5 μέρη εκτός Ευρώπης που δεν είχες σκεφτεί να πας

Υπέροχα ημι-εξωτικά μέρη στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας, με αεροπορικά κάτω από 121€ πήγαινε-έλα.
5 μέρη εκτός Ευρώπης που δεν είχες σκεφτεί να πας

της Ηρώς Κουνάδη

Την αγαπάμε την Ευρώπη, το ξέρεις. Είναι, όμως, μερικές φορές που θέλεις να ξεφύγεις εντελώς από τα συνηθισμένα, να γνωρίσεις έναν πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό σου, να δοκιμάσεις φαγητά που δεν μπορείς να προφέρεις, να περπατήσεις δρόμους με πινακίδες γραμμένες σε αλφάβητα που μοιάζουν σα ζωγραφιές. Για να ζήσεις την περιπέτεια, δεν χρειάζεται να πας μακριά –ούτε να την πληρώσεις ακριβά.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ



Το όνομά του στα εβραϊκά σημαίνει Λόφος της Άνοιξης, αν όμως ήταν εποχή το Τελ Αβίβ θα ήταν σίγουρα καλοκαίρι. Διάσημο για τις παραλίες του, που απλώνονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 14 χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς, το Τελ Αβίβ έχει επίσης να επιδείξει φανταστική αρχιτεκτονική (περισσότερα Bauhaus κτίρια συγκεντρωμένα σε άλλη πόλη του πλανήτη δεν θα βρεις), ιδιαίτερη αγάπη για κάθε μορφής τέχνη, νυχτερινή ζωή που αγγίζει αθηναϊκά επίπεδα και λαχταριστή κουζίνα που παντρεύει τη Μέση Ανατολή με τις επιρροές της Γηραιάς Ηπείρου.

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean, με 113€ πήγαινε-έλα, μαζί με την χειραποσκευή σου, ή με τη Ryanair που ξεκινά τον Μάιο απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, με 42€ πήγαινε-έλα (συν 16€ προαιρετικά για χειραποσκευή ως 10 κιλά, 58€ το σύνολο).

Κιουτάισι, Γεωργία



Δεν το είχες καν ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Η πρωτεύουσα της Αρχαίας Κολχίδας (εκεί που πήγε ο Ιάσωνας να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και γύρισε πίσω με τη Μήδεια) θα σε εκπλήξει ευχάριστα: Μικρούλα και πανέμορφη, έδρα της σημερινής βουλής της Γεωργίας, είναι πλημμυρισμένη χαριτωμένα café, εστιατόρια που σερβίρουν τοπική κουζίνα και μουσεία που αφηγούνται την τρισχιλιετή Ιστορία μιας πόλης που κατοικείται αδιάλειπτα από το 2000 π.Χ. Ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό εδώ και ο οδηγός του Lonely Planet εδώ.


Πώς θα πας εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις της Wizzair από την Αθήνα, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 95€ πήγαινε-έλα στα τέλη Μαΐου.

Καζαμπλάνκα, Μαρόκο



Είναι ιδιαίτερη η περίπτωση της Καζαμπλάνκας: Σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς πόλεις του Μαρόκου (Μαρακές, Φεζ, Εσσαουίρα…) εδώ δεν θα βρεις εξωτικές γωνιές, γραφικά σουκ και πλατείες φτιαγμένες για τουρίστες. Η Καζαμπλάνκα είναι, όπως τα περισσότερα λιμάνια του πλανήτη, ενδιαφέρουσα, όχι όμορφη. Είναι πολύβουη και ολοζώντανη, με τις φαρδιές της λεωφόρους μονίμως γεμάτες κίνηση, με την παραλιακή Κορνίς στολισμένη φοίνικες από τη μία και παλαβά ακριβά nightclubs από την άλλη, με το φαντασμαγορικό της ηλιοβασίλεμα πάνω από τα νερά του Ατλαντικού και με γειτονιές σαν το Καρτιέ Γκωτιέ, γεμάτες νεοκλασικά του ’30 που σήμερα στεγάζουν γκαλερί μοντέρνας τέχνης. Αν δεν έχεις ξαναπάει Ανατολή, μην ξεκινήσεις από την Καζαμπλάνκα, θα χαωθείς –και μάλλον θα απογοητευτείς. Ξεκίνα από το Μαρακές, και άφησέ την για τη δεύτερη φορά.

Διαβάστε περισσότερα - Μαρόκο: Χίλιες και μία νύχτες ταξιδιού

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean, που ξεκινά τις απευθείας πτήσεις της τον Απρίλιο. Οι τιμές από τις αρχές Μαΐου και μετά δεν ξεπερνούν τα 121€ πήγαινε-έλα, χειραποσκευής έως 8 κιλά περιλαμβανομένης.

Άκαμπα, Ιορδανία



Τα έχουμε ξαναπεί για την Άκαμπα: Μια πόλη στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, με σχεδόν αιώνιο καλοκαίρι, και δυο ωρίτσες απόσταση να την χωρίζουν από τη μυθική, λαξεμένη στους βράχους της ερήμου Πέτρα των Ναβαταίων και του Ιντιάνα Τζόουνς. Η Ryanair σταματά τις απευθείας πτήσεις της στα τέλη Μαρτίου, και ξαναξεκινά την 28η Οκτωβρίου, ό,τι πρέπει για να σκαπουλάρετε τα πρωτοβρόχια και να κάνετε reset το καλοκαίρι με το που θα μας βρει το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα - Τι είναι η Άκαμπα και γιατί να πας εκεί

Πώς θα πας εκεί: Απευθείας με τη Ryanair το ερχόμενο φθινόπωρο, με 94€ πήγαινε-έλα, συν 12€ προαιρετικά για χειραποσκευή έως 10 κιλά. Αν δεν μπορείς-δεν μπορείς να περιμένεις, τελευταία ευκαιρία οι μέρες που απομένουν μέχρι να τελειώσει ο Μάρτιος: Στα 130€ βρήκαμε το πήγαινε-έλα αν φύγεις από Αθήνα 22/3 και επιστρέψεις 29/3.

Τύνιδα, Τυνησία



Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Τυνησίας είναι η τέλεια πρώτη γνωριμία με το Μαγκρέμπ (τη Βορειοδυτική Αφρική) αν η μεγάλη κλίμακα του Μαρόκου σου φαίνεται κάπως τρομακτική. Η Τύνιδα, με τους λίγο περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους της, την αποικιακή αρχιτεκτονική και την υπέροχα εξωτική Μεδίνα (παλιά πόλη) της, είναι γεμάτη ανατολίτικη Ιστορία από τη μια και ολοζώντανη καθημερινότητα από την άλλη. Και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την αρχαία Καρχηδόνα, που ακουμπά στα νερά της Μεσογείου, και άλλα 20 από το φαντασμαγορικά γαλανόλευκο Σίντι Μπου Σαΐντ.


Πώς θα πας εκεί: Απευθείας πτήσεις από την Αθήνα ξεκινά τον Ιούνιο του 2019 η Aegean, με τιμές που ξεκινούν από 121€ πήγαινε-έλα για τον Ιούνιο από 108€ για τον Ιούλιο και από μόλις 95€ για τον Σεπτέμβριο. Χειραποσκευή έως 8 κιλά περιλαμβάνεται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v