Τι είναι η Άκαμπα και γιατί να πας εκεί

Να σας συστήσουμε μια πόλη που ακουμπά στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει αιώνιο καλοκαίρι, πάμφθηνα εισιτήρια και ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου στην πόρτα της.
Τι είναι η Άκαμπα και γιατί να πας εκεί
της Ηρώς Κουνάδη

Αν δε ζείτε σε μια σπηλιά χωρίς ίντερνετ τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα κάπου έχει πάρει το μάτι σας πως η Ryanair ξεκινά το φθινόπωρο του ’18 πτήσεις, πολύ φτηνές πτήσεις, από την Αθήνα στην Άκαμπα της Ιορδανίας. Και, από στοιχειώδη μόνο περιέργεια να διακατέχεστε, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί κατά πού πέφτει η Άκαμπα και γιατί θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει. Επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε.

Μέση Ανατολή για πρωτάρηδες

Πόλη και λιμάνι της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Άκαμπα (Aqaba με q, αν την ψάχνετε στους χάρτες) είναι η τέλεια εισαγωγή στο τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται «Μέση Ανατολή για πρωτάρηδες».

Γιατί; Πρώτον και σημαντικότερον, γιατί στην Ιορδανία δεν «πέφτουν μπόμπες» κατά το γνωστό στερεότυπο –«Ελβετία της Μέσης Ανατολής» την αποκαλεί ο Lonely Planet, για να καταλάβεις. Δεύτερον και σχεδόν εξίσου σημαντικό, γιατί ο τουρισμός είναι εδώ τεράστιο κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα νιώθεις «σαν τη μύγα μες στο γάλα» και δεν θα χρειαστείς ταχύρρυθμα μαθήματα αραβικών για να καταφέρεις να συνεννοηθείς –ίσα ίσα, η ευγένεια και η φιλοξενία των ανθρώπων της είναι αυτό για το οποίο μιλούν πρώτα απ’ όλα όλοι οι νουμπάδες που επιστρέφουν από την πρώτη τους βουτιά στην Ανατολή.



Δώσε μου 7 καλούς λόγους να πάω στην Άκαμπα

Βεβαίως, ορίστε:

1. Έχει αιώνιο καλοκαίρι. Η θερμοκρασία τον χειμώνα πέφτει πολύ σπάνια κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου –το καλοκαίρι είναι για πραγματικούς καλοκαιρόφιλους, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει συχνά πάνω από τους 35, αν και το θαλασσινό αεράκι βοηθά να γίνει κι αυτό υποφερτό.



2. Είναι μια γλυκύτατη πόλη χτισμένη πάνω στη θάλασσα, με τα λευκά της κτίρια στολισμένα με ανατολίτικες αψίδες και καμάρες. Η παραλιακή της περαντζάδα είναι πλαισιωμένη από εξωτικούς φοίνικες, τα μπαράκια της σερβίρουν κοκτέιλ σε τραπεζάκια έξω και ατμοσφαιρικά φωτισμένες ταράτσες (ναι, είπαμε, η Ιορδανία είναι η Ελβετία της Μέσης Ανατολής, και το αλκοόλ ρέει άφθονο παντού) και η αμμουδερή παραλία της καταλήγει στα βαθυγάλαζα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

3. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του πλανήτη για scuba diving και snorkeling (θαλασσινές περιπλανήσεις και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα, αλλά χωρίς μπουκάλες) λόγω του εντυπωσιακού βυθού της, των κοραλλιογενών υφάλων και των φαντασμαγορικών χρωμάτων της. Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, η Άκαμπα να βρίθει σχολών που διοργανώνουν μαθήματα αλλά και μεμονωμένες εξορμήσεις για scuba και για snorkeling, σε πολύ χαμηλές τιμές.



4. Λιγότερο από μια ώρα μακριά από την Άκαμπα (64 χιλιόμετρα, για να είμαστε ακριβείς) βρίσκεται η Wadi Rum, η «Κόκκινη Έρημος» του Λόρενς της Αραβίας. Μια από τις εντυπωσιακότερες ερήμους του πλανήτη, και προστατευμένο Εθνικό Πάρκο, γεμάτο γιγάντια βράχια σε παράξενους σχηματισμούς, πελώριους κατακόκκινους αμμόλοφους, με θέα σε ένα ηλιοβασίλεμα βγαλμένο από το Lion King και έναν νυχτερινό ουρανό με τόσα δισεκατομμύρια αστέρια, να μην το πιστεύεις.



Στην έρημο μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα πολλά οργανωμένα κάμπινγκ, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 20€ για τη σκηνή δύο ατόμων (οι σκηνές έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέσα κανονικά κρεβάτια, όχι σκέτα στρώματα) με πρωινό.



5. Δύο ωρίτσες παρά κάτι μακριά από την Άκαμπα (στα 126 χιλιόμετρα) βρίσκεται η μαγικότερη αρχαία πόλη που είδατε ποτέ, η ροζ-ο-χρυσαφένια Πέτρα των Ναββαταίων, που πρωταγωνιστούσε στον Ιντιάνα Τζόουνς, που είναι ολόκληρη λαξευμένη στα βράχια της ερήμου, που την αγάπησε πολύ ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο Τραϊανός, που εξαφανίστηκε στη σφαίρα του θρύλου και ξεχάστηκε για αιώνες μέχρι που την ανακάλυψε στα βάθη του φαραγγιού ένας γερμανός εξερευνητής το 1812.



Διαβάστε περισσότερα - Πέτρα: Η χαμένη Ατλαντίδα της ερήμου

Δύο βράδια την εβδομάδα, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος (που είναι στο μέγεθος μιας κανονικής πόλης, 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να ακριβολογούμε) φωτίζεται μόνο από κεριά, δημιουργώντας εικόνες σαν αυτήν.


Φωτό: Elia Locardi | Blame the Monkey

6. Η ιορδανική κουζίνα είναι μια από τις καλύτερες της Μέσης Ανατολής, και τα εστιατόρια της Άκαμπα την παντρεύουν τέλεια με μεσογειακές και αφρικανικές επιρροές, και με άφθονο φρέσκο ψάρι και λοιπά θαλασσινά, στήνοντας στους δρόμους της παλιάς πόλης και την παραλία της έναν πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο. Ένα top-10 των καλύτερων εστιατορίων της πόλης έχει το Culture Trip, εδώ.

7. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άκαμπα διηγείται έξι χιλιετίες Ιστορίας, πιάνοντας το νήμα από την Εποχή του Χαλκού, το 4000 π.Χ. που πρωτοκατοικήθηκε η πόλη, περνώντας στους Ασσύριους, τους Βαβυλώνιους, τους Πτολεμαίους που την έλεγαν Βερενίκη και τους Ρωμαίους που την είπαν Άιλα, για να καταλήξει στο σουλτανάτο του Σαλαντίν και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Άντε, με πείσατε, πόσο κάνουν τα εισιτήρια;

93€ πήγαινε-έλα, με φόρους και βαλίτσα έως 10 κιλά, που δεν θα δώσετε στο check-in, άρα δεν θα περιέχει υγρά. Οι πτήσεις της Ryanair ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου του 2018 και αναχωρούν δύο φορές την εβδομάδα από Αθήνα, Τετάρτη και Παρασκευή. Η πτήση διαρκεί γύρω στις δυόμισι ώρες.

Και πού θα μείνω;

Ωραιότατα δωμάτια σε σούπερ τιμές διαθέτουν, μεταξύ άλλων, το Golden Rose Hotel (35€ το δίκλινο) το Afnan Hotel (35€ το δίκλινο) το Amer 1 Hotel (29€ το δίκλινο) και το Amir Palace Hotel (29€ το δίκλινο) Και τα τέσσερα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v