Αυτές είναι οι τέλειες διακοπές στην Πελοπόννησο

Άδειες παραλίες; Γεμάτες παραλίες; Κάστρα; Χωριά; Καταρράκτες; Πες μας τι ονειρεύεσαι για τις διακοπές σου, να σου πούμε σε ποιο μέρος της Πελοποννήσου να πας.
Αυτές είναι οι τέλειες διακοπές στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Όποιον σου λέει πως έχει γυρίσει την Πελοπόννησο απ’ άκρη σε άκρη, την έχει φάει με τα κουτάλια, την ξέρει σαν την παλάμη του χεριού του, να μην τον πιστεύεις. Σου το λέμε εμείς, που τη γυρνάμε συστηματικά μια δεκαπενταετία κι ακόμα ανακαλύπτουμε κάθε καλοκαίρι κι από μία παραλία που δεν έχουμε βουτήξει, ένα ερειπωμένο κάστρο που δεν έχουμε εξερευνήσει, ένα χωριό στην πλατεία του οποίου δεν έχουμε πιάσει τραπεζάκι για ελληνικό καφέ. Η Πελοπόννησος είναι ανεξάντλητη, κι έχει κάτι για όλους. Των καλύτερών σου διακοπών περιλαμβανομένων.

Αν ονειρεύεσαι καρτποσταλικές παραλίες…

Τη μερίδα του λέοντος τη συγκεντρώνει η Μεσσηνία, στο δυτικό κομμάτι της (κάτω και αριστερά όπως κοιτάς τον χάρτη, για όσους δεν το έχουν με τη Γεωγραφία) με αμμουδιές-σούπερ σταρ όπως η χιλιοφωτογραφημένη Βοϊδοκοιλιά που έχει απαλή σαν πούδρα άμμο και πρασινογάλαζα νερά και τα Περούλια κοντά στην Κορώνη με τα τιρκουάζ νερά τους. Για βάση σου, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στη Μεθώνη και την Κορώνη, αν θέλεις και λίγη δράση στα βράδια σου, ή τα χωριουδάκια ανάμεσά τους αν προτιμάς ησυχία και ρομάντζο.



Διαβάστε περισσότερα - 7 μαγευτικές παραλίες στη Μεσσηνία 

Εδώ να μείνεις: Στα δωμάτια του Hotel Diana στην Κορώνη (47€ το δίκλινο) ή του Ξενοδοχείου Άρης στη Μεθώνη (40€ το δίκλινο) ή σε αυτό το γλυκύτατο σπιτάκι στο χωριό που λέγεται Χωματερό (45€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα). 

Αν θες την ησυχία σου…

Στον βορρά θα τη βρεις, στα παράλια της Ηλείας πιο συγκεκριμένα. Μια από τις πιο παραγνωρισμένες γωνιές της Πελοποννήσου έχει για δυνατό χαρτί της απίστευτες αμμουδιές, από εκείνες που δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα μικρό βοτσαλάκι για δείγμα, σαν τα Λουτρά της Κυλλήνης. Εξωτικοί αμμόλοφοι και φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα, του είδους ο-ήλιος-κάνει-βουτιά-στη θάλασσα και πλήθη που λάμπουν διά της απουσίας τους, συμπληρώνουν την εικόνα. Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραλίες: Εν πολλοίς άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Ήλιδα στην οποία γίνονταν τα… προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων, μεσαιωνικά κάστρα σαν το γλυκύτατο Χλεμούτσι (μπορείς να το λες Κλερμόντ, όπως οι Βιλλεαρδουίνοι που το έχτισαν) και ατελείωτα δάση ό,τι πρέπει για να στρώσεις πικνίκ θα βρεις επίσης εδώ.



Διαβάστε περισσότερα - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο 

Εδώ να μείνεις: Σε αυτό το σπίτι που φιλοξενεί μέχρι και 4 άτομα με 32€ ανά διανυκτέρευση στο Κάστρο της Κυλλήνης (το χωριό όπου βρίσκεται το Χλεμούτσι) ή στο ειδυλλιακό Αγρόκτημα Ραστώνη στο Παλαιοχώρι, πολύ κοντά στην παραλία που λέγεται Θίνες (40€ ανά διανυκτέρευση για έως και 5 άτομα).

Αν είσαι τύπος ρομαντικός (ή φρεσκοερωτευμένος)

Θα πάρεις το έτερό σου ήμισυ και θα το πας Μονεμβασιά, γιατί ό,τι και να λέμε, πουθενά αλλού δεν θα έχετε την ευκαιρία να κοιμάστε και να ξυπνάτε ζώντας το παραμύθι σας μέσα σε ένα πραγματικό κάστρο. Ειδικά τα βράδια, που τα πλήθη αποχωρούν και τα καλντερίμια φωτίζονται από χαμηλά χρυσοκίτρινα φώτα, ή την ώρα που ο ήλιος αναδύεται μέσα από την θάλασσα βάφοντας ολόκληρη την καστροπολιτεία ροζ, και ερωτευμένος να μην είσαι, εδώ ερωτεύεσαι. Και μην ακούς τις κακές γλώσσες που λένε πως η ανατολική ακτή της Πελοποννήσου δεν έχει παραλίες. Είναι επειδή δεν έχουν μπει στον κόπο να οδηγήσουν ως το Φωκιανό, με τα ολόλευκα βότσαλα και τα σαν πισίνας νερά του. Επίσης ωραίες βουτιές θα κάνεις στο Πορτέλο, μέσα στο κάστρο, και στην αμμουδερή παραλία στο Καστράκι, ένα δεκάλεπτο από τη Μονεμβασιά, κάτω από τα απομεινάρια της αρχαίας Επιδαύρου Λιμηράς.



Διαβάστε περισσότερα - Χωρά η Μονεμβασιά σε ένα Σαββατοκύριακο;

Εδώ να μείνεις: Μέσα στο Κάστρο, θα δώσεις το κάτι παραπάνω, αλλά θα αξίζει μέχρι τελευταίο σεντ. Οι οικονομικότερες επιλογές που βρήκαμε είναι αυτό εδώ το σπιτάκι στα 55€ για δύο άτομα και ο παραμυθένιος Ξενώνας Ιζαμπό, τα μεγάλα δίκλινα του οποίου κοστίζουν 100€ κι έχουν θέα στη θάλασσα. 

Αν θέλεις φύση, καταρράκτες, πεζοπορίες σε μονοπάτια…

Τα χοτ σποτ είναι δύο, και είναι εξίσου φαντασμαγορικά: Το Πολυλίμνιο, κοντά στην Καλαμάτα, και η Νέδα, στα σύνορα Μεσσηνίας-Ηλείας, ανάμεσα στη Ζαχάρω και την Κυπαρισσία. Αμφότερα εγγυώνται παγωμένες βουτιές σε καταρράκτες, λίμνες με μίνι παραλιούλες για να απλώσεις την πετσέτα σου και να δροσίζεσαι όσο οι άλλοι ψήνονται στις παραλίες, και πεζοπορίες σε μονοπάτια μαγικά. Συνδυάζονται και τα δύο με σούπερ ενδιαφέροντα αρχαία, το μεν Πολυλίμνιο με τη φαντασμαγορική Αρχαία Μεσσήνη, η δε Νέδα με τον αγαπημένο των συνωμοσιολόγων –αλλά και σίγουρα εντυπωσιακό– Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και το μεγαλείο της Αρχαίας Ολυμπίας



Διαβάστε περισσότερα - Νέδα: Η νεράιδα και ο καταρράκτης | Πολυλίμνιο: Πολυ…μυστικές βουτιές στους καταρράκτες 

Εδώ να μείνεις: Στο Seaside Sunset Flat στο Πεταλίδι για να είσαι κοντά στο Πολυλίμνιο (47€ το δωμάτιο που φιλοξενεί μέχρι τρία άτομα) ή στο Dream Drop Studios στην Κυπαρισσία για να ‘σαι πιο κοντά στη Νέδα (50€ το δίκλινο στούντιο).

Αν το φαγητό είναι για σένα πολύ σημαντικό…

…Έφυγες για Μάνη. Μακράν η καλύτερη κουζίνα της Πελοποννήσου όλης, θα κάνει ευτυχισμένο κάθε foodie που σέβεται το προφίλ του στο Instagram, με σύγκλινα, λουκάνικα, χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες τραβηχτές και λαλάγγια για πρωινό. Στα ενδιάμεσα, θα καις όλες αυτές τις θερμίδες, βουτώντας σε παραλίες με νερά συγκλονιστικά, όπως η Άμπελος, το Μαρμάρι, ο Φονέας και η Αλύπα, και περπατώντας ως το τέλος του κόσμου, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ακρωτήρι Ταίναρο. Αυτά, βέβαια, είναι μόνο η αρχή: Πετρόχτιστες πολιτείες σαν την ερειπωμένη Βάθεια και την ολοζώντανη Αρεόπολη, γραφικά ψαροχώρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι εκεί που σκάει το κύμα, κάστρα που δεν είχες ούτε ακουστά και διαδρομές για πεζοπορίες και αυτοκινητάδες τύφλα να ‘χει το Φαρ Ουέστ συμπληρώνουν το παζλ.



Διαβάστε περισσότερα - Πρώτη φορά στη Μάνη; Σε ζηλεύουμε! | 12 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη (λακωνική) Μάνη 

Εδώ να μείνεις: Σε έναν αυθεντικό μανιάτικο πύργο στη Λάγια (40€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα) ή στις Λαγουδιές (45€ για δύο άτομα). Στη Μεσσηνιακή Μάνη, και πιο συγκεκριμένα στην Καρδαμύλη, πολύ καλή επιλογή είναι το Pirgaki Studios (40€ το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v