10 λόγοι να (ξανα)ερωτευτείς την Σέριφο

Μια από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων. 72 ολόκληρες παραλίες. Και άλλοι οκτώ λόγοι να είσαι τρελά ερωτευμένος με τη Σέριφο.
10 λόγοι να (ξανα)ερωτευτείς την Σέριφο

Η Χώρα της είναι μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων

Με τα σφιχταγκαλιασμένα, ολόλευκα σπιτάκια της, τα στενά καλντερίμια της, τις αψιδωτές καμάρες, τις αυλές με τις μπουκαμβίλιες, τα ξωκλήσια που ατενίζουν από ψηλά το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου στην κορυφή της και τους αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους να κάνουν το τέλειο φόντο σε όλες τις φωτογραφίες της.



Το ηλιοβασίλεμα όπως φαίνεται από τον όρμο του Κουταλά

…και από τις τρεις φανταστικές παραλίες που τον συναποτελούν, το Γάνεμα, τη Βαγιά και την μεγάλη αμμουδερή παραλία του Κουταλά, μπροστά στον ομώνυμο οικισμό.

Το Καλό Αμπέλι, μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού

…που απαιτεί λίγη προσπάθεια, όπως όλα τα υπέροχα πράγματα σε αυτή τη ζωή: Προσεγγίζεται σε ένα 20λεπτο πεζοπορίας σε βατό μονοπάτι. Η χρυσαφένια αμμουδιά του και τα φαντασμαγορικά νερά θα σε ανταμείψουν με το παραπάνω.

Και 68 ακόμα παραλίες, για να βρεις τη δική σου αγαπημένη

Ναι, αλήθεια, 72 συνολικά παραλίες έχει συνολικά η Σέριφος, μικρές και μεγαλύτερες, χρυσαφένιες από την ανοιχτόχρωμη άμμο ή πολύχρωμες χάρη στο μωσαϊκό από βότσαλα, εύκολα προσβάσιμες ή απαιτούσες… αρετή και τόλμη, για να διαβείς τα απόκρημνα μονοπάτια τους και να τις ανακαλύψεις. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μόνο δέκα από τις δικές μας αγαπημένες, γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.



Τα δύο μουσεία της Χώρας

Λαογραφικό και αρχαιολογικό, στεγάζουν όλη την Ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα, και από αρχαίους αμφορείς μέχρι υφαντά στον αργαλειό και οικιακά σκεύη μιας εποχής που μοιάζει μακρινή αλλά δεν είναι.

Ένας πολύ ιδιαίτερος θρύλος…

…Λέει ότι σε μια από τις κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα, που είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς, φυλάσσεται το κεφάλι της Μέδουσας, στη θέα του οποίου πέτρωσε πριν από πολλά, πολλά χρόνια ο τύραννος του νησιού, Πολυδέκτης. Για όσους χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα της μνήμης, ολόκληρος ο μύθος εδώ.



Το χωριουδάκι της Γαλανής

Τοσοδούλα και πανέμορφη, η Γαλανή είναι ένα απόλυτα κυκλαδίτικο χωριό όλο πλακόστρωτα καλντερίμια και ασβεστωμένα σπιτάκια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά πάνω από την παραλία της Συκαμιάς, με την οποία τη συνδέει ένα ξακουστό μονοπάτι.

Η Μονή Ταξιαρχών που μοιάζει με Κάστρο

Χτισμένη το 1572 στο δρόμο που συνδέει τη Χώρα με τον Πλατύ Γιαλό. Ο ψηλός περίβολος και οι πολεμίστρες που την προστάτευαν από τους πειρατές, την κάνουν να μοιάζει από μακριά με κάστρο. Η Μονή φιλοξενεί πολλά κειμήλια, μεταξύ των οποίων λατρευτικά σκεύη, χειρόγραφα και τον Ιερό Κώδικα του 1754. Διαβάστε περισσότερα για την Ιστορία της στο Discover Serifos.

Το Μέγα Λιβάδι με τα αλλοτινά του μεταλλεία

Το γραφικό και, παρά το όνομά του, αραιοκατοικημένο ψαροχώρι στην πίσω μεριά του νησιού φιλοξενεί ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας. Η τεράστια πέτρινη γέφυρα που εξυπηρετούσε τη γρήγορη φόρτωση των πλοίων, σήμερα στέκει σε μάλλον κακή κατάσταση στην είσοδο του κόλπου. Απέναντί της, στην άλλη μεριά του κόλπου, η Βίλα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι το νεοκλασικό κτίριο με τους φοίνικες που στέγαζε το διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων «Σέριφος – Σπηλιαλέζα». Σχεδόν δίπλα του βρίσκεται ένα μνημείο αφιερωμένο στους τέσσερις μεταλλωρύχους που εκτελέστηκαν κατά την απεργία για το οκτάωρο το 1916. Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Τα πανέμορφα μονοπάτια του νησιού

Αν βρεθείς στη Σέριφο Σεπτέμβρη, ή είσαι από τους γενναίους που δεν τους πτοεί ο ήλιος του καλοκαιριού, ολόκληρο το νησί διατρέχεται από ένα καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών, που ενώνουν μεταξύ τους χωριά, παραλίες και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Αναλυτικά όλες τις διαδρομές συγκεντρωμένες θα τις βρεις εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v