Μικρά νησάκια δίπλα στις μεγάλες Κυκλάδες

Αν φέτος το καλοκαίρι σε βρίσκει στην Πάρο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο ή τη Μύκονο, έχουμε 5 τέλειες προτάσεις για διακοπές μέσα στις διακοπές.
 

Μικρά νησάκια δίπλα στις μεγάλες Κυκλάδες

της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρεις τι είναι καλύτερο από ένα ταξίδι; Ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι. Αυτό που, μετά από λίγες μέρες στο νησί, μπαίνεις στο καράβι και πας… σε άλλο νησί. Δεν έχει σημασία αν είναι μόνο για μονοήμερη εκδρομή, ή αν θα το ερωτευτείς τόσο ώστε να μείνεις για το υπόλοιπο των διακοπών σου εκεί. Σημασία έχει ότι το island hopping (αυτό που έκαναν οι τουρίστες όταν ακόμα οι τιμές των πλοίων δεν ήταν στο θεό, και έβλεπαν πέντε νησιά σε δέκα μέρες) είναι η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού –έστω και στη μίνι εκδοχή του.

Από την Πάρο στην Αντίπαρο
7 λεπτά με τα καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι της Πούντας κάθε μισή ώρα μέχρι και τη 1.30 το βράδυ
1,30€ one way



Το κάμπινγκ της είναι θρύλος, το ίδιο και η ντισκοτέκ La Luna ακριβώς δίπλα του. Η γοητεία της Αντίπαρου, όμως, δεν εξαντλείται στην εναλλακτική κουλτούρα της και το νεανικό της vibe. Φαντασμαγορικά γαλαζοπράσινα νερά, τέλειες αμμουδιές, ένα ενετικό κάστρο και το περίφημο σπήλαιο της Αντίπαρου σε περιμένουν για εξερευνήσεις. Αν από την άλλη προτιμάς να λιώσεις όλη μέρα σε παραλίες σαν τον Άγιο Σώστη, την Ψαραλυκή, τα Γλυφά και τον Θεολόγο, κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει.

Διαβάστε περισσότερα - Αντίπαρος: Τα best of της «μικρής» του Αιγαίου

Από τη Μήλο στην Κίμωλο
1 ώρα με το Άρτεμις της Zante Ferries
5€ one way



Ένα μόνο χωριό, το Χωριό, με τα πλακόστρωτα δρομάκια του να ελίσσονται ανάμεσα σε φρεσκοασβεστωμένα κυκλαδίτικα σπίτια ώσπου να καταλήξουν στο ψηλότερο σημείο του, το μεσαιωνικό κάστρο. Μια χούφτα παραλίες: τα υπέροχα Πράσσα, η Αλυκή, το Καλαμίτσι, η Μπονάτσα και τα Μαυροσπήλαια. Και ανάμεσά τους, ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι στο οποίο ο χρόνος σταματά, τα μεσημέρια είναι σιωπηλά, και οι ώρες της ημέρας μετριούνται σε βουτιές, το «σπλας» των οποίων αντηχεί σε ολόκληρη την παραλία –για τέτοια ησυχία μιλάμε.

Διαβάστε περισσότερα - Στην Κίμωλο θα δεις την πιο αγνή πλευρά των Κυκλάδων

Από τη Νάξο στη Δονούσα
3 ώρες και 40 λεπτά με τον θρυλικό Σκοπελίτη, ή 1 ώρα και 10 λεπτά με τα διερχόμενα πλοία της Blue Star (που όμως δεν περνάνε κάθε μέρα)
8,50€ one way με τον Σκοπελίτη, 8€ με την Blue Star



Η ανατολικότερη των ανατολικών Κυκλάδων έχει λιγότερους από 150 κατοίκους αλλά δεκαπλάσιους θαυμαστές, που ορκίζονται στα σπάνια φυσικά τοπία της, τις χρυσαφένιες αμμουδιές της, τα κρυστάλλινα νερά της και τις βόλτες στα τέσσερα χωριουδάκια της: Τη Μεσαριά, τη Μερσίνη με τα τρεχούμενα νερά, την απομονωμένη Καλοταρίτισσα και το λιμάνι-πρωτεύουσα του Σταυρού. Όσο για παραλίες; Ο ξακουστός και κοσμαγάπητος Κέδρος έχει ανοιχτόχρωμη αμμουδιά και νερά να τα πιείς στο ποτήρι, το Λιβάδι έχει εκτός απ’ όλα αυτά και λίγα αρμυρίκια για την πολύτιμη στις Κυκλάδες σκιά, η Λίμνη και το Βαθύ Λιμενάρι θα ενθουσιάσουν ακόμα και τους ορκισμένους ερημίτες που θεωρούν πολυσύχναστες τις παραλίες με πάνω από δέκα ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα - Οι Μικρές Κυκλάδες έχουν μεγάλη ομορφιά!

Από τη Σαντορίνη στην Ανάφη
1 ώρα και κάτι, με τα διερχόμενα πλοία (που δεν περνούν όμως κάθε μέρα)
8,50€ one way



Ένα από τα ομορφότερα τοσοδούλικα νησιά του Αιγαίου, η Ανάφη βλέπει στη φαντασμαγορικότερη ανατολή της Ελλάδας, ψηλά από τον βράχο της Καλαμιώτισσας, βουτάει τα πόδια της σε αμμουδιές ξακουστές σαν τον Ρούκουνα και στήνει ολονύχτια πανηγύρια με ρακές σε μια από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων. Μακριά από μόδες και ποζεριλίκια, είναι ένα νησάκι που θα λατρέψεις αν η αγαπημένη σου γειτονιά στην Αθήνα είναι το Μεταξουργείο, και οτιδήποτε μέινστριμ σου προκαλεί αλλεργία.

Διαβάστε περισσότερα - Ανάφη: Στην άκρη των Κυκλάδων

Από τη Μύκονο στη Δήλο
Μισή ώρα με το καραβάκι που αναχωρεί τέσσερις φορές τη μέρα (Δευτέρα μόνο δύο)
20€ μετ’ επιστροφής



Ξέρεις γιατί οι Κυκλάδες λέγονται Κυκλάδες; Γιατί κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο. Το ιερό νησί του Απόλλωνα, το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που είναι ολόκληρο ένας αρχαιολογικός χώρος, είναι ό,τι κοντινότερο σε ταξίδι στον χωροχρόνο μπορείς να κάνεις στις Κυκλάδες. Αρχαίοι ναοί, στοές, αγορές, θέατρα, σπίτια με αυλές στολισμένες με χρωματιστά ψηφιδωτά, αγάλματα και αφιερώματα ανθρώπων και πόλεων από τη Νάξο ως τη Βηρυτό και από τη Μακεδονία ως τη Ρώμη συνθέτουν ένα ιστορικό παζλ ικανό να σε κρατήσει όλη μέρα στο νησί. Το βράδυ όμως θα πρέπει να φύγεις, η διανυκτέρευση στη Δήλο απαγορεύεται –και καλά κάνει, αν μας ρωτάς.

Διαβάστε περισσότερα - Δήλος: Ο Απόλλωνας δε μένει πια εδώ
(*) Η γκρίνια για το τελευταίο καραβάκι που επέστρεφε από τη Δήλο στις 15.00 το μεσημέρι τότε που γράφτηκε το θέμα δεν ισχύει πια. Πλέον το τελευταίο δρομολόγιο φεύγει από τη Δήλο για τη Μύκονο στις 19.30.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v