5 νησιά που πρέπει να βάλεις στο ραντάρ σου

Ίσως δεν σκέφτηκες να επισκεφτείς αυτά τα νησιά στις φετινές διακοπές σου. Εμείς θα σου δώσουμε 5 λόγους για να τα αγαπήσεις.
5 νησιά που πρέπει να βάλεις στο ραντάρ σου
Μπήκε ο Ιούλιος, και αν ακόμα δεν έχεις κανονίσει καλοκαιρινές διακοπές, μάλλον πλησιάζει ο καιρός. Και αν ήθελες να επισκεφτείς κάποιο πανέμορφο ελληνικό νησί, θέλουμε λίγη από την προσοχή σου. Επειδή το ξέρουμε πως, όπου και να σκέφτεσαι να πας, θα είναι πολύ ωραία. Αλλά επίσης επειδή ξέρουμε πως υπάρχουν μερικά νησιά που είναι τέλεια, αλλά όχι και τόσο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Που σημαίνει ότι αποτελούν το τέλειο σημείο για ήσυχες διακοπές. Ιδού, λοιπόν, πέντε νησιά που ίσως είχαν ξεφύγει από το ραντάρ σου ως πιθανοί προορισμοί, και πέντε λόγοι για να τα αγαπήσεις.

Σκέφτηκες να πας στην Θάσο;

*Η Θάσος, αρχικά, έχει το πλήρες πακέτο: Απίστευτες, καθαρές παραλίες, και μάλιστα με μεγάλη ποικιλία (βαθιά, ρηχά, οργανωμένα και χύμα, ντυμένα και γυμνά), αλλά και καταπράσινες κορυφές, μονοπάτια για πεζοπορία και πανέμορφα σημεία που θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρέθηκες σε κάποιο εξωτικό νησί.
*Το φαγητό. Με πολύ, πολύ απλά λόγια, στην Θάσο θα φας καλά. Όπου κι αν κάτσεις.
*Προφανώς κάθε νησί είναι καλύτερο να το γυρνάς αν έχεις αυτοκίνητο, αλλά εδώ θα πούμε πως η Θάσος είναι το μόνο νησί που έχει περιφερειακό δρόμο. Που σημαίνει ότι η μετακίνηση είναι πανεύκολη, και επίσης ότι κάθε μέτρο που θα διανύεις, θα βρίσκεις και διαφορετική παραλία.
*Η Αλυκή. Είναι απλά μια παραλία που πρέπει να την ζήσεις για να την πιστέψεις.
*Τέλος, τα ηλιοβασιλέματα. Πίστεψέ μας όταν σου λέμε ότι δεν έχεις ξαναβρεί νησί που να έχει τόσα απίστευτα σημεία για να κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα και να σκεφτείς για μια στιγμή ότι όλα είναι καλά στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα - Στη Θάσο δε θα ξεχωρίσεις το γαλάζιο από το πράσινο

Σκέφτηκες να πας Λήμνο;

*Όχι, δεν κάναμε λάθος στην φωτογραφία. Αυτό δεν είναι κάποιο στιγμιότυπο από την Σαχάρα. Έχουμε και στα νησιά μας Σαχάρα, και είναι 70 πανέμορφα, μυστηριακά στρέμματα που περιμένουν να τα διασχίσεις.
*Η φύση, γενικότερα. Η Λήμνος είναι από τα νησιά (ή, το μόνο ελληνικό νησί, όπως δηλώνει ο Lonely Planet) που δεν έχουν αγγιχτεί από τον τουρισμό, και διατηρούν την παραδοσιακή τους ζωή λίγο-πολύ ανέγγιχτη. Που σημαίνει ότι εκεί που απολαμβάνεις το μεγαλείο της φύσης στις βόλτες σου, είναι σπάνιο να δεις οποιαδήποτε ακριβή και αμφιβόλου ποιότητας τουριστοπαγίδα να ικετεύει για τα λεφτά σου.
*Οι λίμνες. Μία λιμνοθάλασσα και δύο λίμνες έχει η Λήμνος και είναι προστατευμένοι υδροβιότοποι, και προσφέρουν μια απίστευτη εμπειρία.
*Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι στην κορυφή ενός σχετικά δυσπρόσιτου βουνού, μέσα σε μια σπηλιά, και είναι η μοναδική εκκλησία χωρίς… σκεπή. Χρησιμοποιείται μόνο μια φορά τον χρόνο, και η διάθεση που θα σε πιάσει μόλις πατήσεις το πόδι σου θα είναι ανάλογα τελετουργική. Και δεν σου λέμε τίποτα για την θέα από εκεί πάνω.
*Το Κάστρο της Μύρινας, που όχι μόνο είναι πολύ ωραίο για να το επισκεφτείς, αλλά έχει και ένα τεράστιο μπόνους: Ελάφια. Ελάφια που κυκλοφορούν μέσα ελεύθερα και βόσκουν. Και, γενικά, μας λες λίγο ερωτευμένους (εμάς και όλο τον πλανήτη) με τα ελάφια, οπότε δε μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε.

Διάβασε περισσότερα – Αυτό το κείμενο θα σε πείσει να πας Λήμνο

Μήπως να πας στην Σκόπελο;

*Και γιατί να μην πας; Είναι η πιο πράσινη από τις Σποράδες (και γενικότερα ένα από τα πιο πράσινα ελληνικά νησιά), η πιο ήσυχη, και έχει κρυστάλλινα νερά. Αλλά, αλήθεια, η ησυχία είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να επισκεφτείς αυτό το νησί.
*Ο Στάφυλος. Δεν θα πούμε πως οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού πηγαίνουν πίσω. Κάθε άλλο. Θα πούμε, όμως, ότι ο Στάφυλος υπάρχει λόγο που έχει περισσότερα mentions από κάθε άλλη παραλία της Σκοπέλου στα social media. Είναι μια ομορφιά.
*Ο Άι-Γιάννης στο Καστρί. Ένα πανέμορφο εκκλησάκι, με μια εξίσου πανέμορφη παραλία με σμαραγδένια νερά πιο κάτω, Για να ανεβείς στο εκκλησάκια, θα πρέπει να ανέβεις καμιά κατοσταριά σκαλάκια, αλλά η θέα θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω.
*Και εδώ θα σου πούμε με βεβαιότητα ότι θα φας πολύ καλά. Γενικά, μια μικρή συμβουλή από εμάς: Όσο λιγότερο τουριστικό το νησί, τόσο πιο τέλειο το φαγητό. Αλλά δεν το άκουσες από εμάς.

Διάβασε περισσότερα – Στην Σκόπελο το καλοκαίρι έχει φόντο γαλαζοπράσινο 

Βρε, μήπως να πας στην Σίκινο;

*Σίκι-yes. Συγγνώμη για αυτό το λογοπαίγνιο. Αλλά ναι, θα πούμε ένα μεγάλο Ναι στην μικρή αυτή Κυκλάδα, κυρίως για το γεγονός ότι είναι τόσο μικρή και χαριτωμένη, που την γυρνάς με τα πόδια σε λίγες ώρες. Μετά από τις βόλτες, μπορείς να αράξεις (για πάντα, ίσως) σε μια από τις πολλές, υπέροχες παραλίες.
*Παραλίες, που λες. Σχεδόν κάθε γωνιά του νησιού έχει και μια άλλη παραλία, αλλά όλες έχουν κάτι κοινό: Τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Δεν είναι και λίγο να πηγαίνεις σε ένα νησί ξέροντας πως πάνω-κάτω όποια παραλία πετύχεις θα είναι σιγουράκι.
*Οι δύο συνοικισμοί (Χώρα και Κάστρο) είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, και αξίζουν μεγάλες και προσεκτικές βόλτες. Απορρόφησε όλη την παράδοση, άσε τον εαυτό σου να χαμογελάσει με την ομορφιά τριγύρω. Αυτές είναι διακοπές.
*Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, που βρίσκεται στην κορυφή του Κάστρου είναι το καλύτερο σποτ για ηλιοβασίλεμα και ό,τι άλλο ρομαντικό προκύπτει με ένα ηλιοβασίλεμα. Και μπορείς να το επισκεφτείς και με αυτοκίνητο. Επειδή, εντάξει, καλές οι πεζοπορίες και τα εκατό σκαλιά, αλλά δεν είναι και για όλους.
*Ο ναός της Επισκοπής. Βρίσκεται μόνος και αινιγματικός ανάμεσα σε αρχαία κατάλοιπα και βυζαντινές μνήμες, και είναι από εκείνα τα σημεία που δεν ενδιαφέρονται με τι διάθεση θα τα επισκεφτείς· ασκούν την δική τους δύναμη στο χώρο, και σε παρασέρνουν κι εσένα. Και η σούπερ δύναμη της Επισκοπής; Η ενδοσκόπηση.

Διάβασε περισσότερα εδώ – Σίκινος: Μια σταλιά Αιγαίο 

Βέβαια, μπορείς να πας και στην Ίο

*Η Ίος σίγουρα βρισκόταν στο ραντάρ σου. Είναι δημοφιλής προορισμός. «Και γιατί μπαίνει εδώ;» σε ακούμε να ρωτάς. Επειδή φέτος που θα έχει λιγότερους ξένους τουρίστες, είναι η ευκαιρία σου να απολαύσεις αυτό το νησί στην πιο αγνή του μορφή. Και τι δε θα δίναμε να το ζούσαμε αυτό σε κάθε νησί της Ελλάδας. Θα ήταν τόσο παράξενη εμπειρία, ας πούμε, να βλέπαμε μία άδεια από ξένους Μύκονο. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πίσω στην (εσχάτως μεταμορφωθείσα σε ησυχαστήριο) Ίο.
*Ο Φάρος είναι ένα από εκείνα τα σημεία που έχουν δύναμη, που λέγαμε πιο πάνω. Συνεπώς, θα σου λέγαμε να τον επισκεφτείς δύο φορές. Μια το πρωί για την γενικότερη, βαθιά μπλε θέα, και μία το βράδυ, γιατί πρέπει κάποια φορά να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για τις γκοθ προοπτικές που έχουν τα ελληνικά νησιά.
*Θα πας επίσης στο Μαγγανάρι, που είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Μόνο που, ξανά, θα την βρεις πιο ήσυχη από το κανονικό. Γενικά, η Ίος είναι τόσο όμορφο νησί, και αξίζει να την ζήσεις χωρίς τσιρίδες όλη μέρα από παντού. Δεν μπορούμε να βρούμε κι άλλους τρόπους να το τονίσουμε αυτό.
*Και ας δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την δημοφιλία του νησιού προς όφελός μας. Αρχικά, η κουζίνα του είναι εκλεπτυσμένη. Που σημαίνει λίγο ακριβή, αλλά όντως αξίζει τα λεφτά της, και έχει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
*Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, καλό το καθισιό και το Ζεν, αλλά μπορεί το βράδυ να λες «Οκέι, φόρτισα τις μπαταρίες μου, πρέπει να ξεδώσω τώρα». Και η Ίος ικανοποιεί στο έπακρο, επειδή η νυχτερινή της ζωή είναι ξέφρενη. Αν, φυσικά, αυτό είναι κάτι που σε αφορά.

Διάβασε περισσότερα – Ίος: Τα best of του νησιού με τα δύο πρόσωπα 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v