Ίος: Tα best of του νησιού με τα δύο πρόσωπα

Βολτάρουμε στην ήσυχη πλευρά της Χώρας, βουτάμε σε κρυστάλλινα νερά και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα του νησιού με τα πολλά πρόσωπα.
Ίος: Tα best of του νησιού με τα δύο πρόσωπα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχει ταυτιστεί με τα ξέφρενα πάρτι, τα εκατοντάδες λίτρα αλκοόλ που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση με πάσης φύσεως μείξεις και τις ορδές τουριστών και νεολαίας που την επισκέπτονται για να ζήσουν το απόλυτα single καλοκαίρι.

Όμως η Ίος δεν είναι μόνο σφηνάκια και ατελείωτα μεθύσια, δεν είναι μόνο clubbing. Είναι βουτιές σε παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, απομακρυσμένες από την οχλαγωγία, είναι βόλτες με Ιστορία και θαυματουργά ηλιοβασιλέματα, είναι φυσιολατρικός μαγνήτης και παράλληλα μια από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες Χώρες.

Και πολλά ακόμα. 

Οι καλύτερες βόλτες και αξιοθέατα

Η καλοδιατηρημένη Χώρα της Ίου προσφέρει το απόλυτο κυκλαδίτικο σκηνικό. Εδώ θα περιδιαβείτε τα πανέμορφα και δαιδαλώδη σοκάκια της, θα αράξετε στις πιάτσες με τις ολόλευκες εκκλησιές (οι ντόπιοι θα σας πουν ότι ξεπερνούν τις 350!) και θα χαζέψετε τα γραφικά στειγάδια, δηλαδή τα στεγασμένα τμήματα δρόμων πάνω στα οποία έχουν χτιστεί δωμάτια σπιτιών. Οι ρομαντικοί εξ ημών – αλλά και όσοι αγαπούν τα ελληνικά ηλιοβασιλέματα –  οφείλουν στον εαυτό τους να πορευτούν προς την κορυφή της Χώρας το σούρουπο, εκεί όπου δεσπόζει η Παναγία η Γκρεμνιώτισσα, μαζί με τέσσερα ακόμα εκκλησάκια,  και εγγυάται ένα από τα ομορφότερα κάδρα του βασιλεύοντος ήλιου.

Όμορφη θέα και αρκετές αφορμές για πανοραμικές φωτογραφίες χαρίζει απλόχερα το αγνάντι από το Παλαιόκαστρο, ένα βυζαντινό κάστρο – παρατηρητήριο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, εύκολα προσεγγίσιμο με αυτοκίνητο, από το οποίο σώζονται τα τείχη και η εκκλησία της Παναγιάς Παλαιοκαστρίτισας. Η περατζάδα στο λιμάνι μέχρι τον Φάρο αξίζει επίσης για αγνάντι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και μπόλικα φωτογραφικά «κλικ», ενώ το ανοικτό θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», ένα στολίδι χτισμένο από πέτρα και μάρμαρο, αποτελεί έδρα για μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Οι φαν της Ιστορίας, τέλος, ενδεχομένως να θελήσουν να δουν από κοντά τον τάφο του Ομήρου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, στη θέση Πλακωτό και προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητο.

Best of πεζοπορικές διαδρομές

Κι όμως, το πολυπρόσωπο αυτό νησάκι διαθέτει ένα πλήρες πεζοπορικό δίκτυο με προορισμούς πάσης φύσεως, από εκκλησίες, μέχρι ξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους. Αν ο ήλιος δεν σας πτοεί και θεωρείτε πως «το έχετε» με την πεζοπορία, μερικά από τα ομορφότερα μονοπάτια είναι εκείνο που ξεκινά από το χωματόδρομο στην άκρη της παραλίας του Μυλοπότα και καταλήγει στην παραλία Κλήμα, το μονοπάτι από το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» που καταλήγει στην κορυφή Πύργος και εκείνο από το λιμάνι προς την παραλία Βαλμάς. Εξοπλιστείτε με νερό, καπέλο, αθλητικά παπούτσια και περιμένετε την... πτώση του ήλιου για να βιώσετε την εμπειρία. 

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια θα βρείτε εδώ.

Οι καλύτερες βουτιές

Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, οργάνωση αλλά και… μοναξιά, κόσμος αλλά και απόκοσμος όλα μπλέκονται γλυκά στις περισσότερες από 35 παραλίες του νησιού οι οποίες καλύπτουν κάθε γούστο. Η πιο δημοφιλής, ο Μυλοπότας, είναι τεράστια, διαθέτει beach bar και πληθώρα επιλογών για water sports.

Photo: ishcapades.com
Στο τέλος της βρίσκεται το γνωστό bar του κάμπινγκ Far Out, η Μέκκα των τουριστών, των ξέφρενων parties και γενικότερα του… χαμού με τον οποίο συνδέεται το νησί. Μακριά από τον χαμό, στην αρχή της, η παραλία του Ios Palace ενδείκνυται για τσιλ άουτ σκηνικά και cocktails με θέα.

Στη νότια πλευρά, το Μαγγανάρι είναι η έτερη παραλία – στάρ του νησιού, εξίσου τεράστια, οργανωμένη και με πανέμορφα γαλανά νερά. Προσοχή, όταν σηκώνει αέρα δεν ενδείκνυται για (ήρεμες) βουτιές. Εξίσου όμορφη, η Αγία Θεοδότη είναι οργανωμένη και διαθέτει ταβέρνα και καντίνα για τσιμπολογήματα. «Ψαγμένη» επιλογή για βουτιές μακριά από τον χαμό η αμμουδιά Κάλαμος, με κρυστάλλινα νερά και καμία οργάνωση. Οι λάτρεις των σανίδων θα ξετρελαθούν με την Ψάθη, ενώ παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε με καραβάκια από τον Μυλοπότα ή το λιμάνι είναι το Κολιτσάνι, το Κλίμα, το Πικρί Νερό, η Τρυπητή και το Παπά Αυλάκι.

Ξεφάντωμα μέχρι πρωίας


Το party animal πρόσωπο του νησιού κάνει την γκράντε εμφάνισή του λίγες ώρες μετά τις 12, επομένως αν είστε για «χαλαρά» καλύτερα να ξεκινήσετε νωρίς τη βόλτα σας στη Χώρα, βρίσκοντας καταφύγιο στο Ios Club με θέα το λιμάνι για χαλαρό κρασάκι και χάζι στο ηλιοβασίλεμα. Εξίσου χαλαρή είναι η ατμόσφαιρα στο Click, με super cocktails, ενώ το Baru είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία νησιώτικα μπαρ που έχετε βρεθεί. 

Αν τώρα θέλετε να μπείτε στο party κλίμα του νησιού, τότε βάλτε πορεία προς το Coo, το Barmacy, το Slammer όπου αν θέλετε τρώτε… σφυριές στο κεφάλι συνοδεία σφηνακίων όπως προστάζει το έθιμο και το Flames.

Οι καλύτερες γεύσεις


Στο Agosto, για τοπ ιταλική κουζίνα με μαστ το καλτσόνε σοκολάτας, στο Κατώγι για «μοντέρνους» μεζέδες, στον Λόρδο Βύρωνα για μεσογειακή κουζίνα και cocktails, στην Ταβέρνα Βιαλέτη για σούπερ κρεατικά και μαγειρευτά με προϊόντα δικής τους παραγωγής στον Κάμπο, στην Κουμπάρα για ωραιότατους ψαρομεζέδες πάνω στη θάλασσα, στη Νιώτισσα στο λιμάνι για φρέσκο ψάρι και στην Αλωνίστρα κοντά στην παραλία Ψάθη για μαγειρευτά και θαλασσινά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v