Πρώτη φορά στη Μάνη; Σε ζηλεύουμε!

Οι παραλίες, τα χωριά, οι διαδρομές, τα κάστρα και όλη η μαγεία της Μάνης σε έναν μίνι οδηγό για πρωτάρηδες.
 

Πρώτη φορά στη Μάνη; Σε ζηλεύουμε!

της Ηρώς Κουνάδη

Κανένα μέρος στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τη Μάνη. Την πρώτη φορά που θα αντικρίσεις τα απολύτως πέτρινα τοπία της να αντανακλούν το φως του ήλιου θα την θυμάσαι για καιρό. Κι ας επιστρέψεις πολλές φορές μετά απ’ αυτήν την πρώτη, που δεν είναι ποτέ αρκετή.

Κατ’ αρχήν, τα βασικά

Μάνη λέμε το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, αυτό που καταλήγει στο νοτιότερο σημείο της, το Ταίναρο όπου οι αρχαίοι ημών πίστευαν πως βρίσκεται μια από τις εισόδους του Άδη. Η Μάνη χωρίζεται σε Λακωνική και Μεσσηνιακή, ή Μέσα και Έξω αντίστοιχα αν το προτιμάς στο λαϊκότερο.

Η πρώτη είναι αυτή που έχεις κατά βάση στο μυαλό σου ως πρωτάρης –εκείνη με τα ανεμοδαρμένα, πέτρινα τοπία, με την Αρεόπολη και το Λιμένι και τις παραλίες με τα μεγάλα λευκά βότσαλα. Η μεσσηνιακή εκδοχή της έχει κι αυτή γενναίες ποσότητες πέτρας, φανταστικά νερά στις παραλίες της, αλλά και ένα καταπράσινο μπαγκράουντ στη θέση του άνυδρου, πέτρινου τοπίου της άλλης.

Τα χωριά… με μια ματιά



Στη Λακωνική Μάνη, οι σούπερ σταρ είναι (με σειρά απολύτως υποκειμενικής προτίμησης) η Αρεόπολη, με τα πέτρινα καλντερίμια της να κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πυργόσπιτα με λουλουδιασμένες αυλές και χρωματιστά café που φωτίζονται τα βράδια από κεράκια, η εγκαταλελειμμένη μεν συγκλονιστικά όμορφη δε Βάθεια με τους πέτρινους πύργους της να αγγίζουν τον ουρανό και το απολύτως καρτποσταλικό Λιμένι, τα πυργόσπιτα του οποίου σχεδόν ακουμπούν τα φανταστικά νερά της θάλασσάς του. Λεπτομέρειες για αυτά και άλλα λακωνικά χωριά εδώ.



Στη Μεσσηνιακή Μάνη, τώρα, αδιαφιλονίκητος σταρ είναι η Καρδαμύλη, με τις κεραμιδένιες στέγες της να κάνουν ωραία αντίθεση με την θάλασσα που λαμπυρίζει στα πόδια της, και την παλιά της πόλη να παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα μανιάτικης ιστορίας στον επισκέψιμο πύργο της –σπάνια περίπτωση, οι μανιάτικοι πύργοι δεν είναι στην πλειοψηφία τους επισκέψιμοι: πολλοί κατοικούνται κανονικά, κάποιοι έχουν γίνει πολυτελή ξενοδοχεία, άλλοι (όπως αυτοί της Βάθειας) πρωταγωνιστούν ως σκηνικό σε ταινίες. Χωριουδάκια και βόλτες γύρω από την Καρδαμύλη, εδώ.



Οι ωραιότερες παραλίες

Όπως μάλλον ήδη ξέρεις, στη Μάνη συγκεντρώνονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Αν και η μισή χαρά του ταξιδιού είναι να ανακαλύπτεις μικρούς, κρυφούς κολπίσκους πίσω από κάθε στροφή του δρόμου, μερικά από τα sos θα σου τα δώσουμε: Ο Φονέας στην Έξω Μάνη έχει λευκά βότσαλα και σμαραγδένια νερά, η Αγία Βαρβάρα στο Σκουτάρι είναι αμμουδερή και ήσυχη, η Αλύπα έχει πρασινογάλαζα νερά και πέτρινους πύργους για φόντο, το Μαρμάρι είναι μια φανταστική αμμουδιά, από τις λίγες της Μάνης, το Πόρτο Κάγιο έχει απολύτως διάφανα νερά και ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, η Άμπελος είναι η παραλία με τα πιο τιρκουάζ νερά σε ολόκληρη τη Μάνη και το Νησάκι του Κότρωνα είναι μια βοτσαλωτή λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο θάλασσες.



Διαβάστε περισσότερα - Οι ωραιότερες παραλίες της Μάνης | Μεσσηνιακή Μάνη: 7 παραλίες για φίλημα

10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις στη Μάνη

- Τα εξωπραγματικά Σπήλαια του Διρού, που ό,τι και να λέμε είναι μακράν τα φαντασμαγορικότερα σπήλαια στην Ελλάδα.
- Τη Μονή Δεκούλων (ή Ντεκούλων, και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται) που είναι γνωστή αφενός ως το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν τα Ορλωφικά του 1770, αφετέρου για την απολύτως παγανιστική τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου.
- Το ηλιοβασίλεμα όπως φαίνεται από τη Βάθεια.
- Το νοτιότερο σημείο της βαλκανικής χερσονήσου, το Ακροταίναρο ή Κάβο Ματαπά, στο οποίο φτάνεις μετά από ένα μισάωρο περπάτημα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ταινάρου (χάρτης εδώ). Πάρε μαζί νερό, και μην το επιχειρήσεις μεσημέρι, δεν έχει σκιά πουθενά.
- Το μικρό χωριουδάκι που λέγεται Σταυρί, στο οποίο συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πύργοι σε ολόκληρη τη Μάνη.
- Το φαράγγι Μυλολάγκαδο που ξεκινά (ή καταλήγει) στο Νέο Οίτυλο, κι είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους πεζοπόρους.
- Το 19 χιλιομέτρων φαράγγι του Βυρού, αν είσαι δεινός πεζοπόρος, που ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και καταλήγει στην Καρδαμύλη.
- Τα Τσέρια, ένα πανέμορφο χωριό της Έξω Μάνης, κρεμασμένο σαν μπαλκονάκι πάνω από το φαράγγι του Βυρού.
- Το οθωμανικό Κάστρο της Κελεφάς που μπορεί (αλλά μπορεί και όχι) να είναι το θρυλικό Κάστρο της Μαΐνης, ένα από τα σημαντικότερα κάστρα του Μεσαίωνα, που κάποια στιγμή… χάσαμε τα ίχνη του, κι οι μελετητές πονοκεφαλιάζουν μέχρι σήμερα.
- Τον ψηλότερο πύργο της Μάνης, τον Πύργο Σκλαβουνάκου που υψώνεται επιβλητικός στα 25 μέτρα, στο χωριό που λέγεται Πύργος Διρού.



Εδώ να μείνεις

Στα πανέμορφα Poliana Villas στα Ρίγκλια (από 60€ το δίκλινο στούντιο) στο ιστορικό Tsitsiris Castle στο Σταυρί (78€ το δίκλινο με πρωινό), σε αυτό το γλυκύτατο σπιτάκι στη Λάγια (77€ για δύο άτομα, ή 83€ για τέσσερα) ή στο Achelatis Guest Houses στην Αρεόπολη (από 81€ το σπιτάκι δύο ατόμων με πρωινό). Αν το budget σου σηκώνει κατιτίς παραπάνω, φανταστικές είναι οι σουίτες του Ariá Estate στο Λιμένι (από 153€ για δύο άτομα με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v