5 μέρη στην Ήπειρο που δεν έχεις πάει (και πρέπει)

Τέσσερα πανέμορφα χωριά και μια υπέροχη πόλη περιμένουν να σου ξανασυστήσουν την Ήπειρο που νόμιζες πως ξέρεις.
5 μέρη στην Ήπειρο που δεν έχεις πάει (και πρέπει)
της Ηρώς Κουνάδη

Τα Ζαγοροχώρια μπορεί να τα ξέρεις σαν την παλάμη του χεριού σου, τις βουτιές σου στα Σύβοτα σίγουρα τις έχεις κάνει, και αν θεωρείς εαυτόν «ψαγμένο» θα έχεις περάσει και μερικά απογεύματα με ελληνικό καφέ ανά χείρας να χαζεύεις το τοπίο στο Συρράκο ή τους Καλαρρύτες. Εξαντλείται εκεί η Ήπειρος; Όχι βέβαια! Εκεί απλώς ξεκινάει. Βάλε στο πρόγραμμα τους προορισμούς που ακολουθούν για τη συνέχεια.

Το Κεράσοβο, στον Σμόλικα
Στον χάρτη εδώ 

Χωριουδάκι σκέτο χάρμα οφθαλμών, σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 970 μέτρα, με τα πέτρινα σπιτάκια του να απλώνονται γύρω από μια πλατανοσκέπαστη πλατεία ό,τι πρέπει για το πρώτο καφεδάκι της ημέρας. Το Κεράσοβο, που θα το βρεις στους χάρτες και ως Αγία Παρασκευή, έχει 10 ξωκκλήσια, 100 κατοίκους και τέσσερα φαντασμαγορικά μονοπάτια, ένα εκ των οποίων καταλήγει στη θρυλική Δρακόλιμνη του Σμόλικα –ο οποίος τυγχάνει και το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, σημειώστε οι λάτρεις των μικρών άσχετων πληροφοριών. Μοναδικά φυσικά τοπία, τοξωτά γεφύρια και κελαρυστά ρυάκια και ποτάμια αγκαλιάζουν το χωριό.

6.Chionia sto Kerasovo

Η διαμονή: Έναν και μοναδικό ξενώνα έχει το χωριό, με έντεκα απλά αλλά περιποιημένα δωμάτια οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο. Εναλλακτικά, μπορείς να μείνεις στη Σαμαρίνα, 22 χιλιόμετρα από το Κεράσοβο, όπου ο Ξενώνας Χώτος έχει συμπαθέστατα δίκλινα στα 40€ με πρωινό.

Η Πυρσόγιαννη, στα Μαστοροχώρια
Στον χάρτη εδώ 

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πώς τα Μαστοροχώρια, έτσι που μοιάζουν βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού, έχουν ξεφύγει από το τουριστικό ραντάρ και παραμένουν ανέγγιχτα και σταματημένα στον χρόνο. Ένα από τα ομορφότερα, η Πυρσόγιαννη, φωλιάζει μέσα σε φουντωτά δάση οξιάς και σημύδας, κι απλώνει τα ηπειρώτικα αρχοντικά της στις άκρες πέτρινων καλντεριμιών, ιδανικών για ολοήμερες βόλτες.



Το Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού (που χτίστηκε το 1926) θα σου μάθει τα πάντα για την Ιστορία αυτών εδώ των χωριών και τη γλώσσα που μιλούσαν οι ηπειρώτες μάστορες, τα περίφημα κουδαρίτικα. Μετά από δω, γραμμή για ντόπιο τσίπουρο και μεζεδάκια στον Τότο, στην πλατεία του χωριού, κι ύστερα στο ταβερνάκι του Ξενώνα Αρμολόι για τσιριβίρι, δηλαδή κουνέλι με καρύδια και σκόρδο, και αγριογούρουνο στιφάδο.

Διαβάστε περισσότερα - Μαστοροχώρια: Η Ήπειρος της πέτρας

Η διαμονή: Στον υπέροχο Ξενώνα Αρμολόι, που έχει και το ομώνυμο ταβερνάκι, τα δωμάτια ξεκινούν από 50€ το δίκλινο.

Η Βωβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι
Στον χάρτη εδώ 

Ένα από τα ελάχιστα χωριά στην Ελλάδα που είναι όντως χτισμένα στην όχθη ποταμού (και όχι λίγο παραδίπλα/ πίσω από τις καλαμιές/ σε απόσταση περπατήματος από μονοπάτι) η Βωβούσα θα έπρεπε να είναι ο λόγος για τον οποίο τα Ανατολικά Ζαγοροχώρια συναγωνίζονται ευθέως το αντίπαλο δέος των σούπερ δημοφιλών γειτόνων τους. Ίσως, όμως, να είναι και καλύτερα έτσι: Η ήσυχη, ανατολική πλευρά του Ζαγορίου προσφέρεται για φυσιολατρικές πεζοπορίες, εξερευνήσεις σε χωριουδάκια στρωμένα αυτήν την εποχή με χρυσοκόκκινα φύλλα και απογευματινά τσιμπούσια σε παραδοσιακά καφενεδάκια.



Η Βωβούσα συγκεκριμένα απλώνει τα κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια της, χτισμένα εξολοκλήρου από πέτρα, στις όχθες του Αώου, τις οποίες στεφανώνει από το 1748 το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της. Λίγο έξω από τη Βωβούσα απλώνεται το μαγικό Εθνικό Πάρκο Πίνδου, περισσότερο γνωστό ως Βάλια Κάλντα

Διαβάστε περισσότερα – Ανατολικά Ζαγοροχώρια: Η ήσυχη φύση του βουνού

Η διαμονή: Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Κερασιές https://kerasies.gr/ (τηλ.: 26560 23003) οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 65€ το δίκλινο.

Η Πρέβεζα (και η Νικόπολη)
Στον χάρτη εδώ

Περίμενες μόνο χωριά σε αυτή τη λίστα; Για να σε εκπλήσσουμε είμαστε εδώ. Το ίδιο και η Πρέβεζα, που αν δεν την έχεις επισκεφθεί πιθανότατα δεν ξέρεις ότι είναι μια από τις ομορφότερες μικρές πόλεις της Ελλάδας, με ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, τρία υπέροχα κάστρα και πολλές βενετσιάνικες και οθωμανικές αναφορές στην αρχιτεκτονική των ηπειρώτικων αρχοντικών της. Έχει και μια παραλιακή περαντζάδα χάρμα οφθαλμών και πολλά ζωηρά μπαράκια, μεζεδοπωλεία και café γιατί καλή η Ιστορία και η αρχιτεκτονική, αλλά ακόμα καλύτερο να έχεις και κάτι να κάνεις τα βράδια.



Ούτε ένα τέταρτο μακριά από την Πρέβεζα, η Νικόπολη που έχτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να πανηγυρίσει την νίκη του εναντίον του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στο Άκτιο, είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχουμε στην Ελλάδα –και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επίσης.

Διαβάστε περισσότερα - Πρέβεζα: Στα σοκάκια μιας πόλης – έκπληξη

Η διαμονή: Στο πανέμορφο, ευρύχωρο διαμέρισμα Lord Byron Apartment (55€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα) ή στα υπέροχα δωμάτια του Dioni Boutique Hotel (από 63€ το δίκλινο με πρωινό).

Τα Άγναντα, στα Τζουμέρκα
Στον χάρτη εδώ 

Άγνωστα και δυσπρόσιτα μπορεί πια τα Τζουμέρκα να μην είναι, ειδικά από τότε που η Εγνατία τα έφερε στην πόρτα των εκδρομέων εκ βορρά, έχουν όμως κι αυτά τα χωριά σούπερ σταρ τους (Συρράκο και Καλαρρύτες, ονόματα μην κρύβουμε) και τα γλυκύτατα outsider, όπως τα Άγναντα καλή ώρα. Ένα πετρόχτιστο χωριό όλο ανηφοριές, σκεπασμένο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και καμινάδες που αχνίζουν, πήρε το όνομά του από… το αγνάντεμα, την θέα που απολαμβάνει στις μαγικές πλαγιές της Πίνδου γύρω του. Έχει επίσης έναν από τους ελάχιστους παραδοσιακούς νερόμυλους που λειτουργούν ακόμα, και πολλά πανέμορφα μονοπάτια που θα ενθουσιάσουν ορκισμένους και μη πεζοπόρους. Λεπτομέρειες εδώ

Πολύ κοντά στα Άγναντα, ο Καταρράκτης είναι άλλο ένα κουκλίστικο χωριό που προσφέρεται εξίσου για πολύωρες περαντζάδες στα λιθόκτιστα δρομάκια του και ολοήμερο άραγμα κάτω από τα πλατάνια της πλατείας του. Ο καταρράκτης που το βάφτισε έχει ύψος 110 μέτρα, όχι αστεία.

Agnanta

Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Η διαμονή: Λίγο έξω από τα Άγναντα, στα υπέροχα σπιτάκια Θέασις οι γυάλινες οροφές των οποίων εξασφαλίζουν απεριόριστο χάζι των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό (100€ το σπιτάκι που φιλοξενεί έως και τρία άτομα). Αν προτιμάτε να μείνετε μέσα στο χωριό, το Αρχοντικό των Τζουμέρκων έχει απλά αλλά όμορφα και περιποιημένα δωμάτια, από 60€ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v