Διακοπές στις Σποράδες γιατί έτσι!

Για τους πάμπολλους λάτρεις των Σποράδων, ένα είναι το διακοπό-ερώτημα και φέτος: Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος ή Σκύρος.
Διακοπές στις Σποράδες γιατί έτσι!

Όποιος πάει μια φορά στις Σποράδες, τις ερωτεύεται κι όποιος τις ερωτευτεί, ξαναπάει για να τις ξαναδεί. Όλοι το ξέρουν αυτό, μιας και η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος κι η Σκύρος κρύβουν αμέτρητες ομορφιές, καταπράσινες γωνιές κι απέραντες παραλίες, που θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Το ζήτημα είναι ένα λοιπόν. Ποια θα διαλέξεις;

Σκιάθος



Η κοσμοπολίτισσα των Σποράδων, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μιλιούνια από ξένους κι Έλληνες τουρίστες, που λαχταρούν να βρεθούν στα μέρη της. Περιδιαβαίνοντας την πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε στάσεις στο εντυπωσιακό Μπούρτζι, το παλιό φρούριο του νησιού στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης αλλά και στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα σύνεργα προκειμένου να απαθανατίσεις τη συγκλονιστική θέα.



Σαν βγεις τώρα στον πηγαιμό για τις παραλίες του νησιού να εύχεσαι να έχεις πολλές μέρες άδεια και χρόνο να τις γυρίσεις όλες. Η σκιαθίτικη σταρ δεν είναι άλλη από την πολλάκις βραβευμένη πλαζ των Κουκουναριών. Σε όλο το νησί ο συνδυασμός των πεύκων και των καταπράσινων νερών δημιουργεί εξαιρετικές επιλογές για βουτιές, ανάμεσα στις οποίες δεν γίνεται να μην ξεχωρίσεις τα μαγευτικά Λαλάρια (προσβάσιμη μόνο με καϊκάκι), την εξωτική Μπανάνα, την Μικρή Ασέληνο, το Μανδράκι και το ακατοίκητο νησάκι του Τσουγκριά που ξυπνά τον Ροβινσώνα Κρούσο που κρύβεις μέσα σου.

Για να βρεθείς εκεί ακτοπλοϊκώς υπάρχουν δύο τρόποι. Από τον Βόλο με Anes Ferries και 42€ το άτομο πήγαινε έλα (και 124€ για το αυτοκίνητο μετ' επιστροφής), είτε από τον Άγιο Κωνσταντίνο (το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες) με 58€ το άτομο. Αν θελήσεις να πάρεις αυτοκίνητο υπολόγισε 140€ πήγαινε έλα. 

Που να φας;

Αν είσαι Κρεατολάγνος τότε ο Κόζιακας είναι ιδανικός για κοψιδοκατάσταση, ενώ η Μαρμίτα με την υπέροχη αυλή συνδυάζει παράδοση και γαστρονομικούς ψαγμένους μεζέδες, με έναν λογαριασμό που δεν ξεπερνά τα 25-30€ ευρώ το άτομο με κρασάκι. Εξαιρετική επιλογή είναι το κοσμοπολίτικο Αγνάντιο αλλά και η πιτσοταβέρνα του Jimmy.  https://www.facebook.com/TavernaPizzaJimmys

Που να μείνεις;

Eξαιρετική επιλογή είναι το Mira Mare, που βρίσκεται λίγα βήματα μπροστά από την παραλία της Μεγάλης Άμμου στα 63€ τη βραδιά το δίκλινο.  

Σκόπελος



H καταπράσινη Σποραδοπούλα, είναι πανέμορφη κι έχει μια χώρα σχεδόν κυκλαδίτικη, που λαχταράς να σεργιανίσεις τα στενάκια της. Τα χρωματιστά σπιτάκια της κι οι ολάνθιστες αυλές συμπληρώνουν μια ινσταγκραμική εικόνα που θα θες να ανεβάσεις σίγουρα στον λογαριασμό σου. Εκτός της χώρας τα πανέμορφα χωριουδάκια της Γλώσσας, όπως και του Παλιού και Νέου Κλήματος μοιάζουν επιβαλλόμενες στάσεις στο ταξίδι σου, όπως κι η επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί.

Για να βρεθείς εκεί δεν έχεις παρά να ταξιδέψεις ακτοπλοϊκώς από τον Άγιο Κωνσταντίνο και να δώσεις 60€ μετ' επιστροφής. Αν θες να πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί σου υπολόγισε άλλα 140€ πήγαινε έλα. Από Βόλο είναι λίγο φθηνότερα αφού θα δώσεις 50€ πήγαινε έλα το άτομο ενώ το θα σου κοστίσει 134€ μετ' επιστροφής.

Που θα στρώσεις πετσετούλα;



Ήρθε η ώρα για τις βουτιές, οι οποίες στη Σκόπελο δεν θα έχουν τελειωμό μιας και παραλίες σαν την εκθαμβωτική Μηλιά, τον πευκόφυτο ορμίσκο του Στάφυλου, τον βοτσαλωτό Πάνορμο με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά και το Αμμουδερό Λιμνονάρι, δύσκολα θα βρεις συγκεντρωμένες σε ένα νησί. Μην ξεχάσεις να πλατσουρίσεις επίσης στον μαγευτικό χόβολο, τον γραφικό Αγνώντα αλλά και στο Βελανιό, που είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις γυμνιστές.

Κι αν σε πιάσει μια λιγούρα που θα πας;

Το φαγητό στη Σκόπελο είναι πραγματικά ασυναγώνιστο, μιας και το νησί παράγει πολλά περισσότερα πεντανόστιμα πιάτα, από αυτά που κι ο Οβελίξ θα δυσκολευόταν να καταναλώσει. Στο Αγνάντι στη Γλώσσα θα βρεις φανταστική τοπική κουζίνα με κάποιες δημιουργικές πινελιές ενώ αν σε βγάλει ο δρόμος στο Απάνεμο στο Λιμνονάρι να κάτσεις και να παραγγείλεις φρέσκο ψαράκι αλλά και σούπερ μαγειρευτά. Το ονομαστό Κοράλι στον Αγνώντα, έχει θαλασσινά για όλους, ενώ το Περιβόλι στη χώρα, θα σου σερβίρει διαλεχτούς μεσογειακούς μεζέδες.

Που να μείνεις άραγε;

To Filoxenia στη χώρα μοιάζει εξαιρετική επιλογή σε πολύ προσιτή τιμή με 55€ το δίκλινο ανά βράδυ (* οι τιμές, είναι για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου).

Αντίστοιχα στα 60€ το δίκλινο ανά βράδυ οι Νεφέλες στη χώρα είναι μια πολύ καλή επιλογή επίσης όπως και τα Manos Apartments στην ίδια περιοχή με 52€ το δίκλινο για κάθε βράδυ 

Αλόννησος



H Αλόννησος έχει μια από τις ομορφότερες χώρες (την παλιά πρωτεύουσα του νησιού) που θα δεις ποτέ, με υπέροχα πέτρινα σπιτάκια, να ξεφυτρώνουν στα σοκάκια της. Έχει κι ένα γραφικό λιμανάκι το οποίο λένε Πατητήρι που είναι πνιγμένο στις κληματαριές. Ιδανική για τους λάτρεις της εξερεύνησης και τους ξέγνοιαστούς επισκέπτες, η Αλόννησος είναι βέβαιο ότι θα φυλακίσει τον νου και την καρδιά σου, στις πανέμορφες γωνιές της.

Στη λίστα με όσα πρέπει να δεις βάλε σε ξεχωριστή θέση το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο που περιλαμβάνει φυσικά το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας η οποία κάνει τα μπάνια της στις Σποράδες. Αξίζει σίγουρα να επισκεφθείς και να θαυμάσεις τα χωριουδάκια του Ρουσούμ Γιαλού και της Στενής Βάλας, ενώ αν βαστούν τα πόδια σου πρέπει να κάνεις και μια «μονοπατότσαρκα» στις ειδυλλιακές διαδρομές του νησιού.

Για να βρεθείς εκεί δεν έχεις παρά να ταξιδέψεις ακτοπλοϊκώς από τον Άγιο Κωνσταντίνο και να δώσεις 60€ μετ' επιστροφής. Αν θες να πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί σου υπολόγισε άλλα 140€ πήγαινε έλα. Από Βόλο είναι λίγο φθηνότερα αφού θα δώσεις 50€ πήγαινε έλα το άτομο ενώ το θα σου κοστίσει 134€ μετ' επιστροφής.


Βάλε μαγιό και πάμε



Μπόλικες οι επιλογές για βουτιές κι εδώ, μα σίγουρα ξεχωρίζουν το ξακουστό Κοκκινόκαστρο, η κοσμοπολίτικη Χρυσή Μηλιά κι ο αμμουδερός Άγιος Δημήτριος.

Εξαιρετικές παραλίες είναι κι εκείνες που θα συναντήσεις στις Σπαρτίνες, στο Βύθισμα και στο Ρουσούμ Γιαλό.

Κι αν πεινάσουμε τι κάνουμε;

Επειδή νηστικό αρκούδι, δεν διακοπάρει οφείλεις να κάνεις μια φαγητοστάση στον Ελαιώνα για ψαρομεζέδες και παραδοσιακά πιάτα, στη Θέα για γαστρονομικές λιχουδιές, στο Δενδρολίμανο  για τον γκουρμεδιάρη που κρύβεις μέσα σου αλλά και στο Μελτέμι με τη συγκλονιστική θέα για φρέσκο ψαράκι. Αντίστοιχα η Αρχοντοκατάσταση είναι για αρχόντους κι όχι για αυγολέμονους τουρίστες.

Που να μείνεις;

H Pansion Panorama στο Πατητήρι είναι μια αξιοπρεπέστατη και εξαιρετικά οικονομική επιλογή στα 48€ το βράδυ ανά δίκλινο ((* οι τιμές, είναι για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου).

Αντίστοιχα και τα Kallithea Studios είναι μια εξαιρετική επιλογή στα 55€ το δίκλινο το βράδυ

Σκύρος



Μισή Κυκλαδίτισσα και μισή Σποραδοπούλα η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και μοιάζει χωρισμένη στα δύο. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι κυκλαδίτικο με ελάχιστη βλάστηση, ενώ το βόρειο είναι καλυμμένο με πυκνό καταπράσινο πευκόδασος.

Η χώρα εντυπωσιακή, γεμάτη λιθόκτιστα καλντερίμια, χαριτωμένα καφενεδάκια και παραδοσιακά σπιτάκια, σε καλεί να την γνωρίσεις, ενώ το Κάστρο του Λυκομήδη (όπου η Θέτιδα σύμφωνα με τον μύθο έκρυψε τον Αχιλλέα για να γλιτώσει τον Τρωϊκό Πόλεμο) αλλά κι ο αρχαιολογικός χώρος στο Παλαμάρι προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες που ψάχνουν τα αξιοθέατα του νησιού. Τα 350 και βάλε εκκλησάκια του νησιού υπόσχονται μπόλικα πανηγύρια, με σκυριανό κρασί να ρέει και ντόπιο κατσικάκι να σιγοψήνεται.

Μπορείς να πας από την Κύμη της Εύβοιας με 28€ το άτομο πήγαινε έλα, ενώ αν πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί υπολόγισε κι άλλα 70€ μετ' επιστροφής, για ένα ταξίδι περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών.

Βάλε μαγιό και φύγαμε



Πάμε να βουτήξουμε στα γαλαζοπράσινα νερά του Αγίου Πέτρου, στον κολπίσκο της Πουριάς, ή στο καταπράσινο Πεύκο. Ακόμη αν βρεθείς στην Κυραπαναγιά ή στα Γυρίσματα, φρόντισε να έχεις μαζί σου φωτογραφικό εξοπλισμό για να απαθανατίσεις την ομορφιά τους. Η Κολυμπαδα με το χοντρό βότσαλο αλλά και η αμμουδιά των Μαγαζιών είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη που ψάχνει το ιδανικό μέρος για να λιάσει το κορμί του.

Τι θα φάμε ρε παιδιά;

Σίγουρα θα πιούμε τα ουζάκια μας συνοδεία μεζέδων στις Ιστορίες του Μπάρμπα στον Μώλο, θα φάμε φρέσκο ψαράκι στον Ψαριώτη στον Λιναριά, ενώ θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μαγειρευτά του Μπαρμπά Γιάννη και της Μαρίτσας όπως και την ξακουστή κοκκινιστή γίδα της Αννούλας στη Μανωλιά. Στο «Για Πλάκα» ξέρουν να φτιάχνουν μερακλήδικους μεζέδες, όσο πουθενά αλλού και στο Σκυριάνι το σουβλακοτσιμπούσι ποτέ δεν σταματά.

Που να μείνεις;

Δεν υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα στη Σκύρο αλλά το Meroi Studios με 60€ το δίκλινο ανά βράδυ ενώ αν η τσέπη σου το σηκώνει το George Studios θα σου προσφέρει μια αξέχαστη διαμονή με 80€ το δίκλινο ανά βράδυ. 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v