10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Ιωάννινα

Το κάστρο, η λίμνη, το νησάκι, τα ξενύχτια, οι εκδρομές και όλοι οι τρόποι να αγαπήσεις μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Ιωάννινα

της Ηρώς Κουνάδη

Να βολτάρεις στις όχθες της λίμνης, με φόντο τα καραβάκια που αναχωρούν για «Το Νησί» (έτσι, σκέτο νησί λένε οι ντόπιοι το νησάκι της λίμνης) και, όταν χορτάσεις βόλτες, να χορτάσεις και την πείνα σου, πιάνοντας ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στις όχθες ταβέρνες και εστιατόρια.

Να εξερευνήσεις τα δρομάκια του κάστρου, που δεν είναι ένα ακόμα κάστρο-μνημείο, αλλά μια ολοζώντανη καστροπολιτεία, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της να φωτίζονται το βράδυ μαγικά.

Να πάρεις το καραβάκι για το καταπράσινο Νησί, να αράξεις στα παραδοσιακά καφενεδάκια του, να επισκεφθείς το μουσείο του Αλή Πασά και να περπατήσεις στα δρομάκια, ανάμεσα στις αυλές των σπιτιών του –ναι, μην το βλέπεις έτσι μικρούλι, το νησί έχει μόνιμο πληθυσμό 250 κατοίκων.



Να περπατήσεις το ιστορικό κέντρο, που είναι ταυτόχρονα… ιστορικό και σύγχρονο, ένα χάρμα οφθαλμών, με τους εμπορικούς του δρόμους και τους μπαρ-ο-πεζόδρομους να εναλλάσσονται με σοκάκια πλημμυρισμένα παλιά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά τζαμιά.

Να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Μαντείο της Δωδώνης, και αφηγείται 250.000 χρόνια (όχι, δεν έχουμε κάνει λάθος στα μηδενικά) ηπειρώτικης Ιστορίας.

…και το Μουσείο Αργυροτεχνίας που θα σου μάθει όλα όσα δεν ήξερες για την περίφημη τέχνη της πόλης. Στεγάζεται μέσα στο κάστρο, στο Ιτς Καλέ που θα ήταν και από μόνο του αξιοθέατο.

Να κάνεις (τουλάχιστον) μία μπαρότσαρκα, γιατί δεν έχεις δει πραγματικά μια φοιτητούπολη αν δεν έχεις ξενυχτήσει στα μπαράκια της. Αν χρειάζεσαι συστάσεις, σημείωσε για αρχή το Route 66 στη στοά Λιάμπεη, το δημοφιλέστατο Spitaki (Εθνικής Αντιστάσεως 42) και το παρακείμενο Blue Gin (Εθνικής Αντιστάσεως 46) που φτιάχνουν αμφότερα σούπερ κοκτέιλ και το Chevalier στο Κάστρο (Ανδρονίκου Παλαιολόγου 2).



Να δοκιμάσεις φανταστική ηπειρώτικη κουζίνα σε στέκια όπως η Μυσταγωγία (Κουντουριώτη 44) που φημίζεται για τα τσίπουρα και τα μεζεδάκια της, η Πιπερίτσα (Πλατεία Πάργης 6, μόνο μεσημέρι) και το Φύσα Ρούφα (Αβέρωφ 45, όλο το 24ωρο) που μας σερβίρουν σπιτικά μαγειρευτά από τη βιτρίνα όπως παλιά, και το κουκλίστικο Μπουκιά Μπουκιά (Ακαδημίας 4) που πειράζει τις παραδοσιακές συνταγές σε ένα άψογο αποτέλεσμα.

Να δεις το Σπήλαιο του Περάματος, 4 μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη, με τους μαγικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες του (19 διαφορετικά είδη, παρακαλώ, δεν πιστεύουμε να νόμισες πως είναι όλοι ίδιοι).

Να πεταχτείς μια βόλτα στα Ζαγοροχώρια. Ή στα Τζουμέρκα. Ή στην Κόνιτσα και τα υπέροχα Μαστοροχώρια της. Ή για περπάτημα στο Φαράγγι του Βίκου. Ή στη Βάλια Κάλντα. Ή στο αρχαίο Μαντείο της Δωδώνης. Μη συνεχίσουμε με τα «ή», όπου και να πας από εδώ παντού τέλεια θα είναι. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στην καρδιά του ωραιότερου γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας. Ορίστε, το είπαμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v