθαλμών, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και άλλα τόσα μπαράκια που σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ. Αν προσθέσουμε σε αυτά και πολλές, μα πολλές, ευκαιρίες να δοκιμάσεις φανταστική ηπειρώτικη κουζίνα σε ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, καταλαβαίνεις εύκολα γιατί κάθε ταξίδι στην Ήπειρο ξεκινά από εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Ιωάννινα

Τα Ζαγοροχώρια



Είναι το «βαρύ πυροβολικό» της Ηπείρου, ο δημοφιλέστερος ίσως προορισμός της χειμώνα-καλοκαίρι. Σαράντα έξι χωριά μπιζουδάκια, σκαρφαλωμένα σε δύο πλαγιές της Πίνδου (την Γκαμήλα και το Μιτσικέλι) που αγναντεύουν από διάφορα σημεία το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, τον ξακουστό και κοσμαγάπητο Βίκο. Οι πρωτάρηδες ξεκινούν σχεδόν πάντα από το Κεντρικό Ζαγόρι, που περιλαμβάνει μερικά από τα ομορφότερα χωριά, όπως το Δίλοφο, το Καπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο. Παραγνωρισμένη –αδίκως αν μας ρωτάς– είναι η ανατολική πλευρά, αυτή με την χτισμένη στις όχθες του Αώου Βωβούσα, ενώ το Πάπιγκο που έχεις ακουστά και η Αρίστη από την οποία ξεκινούν πολλές από τις πεζοπορίες/ δραστηριότητες στο φαράγγι του Βίκου και τις όχθες του Βοϊδομάτη βρίσκεται στην δυτική πλευρά.

Διαβάστε περισσότερα - Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά | Τα άγνωστα (στα) Ζαγοροχώρια

Τα Τζουμέρκα



Πριν από μια δεκαετία ήταν το απόλυτο μυστικό, σήμερα είναι το αντίπαλο δέος που κοιτά στα μάτια τα Ζαγοροχώρια –και συγκεντρώνει μερικούς από τους εντυπωσιακότερους ξενώνες της Ελλάδας, σαν αυτά τα γυάλινα σπιτάκια που επιτρέπουν απεριόριστο χάζι στον νυχτερινό ουρανό. Στα «οπωσδήποτε» εδώ περιλαμβάνονται τα δίδυμα, κουκλίστικα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες–και μια στάση στο παραδοσιακό (και χιλιοφωτογραφημένο) καφενείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη στο δεύτερο− ο καταρράκτης του χωριού που λέγεται… Καταρράκτης, και οι Μελισσουργοί, ένα απολύτως πέτρινο χωριό που μοιάζει να ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού.

Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Τα Μαστοροχώρια



Βορειότερα των βορείων, κι αυθεντικότερα των αυθεντικών, τα Μαστοροχώρια βρίσκονται πολύ κοντά στα αλβανικά σύνορα και μοιάζουν πολύ με χρονοκάψουλα έτσι όπως έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο και τον τουρισμό. Κρυμμένα ανάμεσα σε κατακόκκινα αυτή την εποχή δάση οξυάς και σημύδας, τα απολύτως πέτρινα χωριά με τα παράξενα ονόματα Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Καστάνιανη, Τούρνοβο και Μπλίζδγιανη είναι στολισμένα με λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα αρχοντικά, παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες που σερβίρουν βουνίσιες σπεσιαλιτέ όπως το αγριογούρουνο στιφάδο, που μια φορά να φας θα το θυμάσαι μια ζωή.

Διαβάστε περισσότερα – Μαστοροχώρια: Η Ήπειρος της πέτρας

Η Κόνιτσα



Ούτε πόλη ούτε χωριό, μια αυθεντικά ηπειρώτικη (αν δεν το ‘χεις καταλάβει μέχρι τώρα αυτό είναι συνώνυμο του πανέμορφη) γωνιά, ιδανική βάση για να οργανώσεις πολλές ημερήσιες εκδρομές προς πάσα κατεύθυνση. Τα Μαστοροχώρια, ας πούμε, απέχουν από εδώ ένα μισάωρο, κι άλλο τόσο θα χρειαστείς για να οδηγήσεις μέχρι την Αρίστη κι από εκεί να περπατήσεις τις όχθες του Βοϊδομάτη ή να επιδοθείς σε αθλοπαιδιές στο φαράγγι του Βίκου (πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία, ράφτινγκ και άλλα ενδιαφέροντα διοργανώνονται εδώ καθημερινά). Το χιλιοφωτογραφημένο γεφύρι της Κόνιτσας είναι επίσης ένα χάρμα οφθαλμών, ενώ η ίδια η πόλη είναι γεμάτη λιθόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν σε πετρόχτιστα αρχοντικά, ό,τι πρέπει για τις πρωινές σου βόλτες.

Διαβάστε περισσότερα - Κόνιτσα: Στα καλντερίμια της Ηπείρου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v