10 καλοί λόγοι να πας φέτος διακοπές στη Σάμο

Η φύση, οι παραλίες, τα χωριά, οι αρχαιολογικοί χώροι, το κρασί, και όλα όσα κάνουν τη Σάμο ένα νησί μαγικό. Κι ας μην το ήξερες ως τώρα.
10 καλοί λόγοι να πας φέτος διακοπές στη Σάμο
της Ηρώς Κουνάδη

Συμβαίνει το εξής παράδοξο στη Σάμο: Οι ξένοι τουρίστες είναι κάθε καλοκαίρι πολύ, μα πολύ, περισσότεροι από τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν, στην πλειοψηφία τους, έναν ντόπιο φίλο που τους κάλεσε στο νησί. Μοναδική περίπτωση νησιού που καταφέρνει μυστηριωδώς να πετά κάτω από τα εγχώρια ταξιδιωτικά ραντάρ (κι ας περιλαμβάνεται σε λίστες σαν αυτή του Best European Destinations με τα ταξιδιωτικά διαμάντια της Ευρώπης) η Σάμος είναι το τέλειο νησί… που δεν είχες σκεφτεί να πας. Κι έχουμε δέκα πολύ καλούς λόγους γι’ αυτό.

Οι παραλίες είναι ονειρικές

Βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, με κρυστάλλινα νερά (κυριολεκτικά και μεταφορικά: εκτός από απολύτως διάφανα είναι και εξωπραγματικά παγωμένα, ό,τι πρέπει για τους καύσωνες) και δέντρα που φτάνουν ως το κύμα. Αν είσαι λάτρης της αμμουδιάς και δεν την αλλάζεις με τίποτα, η Ψιλή Άμμος του Μαραθόκαμπου και ο Λιμιώνας θα σου κλέψουν την καρδιά, αν πάλι είσαι παιδί του βότσαλου στα Τσόπελα, την Τσαμαδού και τα Λεμονάκια θα βρεις τον παράδεισό σου.



Δύο συγκεκριμένες, μάλιστα, δεν είναι απλά παραλίες· είναι εμπειρίες

Το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι είναι προσβάσιμα μόνο με καΐκι από το Καρλόβασι, ή με ένα δίωρο πεζοπορίας στο δάσος. Το μονοπάτι είναι βατό και σηματοδοτημένο, και οι δύο ερημικές παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά και τα ολόλευκά τους βότσαλα αξίζουν με το παραπάνω τον κόπο. Το Μεγάλο Σεϊτάνι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο βιολογικό πάρκο, κυρίως ως σπίτι της φώκιας monachus monachus.

Η φύση στο νησί οργιάζει

Η Σάμος είναι καταπράσινη όσο λίγα νησιά του Αιγαίου, κι αυτό σημαίνει μοναδικές ευκαιρίες για σκιερές πεζοπορίες στη φύση, αν δεν είσαι από αυτούς που θέλουν να λιάζονται όλη μέρα στην παραλία. Το Ποτάμι, για παράδειγμα (μην το μπερδέψεις με τη γειτονική του παραλία, που λέγεται επίσης Ποτάμι) με τους επτά παραμυθένιους καταρράκτες του είναι μια διαδρομή μοναδική. Για να τους θαυμάσεις όλους, θα περπατήσεις περίπου ένα 15λεπτο και στη συνέχεια θα χρειαστεί να κολυμπήσεις κάμποσο μέσα στο ποτάμι. Το θέαμα, όμως, είναι μαγικό, και η εμπειρία θα σε αποζημιώσει.

Η πρωτεύουσα είναι ένα χάρμα οφθαλμών

Λέγεται Σάμος, θα ακούσεις να την αναφέρουν και ως Βαθύ, πράγμα που είναι τεχνικά λάθος: Βαθύ λέγεται το λιμάνι που απλώνεται στα πόδια της, Σάμος είναι η αμφιθεατρικά κτισμένη από πάνω του πρωτεύουσα του νησιού, με τα χρωματιστά νεοκλασικά της, το σούπερ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της και τα ταβερνάκια που απλώνουν τραπεζάκια έξω στα σημεία με την ωραιότερη θέα.

Σάμος Άνω Βαθύ

Το Πυθαγόρειο είναι το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου

Το ‘ξερες; Δεν το ‘ξερες. Εδώ είμαστε, να σε μαθαίνουμε πράγματα. Πέρα από την ιστορικότητά του, όμως, το Πυθαγόρειο είναι και ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού, με την παραλιακή του περαντζάδα ό,τι πρέπει για βόλτες στο ηλιοβασίλεμα, και τα μπαράκια κατά μήκος της να ξενυχτούν ως το πρωί. Και για να κλείσουμε κυκλικά την παράγραφο, επιστρέφοντας στην ιστορικότητα, το Πυθαγόρειο ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού.

Pythagorion at Dusk

Τα ορεινά χωριά είναι βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού

Φωλιασμένα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, όλο πετρόχτιστα σπιτάκια, παραδοσιακά καφενεία και δεντροσκέπαστες πλατείες που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι μεγάλα πανηγύρια. Αν ο χρόνος που δεν περνάς στις παραλίες είναι περιορισμένος, σημείωσε τους αμφιθεατρικά χτισμένους Σπαθαραίους, και τους κουκλίστικους Μυτηλινιούς, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των οποίων ο σκελετός του Σαμόκερου ενθουσιάζει τα πλήθη –ειδικά τα αποτελούμενα από πιτσιρίκια.

Spatharaioi Village

Το πρώτο τούνελ του κόσμου βρίσκεται επίσης εδώ

Είναι το περίφημο Ευπαλίνειο Όρυγμα, σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Ευπάλινο τον 6ο αιώνα π.Χ., έχει μήκος 1.036 μέτρα και διασχίζει… από μέσα το βουνό Άμπελος, δύο χιλιόμετρα έξω από το Πυθαγόρειο. Το όρυγμα κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της πόλης του Πυθαγορείου, ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μηχανικά επιτεύγματα της κλασσικής περιόδου. Και ναι, είναι επισκέψιμο, μπορείς να το διασχίσεις ολόκληρο. Λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ

Το Ηραίο είναι ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος

Η μυθολογία λέει πως η Ήρα γεννήθηκε στη Σάμο. Φαν φακτ, εδώ γεννήθηκαν επίσης (κι αυτό δεν το λέει η μυθολογία) ο Πυθαγόρας, ο Ευπάλινος, ο Αρίσταρχος, ο Επίκουρος, ίσως (αλλά μεγάλο ίσως) και ο Αίσωπος. Κλείνει η παρένθεση. Ο τόπος γέννησης της Ήρας, που λες, δεν θα μπορούσε να μην έχει και τον μεγαλύτερο και λαμπρότερο απ’ όλους τους ναούς της –το γιγάντιο μέγεθος του οποίου, βέβαια, τον έκανε ευπαθή στους σεισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να μη στέκεται ολόκληρος. Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν τον επισκεφθείς, θα τα βρεις εδώ

Οι τιμές των δωματίων είναι καλές

Ενδεικτικά, βρήκαμε δίκλινα για τα μέσα Ιουλίου με 40€ στο Lampis Rooms και με 44€ στο Zorbas Hotel & Studios στο Πυθαγόρειο, με 48€ στο Aphrodite Hotel & Suites στον Μαραθόκαμπο, με 40€ στο Lefteris Rooms στο Κοκκάρι, με 50€ στα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Έλλη στον Κάμπο Μαραθόκαμπου και με 38€ στο Hotel Katerina στο Ποτοκάκι. 



Μπορείς να πας και με αεροπλάνο

Από 101€ πήγαινε-έλα ξεκινούν τα εισιτήρια της Aegean τον Ιούλιο, αν είσαι άνθρωπος που βαριέται τα εννιάωρα στα καράβια. Αν πάλι σου αρέσει να μετράς τα κύματα από το κατάστρωμα ενός πλοίου, επειδή ας πούμε είσαι ρομαντική ψυχή, η Blue Star έχει εισιτήρια που ξεκινούν από 39€ one way, και καμπίνες από 71€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v