12 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Μήλο

Η απόλυτη παραλιο-βασίλισσα των Κυκλάδων δεν είναι απλά ένα ακόμα νησί. Είναι εμπειρία. Κι έχουμε δώδεκα τρόπους να τη ζήσεις.
12 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Μήλο
Θα ακούσεις να λένε πως είναι ζευγαρονήσι, πως έχει τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, και πως τα βράδια με Πανσέληνο περπατάς στο Σαρακήνικο και νομίζεις πως είσαι σε άλλο πλανήτη. Όλα αλήθεια είναι. Είναι, όμως, επίσης μόνο η αρχή. Ιδού δώδεκα αυθεντικά μηλιώτικες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στο νησί.

Να κάνεις τον γύρο του νησιού με ένα από τα καΐκια που ξεκινούν πρωί πρωί από τον Αδάμαντα και σε φέρνουν μεταξύ άλλων νότιων (και μη προσβάσιμων από την ξηρά) παραλιών και στον σούπερ σταρ του νησιού που λέγεται Κλέφτικο, με τα γιγάντια ολόλευκα βράχια και τα απίστευτα νερά που σίγουρα έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες.

Να πιάσεις τραπεζάκι για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα στα Πολλώνια, ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια του νησιού.

... αλλά και στον Εμπουριό, στο ομώνυμο χωριό, που απλώνει τραπεζάκια σε μια προβλήτα πάνω στη θάλασσα, και είναι ένα από τα αγαπημένα μυστικά των ντόπιων, μακριά από τον τουριστοχαμό.

Να βουτήξεις ανάμεσα στα θεόρατα βράχια και τις απόκοσμες σπηλιές στην παραλία του Παπάφραγκα, αλλοτινό ορμητήριο πειρατών με σμαραγδένια νερά, απίστευτη άμμο και αίσθηση εξωπραγματική.

Να σκαρφαλώσεις στο κάστρο της Πλάκας, της πρωτεύουσας του νησιού, για να χαζέψεις την πανοραμική του θέα από ψηλά.

Να δεις τουλάχιστον ένα ηλιοβασίλεμα από τα Μάρμαρα, την ωραιότερη ίσως γειτονιά της Πλάκας.

Να κάνεις μια βραδινή βουτιά στο φως του φεγγαριού στη Χιβαδόλιμνη, και να αράξεις μετά στην αφράτη αμμουδιά της να χαζεύεις τα αστέρια.

Να περπατήσεις λίγο μέσα στο νερό, ώσπου να φτάσεις στη μικρή μυστική παραλιούλα πίσω από τα βράχια της Φυριπλάκας, αν είσαι ερημίτης και δεν συμπαθείς τις οργανωμένες παραλίες.

Να κάνεις μια βουτιά στον Φυροπόταμο, με φόντο τα ξακουστά σύρματα, τα πολύχρωμα σπιτάκια πλάι στο νερό όπου φυλάνε τις βάρκες τους οι ψαράδες. Και μετά να πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό πλάι στο κύμα στη Μέδουσα, στα Μαντράκια.

Να δοκιμάσεις την καταπληκτική κουζίνα του αγαπημένου των ντόπιων Μπακάλικου «ο Γαλάνης», στον Τριοβάσαλο, που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ και πρωτότυπα πιάτα θαλασσινών για να συνοδεύσεις τα ουζάκια σου.

Να κατηφορίσεις το δύσβατο μονοπάτι, ή εναλλακτικά να έρθεις με βαρκάκι, για μια βουτιά στα απόλυτα τιρκουάζ νερά ανάμεσα στα λευκά βράχια του Τσιγκράδου.

Να περπατήσεις βράδυ με Πανσέληνο επάνω στα ολόλευκα βράχια του Σαρακήνικου, που αντανακλούν το φως του φεγγαριού φτιάχνοντας ένα τοπίο απόκοσμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v