Χωρά η Μονεμβασιά σε ένα Σαββατοκύριακο;

Οι βόλτες, οι βουτιές, και όλα όσα προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο στη μαγική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.
Χωρά η Μονεμβασιά σε ένα Σαββατοκύριακο;
της Ηρώς Κουνάδη

Αν την ερωτευτείς –όπως οι περισσότεροι– ούτε σε έναν μήνα δεν θα σου φαίνεται ότι χωρά, για να απαντήσουμε εν συντομία στην ερώτηση του τίτλου και να βγάλουμε τα δύσκολα από τη μέση. Επειδή, όμως, άδεια και μπάτζετ για ένα μήνα κανείς δεν έχει, αυτά είναι μερικά από τα ωραιότερα πράγματα που προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα Σαββατοκύριακο στο πιο μαγικό μέρος της Ελλάδας. (Συγχώρα μας τη δόση υπερβολής, έτσι είμαστε οι ερωτευμένοι).

Να χαθείς στα πετρόχτιστα σοκάκια της

Σου το έχουμε αναλύσει και εδώ, κανένα από τα καλντερίμια της Μονεμβασιάς δεν είναι ίδιο με το άλλο –και στον μικρό τους λαβύρινθο μπορείς να ξοδέψεις ώρες χαζεύοντας πλουμιστές μπουκαμβίλιες, κρυμμένες αυλές πίσω από χρωματιστές πόρτες και εκκλησάκια με τις ιστορίες τους να γεμίζουν τρεις και τέσσερις καφέ πινακίδες στην πρόσοψή τους.

Να ανέβεις λαχανιάζοντας στην Άνω Πόλη



Βόλτες λέγεται το λιθόστρωτο που κάνει ζιγκ-ζαγκ σκαρφαλώνοντας στο ψηλότερο σημείο του βράχου της Μονεμβασιάς, και το οποίο σε φέρνει μετά από ένα εξοντωτικό δεκάλεπτο στην φαντασμαγορική Πύλη της Άνω Πόλης. Περνάς κάτω από τις διαδοχικές καμάρες της και βγαίνεις… σε μια άλλη Μονεμβασιά, στα πλατώματα που κατοικούσαν οι άρχοντες (κάτω έμενε ο λαός) που έχτιζαν εδώ αρχοντικά και εκκλησίες. Η Άνω Πόλη είναι σήμερα ακατοίκητη, σε αντίθεση με την κάτω που κατοικείται κανονικά. Από εδώ πάνω είναι τραβηγμένες όλες οι πανοραμικές φωτογραφίες της Μονεμβασιάς που χαζεύεις στο ίντερνετ, και εδώ συγκεντρώνονται επίσης πολλά από τα αξιοθέατα της Καστροπολιτείας.
Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

Να χαζέψεις το βράδυ τα αστέρια από τη Μεγάλη Ντάπια



Το Νότιο Τείχος, αλλιώς γνωστό και ως Τείχος της Θάλασσας, σχηματίζει στο μεγάλο πλάτωμα της Ντάπιας πεζούλια που είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις με τις ώρες να χαζεύεις τον έναστρο ουρανό, με φόντο τα κύματα της θάλασσας από τη μια και τα παστέλ, ροζ και μελένια αρχοντικά που στολίζουν τη Ντάπια από την άλλη.

Να δεις τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από τη θάλασσα

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

You haven't been in love with a place until you set an alarm just to see the sun rise above it

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις


Ναι, θα χρειαστεί να βάλεις ξυπνητήρι πολύ νωρίς, αλλά (υποσχόμαστε) θα αξίζει τον κόπο: Περνώντας κάτω από την πύλη του Ανατολικού Τείχους, θα ακολουθήσεις για δυο-τρία λεπτά το χωμάτινο μονοπάτι που σε φέρνει στον Φάρο, ακριβώς πίσω από τον οποίο ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωί μέσα από την θάλασσα, βάφοντας την Καστροπολιτεία σε ένα φαντασμαγορικό ροζοχρυσαφί βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού. Η δε ησυχία που βασιλεύει εκείνη την ώρα κάνει το όλο σκηνικό ακόμα πιο ονειρικό.

Να βουτήξεις από το Πορτέλο

Όχι ότι δεν έχει ωραιότατες αμμουδερές παραλίες η γύρω περιοχή –το Καστράκι, κάτω από τον αρχαιολογικού ενδιαφέροντος λόφο της Επιδαύρου Λιμηράς, είναι η αγαπημένη μας επιλογή. Αλλά επειδή υποψιαζόμαστε πως αν έρθεις εδώ μόνο για Σαββατοκύριακο δεν θα θέλεις να απαρνηθείς ούτε στιγμή το Κάστρο, λύση για μια βουτιά υπάρχει: Η Πύλη της Θάλασσας, στο Νότιο Τείχος, βγάζει στα βραχάκια και τα πλατώματα του μεσαιωνικού λιμανιού που λέγεται Πορτέλο, από το οποίο βουτάς, κάνεις μερικές απλωτές, γυρνάς και απολαμβάνεις την πρωτόγνωρη εμπειρία του να κολυμπάς χαζεύοντας το κάστρο.

Να πιάσεις τραπεζάκι για πρωινό στο Ενετικό



Μια κουκλίστικη βεράντα που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα, το Ενετικό φτιάχνει σούπερ καφεδάκια και ασυναγώνιστο πρωινό, που περιλαμβάνει προτάσεις σαν το avocado toast με κουκουνάρι, ραπανάκια, ρόκα και γραβιέρα, ή τα pancakes με maple syrup, μπέικον και αυγά scrambled.

…και για μεσημεριανό στη Μαριάνθη



Σε ένα παραδοσιακό μονεμβασιώτικο σπίτι, η κυρία Μάγδα (η αδερφή της Μαριάνθης, που πρωτοάνοιξε το ταβερνάκι της το μακρινό 1970, όταν η Μονεμβασιά δεν ήταν καθόλου αυτό που ξέρεις σήμερα) μαγειρεύει και σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές σπεσιαλιτέ σαν τα σουτζουκάκια με άφθονο κύμινο, τα χειροποίητα τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι, τα κεφτεδάκια που μοσχοβολάνε δυόσμο και τους ασυναγώνιστους κολοκυθοκεφτέδες. Συνοδεύεις με κρασί και ιστορίες από την παλιά Μονεμβασιά, αν δεν πέσεις σε ώρα αιχμής, και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο, με φρουτάκι στο τέλος κερασμένο. Βγάζει και (λίγα και καλά) τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει.

Να μείνεις (εννοείται) μέσα στο Κάστρο

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Λίγη Μονεμβασιά ακόμα, να βάλω;

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις


Η μισή μαγεία κάθε ταξιδιού στη Μονεμβασιά είναι να περπατάς στα ημιφωτισμένα καλντερίμια της αργά το βράδυ, ακούγοντας τα βήματά σου να αντηχούν στην ησυχία που βασιλεύει και έχοντας διαρκώς την αίσθηση πως αυτό εδώ είναι το δικό σου, προσωπικό κάστρο. Και μη νομίζεις, κόντρα στις φήμες, δεν είναι όλα τα δωμάτια εντός του κάστρου πανάκριβα: Το Casa Bella Vista, ας πούμε, έχει δίκλινα από 55€, τα budget δωμάτια του πανέμορφου Malvasia Traditional Hotel ξεκινούν από 65€ όπως και αυτά του Byzantino Boutique Hotel. Τα δε κουκλίστικα δωμάτια του Bastione Malvasia ξεκινούν από 67€ το δίκλινο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v