Οινόραμα 2006: Οι προβολείς στο ελληνικό κρασί

Μεγάλη επιτυχία, και με πρωτοφανή προσέλευση, σημείωσε η έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2006, η οποία υποδέχτηκε, το τριήμερο που μας πέρασε, ολόκληρο τον Οινικό κόσμο της Ελλάδας. Το in2life ήταν φυσικά εκεί, για να σας μεταφέρει κάποια highlights που ξεχώρισαν και εντυπωσίασαν σε αυτή την όμορφη γιορτή του κρασιού.
Οινόραμα 2006: Οι προβολείς στο ελληνικό κρασί

του Θεόδωρου Λέλεκα

Το τριήμερο που μας πέρασε, η καρδιά του κρασιού στην Ελλάδα χτυπούσε στην... Μεταμόρφωση!

Κι αυτό γιατί στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ στην Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας, έλαβε χώρα η Έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2006, η μεγαλύτερη έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων που γίνεται στην Ελλάδα.

Εκατόν ογδόντα δύο περίπτερα κάλυψαν και τους 3 ορόφους του κτιρίου, εκθέτοντας στην κυριολεξία τα πάντα που αφορούν στον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας: Από κατασκευαστές και εισαγωγείς μηχανημάτων και εφοδίων αμπελοοινικού εξοπλισμού, φυτώρια, φυτοφάρμακα, είδη εμφιάλωσης και συντήρησης, μέχρι οινοποιεία, εισαγωγείς, λέσχες φίλων του κρασιού, περιοδικά και βιβλία για το κρασί, σχολές οινικής εκπαίδευσης, ποτήρια, αξεσουάρ, κλπ.

Πολλοί οι επισκέπτες και τις 3 ημέρες (οι οργανωτές μιλούν για περισσότερα από 12.000 άτομα), η πλειονότητα των οποίων ήταν επαγγελματίες από τον χώρο του κρασιού - επώνυμοι και μη. Για άλλη μία φορά πάντως παρατήρησα με χαρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δήλωναν ”Φίλοι του Κρασιού”, όπως άλλωστε δηλώνω και ο ίδιος. Μου φαίνεται ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα, αρχίζει να δημιουργείται στην Ελλάδα κουλτούρα γνώσης και αγάπης για το κρασί.

Πριν περάσω τις πύλες της έκθεσης υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα επικεντρώσω την προσοχή μου σε εκθέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και τα οποία δεν έχει κανείς την ευκαιρία να βλέπει ή να δοκιμάζει καθημερινά. Έτσι λοιπόν, αν και δεν μπορώ να πω ότι κατάφερα να δω τα πάντα σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια, ωστόσο στην διήμερη περιήγησή μου στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2006 είχα την ευκαιρία:

* Να αποδεχτώ με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της εταιρείας ”ΚΤΗΜΑΤΑ & ΕΠΙΛΟΓΕΣ” από το δίκτυο εισαγωγών και διανομών Λ.Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, και να συμμετάσχω σε μία γευστική δοκιμή ξεχωριστών κρασιών σε φιάλες magnum (1.5 λίτρων) από όλο τον κόσμο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ”Privé Professional” της έκθεσης.

Εκεί δοκίμασα σπάνια κρασιά από την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Ισπανία, το Λίβανο και τον Νέο Κόσμο, καθώς και μία μεγάλη γκάμα από εκλεκτές σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους. Ειδικά κάποια από τα Γαλλικά κρασιά που συμπεριελήφθησαν στην δοκιμή ήταν ιδιαίτερα σπάνια και εκλεκτά, και η δοκιμή τους ήταν πραγματικό προνόμιο για όσους λάβαμε μέρος. Τα κρασιά της δοκιμής, καθώς και μία μεγάλη γκάμα κρασιών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, διατίθενται μέσω της λέσχης φίλων του κρασιού ΟΙΝΕΑΣ, που ανήκει στην ίδια εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oineas.gr.

* Να μάθω (και να εντυπωσιαστώ από το γεγονός) ότι σύμβουλος οινοποίησης ερυθρών κρασιών στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη είναι από το 2004 ο Michel Rolland, ένας από τους πιο διάσημους οινολόγους ανά των κόσμο, με ζώνη επιρροής που εκτείνεται από το Μπορντώ μέχρι την Αργεντινή!

Δεν ξέρω τί ρόλο έπαιξε η επιρροή του μεγάλου άνδρα του κρασιού, πάντως τα κρασιά που δοκίμασα στο περίπτερο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη και βγαίνουν στο εμπόριο φέτος, παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε αυτά συγκαταλέγω το κομψό Πύργος Ιουλία Merlot 2004 (αλκοόλ 14.5%, ενδεικτική τιμή €12.50), το γνώριμο σε όλους και ιδιαίτερα εκλεκτό Cava Amethystos 2002 (Cabernet Sauvignon, αλκοόλ 13%, ενδεικτική τιμή €28), αλλά και ένα κρασί που δοκίμασα για πρώτη φορά, το Domaine Costa Lazaridi Syrah 2004 (αλκοόλ 14%, ενδεικτική τιμή 12.00 ευρώ), το οποίο θα αγόραζα με ευχαρίστηση τώρα, δεν ξέρω όμως αν θα το άνοιγα φέτος το Πάσχα ή θα το άφηνα να μεγαλώσει και να εξελιχθεί για 1-2 χρόνια ακόμα.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο χώρο στην Αττική, το Κτήμα Οινότρια Γη, που βρίσκεται στο Καπανδρίτι. Μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης του Κτήματος, σκοπεύω να το επισκευτώ από κοντά, οπότε επιφυλάσσομαι να σας κάνω πλήρη περιγραφή/ξενάγηση εντός των επόμενων εβδομάδων.

* Να μείνω για αρκετή ώρα στο περίπτερο της εταιρείας Οινωδία, η οποία εισάγει και διαθέτει μία πολύ μεγάλη ποικιλία από Ιταλικά κρασιά. Με ιδιαίτερη χαρά ακολούθησα τον υπεύθυνο της εταιρείας (και άριστο γνώστη αλλά και οικοδεσπότη), κ. Κων/νο Τσιανάκα, σε ένα γευστικό ταξίδι σε ολόκληρη την Ιταλία ξεκινώντας από τα ξηρά λευκά κρασιά της Σικελίας, και περνώντας από τα στιβαρά κόκκινα της Τοσκάνης και του Πιεμόντε, για να καταλήξουμε στα αρωματικότατα λευκά των Ιταλικών Δολομιτών, στα ορεινά Ιταλο-Αυστριακά σύνορα.

Το εντυπωσιακό με τα κρασιά της Οινωδίας δεν είναι μόνο η μεγάλη γκάμα που περιλαμβάνει σπάνιες γηγενείς ποικιλίες, καθώς και λιγότερο γνωστά είδη κρασιών (π.χ. αφρώδη ξηρά κόκκινα κρασιά από την Πιατσέντσα, στην Βορειοδυτική Ιταλία), αλλά και οι ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές χονδρικής στις οποίες αυτά διατίθενται.

Όσοι θέλουν να μοιραστούν το πάθος των ανθρώπων της Οινωδίας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα εκλεκτά Ιταλικά κρασιά που εισάγουν κατ’ αποκλειστικότητα, μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους στο τηλέφωνο 210-6535990, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oinodia.com.

* Να σταματήσω στο περίπτερο των Αμπελώνων Ζαχαριά, όπου και... μαγεύτηκα από τα αρώματα! Δοκίμασα τα περισσότερα κρασιά τους (λευκά και ερυθρά), αλλά θεωρώ το φετινό τους Αγιωργίτικο, το Αμπέλου Φως 2005 (αλκοόλ 12.5%, ενδεικτική τιμή 5.00 ευρώ) μία από τις αποκαλύψεις της φετινής έκθεσης!

Πριν ακόμα το δοκιμάσω, το κρασί ανέδιδε στη μύτη έναν απίστευτο χείμαρο από γλυκά αρώματα, όπως περγαμόντο, ώριμη φράουλα, μήλο ψητό στο φούρνο με κανέλα. Και αν αυτή η περιγραφή σας φαίνεται υπερβολική, σας πληροφορώ ότι όσοι πέρασαν από το συγκεκριμένο περίπτερο έμειναν εξίσου άφωνοι από τα εντυπωσιακά αρώματα του φετινού Αγιωργίτικου, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί του στο οινοποιείο δεν πιστεύουν στις... μύτες τους!

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε το Αμπέλου Φως 2005 σε επιλεγμένες Αθηναϊκές κάβες ή και από τον ίδιο τον παραγωγό (τηλέφωνο γραφείου Αθήνας 210-7640630, ηλεκτρονική διεύθυνση www.zacharias.com.gr) και δεν θα το μετανιώσετε.

Είναι ένα φοβερά ευχάριστο και ασυνήθιστο κόκκινο κρασί σε εξαιρετική τιμή. Θα το συνδυάσετε τέλεια με παραδοσιακά λαδερά πιάτα, κρέας μαγειρευτό με κόκκινη σάλτσα, αλλά ακόμα και με ένα πιάτο τυριών και φρούτων.

* Να επισκεφθώ το περίπτερο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας για να δοκιμάσω την βιολογική ρομπόλα για την οποία ακούω πολύ καλά λόγια τελευταία. Πράγματι, πρόκειται για μία πολύ κομψή και ευχάριστη εκδοχή της γνωστής Κεφαλλονίτικης ποικιλίας, με διακριτικά φρουτώδη και φυτικά αρώματα, και οξύτητα που ξεδιψάει και αναζωογονεί το στόμα. Συζητώντας με τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού, συμφώνησα μαζί τους ότι η Ρομπόλα είναι μία από τις πιο αδικημένες ελληνικές ποικιλίες ΟΠΑΠ, καθώς δεν χαίρει της αναγνώρισης των άλλων ελληνικών ποικιλιών στην εγχώρια αγορά.

Εδώ βέβαια αξίζει να πούμε ότι το 70% της συνολικής παραγωγής Ρομπόλας καταναλώνεται στο νησί της Κεφαλλονιάς, αφήνοντας μόνο το υπόλοιπο 30% για την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς αγορές! Η Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ από Σταφύλια Βιολογικής Καλλιέργειας (αλκοόλ 12%, ενδεικτική τιμή 13.00 ευρώ) διατίθεται στα καλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

* Τέλος, είχα την χαρά να γνωρίσω τον Θόδωρο Μανουσάκη, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να αφήσει το σπίτι του και τις δουλειές του στην Washington DC και να κάνει μία πολύ σοβαρή επένδυση, ξεκινώντας ένα σύγχρονο οινοποιείο διεθνών προδιαγραφών στην γενέτειρά του, την Κρήτη.

Ελπίζω ότι θα έχω την χαρά μέσα στους επόμενους μήνες να τον επισκεφτώ στο Κτήμα του, στον Βατόλακκο Χανίων, οπότε και θα σας περιγράψω ενδελεχώς τόσο την ιστορία του, όσο και τα σχέδιά του για το μέλλον. Προς το παρόν όμως σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου από την δοκιμή των κρασιών του, τα οποία, λόγω της περιορισμένης τους παραγωγής, είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Δοκίμασα το Nostos 2003 (Syrah/Mourvedre/Grenache/Roussanne, αλκοόλ 14%, ενδεικτική τιμή 18,50 ευρώ), που είχε από πολλούς θεωρηθεί ένα από τα κορυφαία κόκκινα που κυκλοφόρησαν την περυσινή χρονιά, καθώς και το Nostos Roussanne 2005 (αλκοόλ 14,5%, ενδεικτική τιμή 19.00 ευρώ), ένα πολύ αρωματικό και ιδιαίτερο λευκό κρασί, από την ποικιλία Roussane, που συναντά κανείς πολύ σπάνια εκτός Γαλλίας.

Έκλεισα την επίσκεψή μου δοκιμάζοντας και το Nostos Syrah 2004 (αλκοόλ 14%, ενδεικτική τιμή 21.00 ευρώ), ένα πολύ πλούσιο και μυώδες ερυθρό κρασί με δυνατό άρωμα και μακρά επίγευση. Όσοι ψάχνουν απεγνωσμένα τα κρασιά της Οινοποιίας Μανουσάκη στην Αθήνα, μπορούν να απευθύνονται στον βασικό τους διανομέα, την Οινοτράπεζα-Παυλίδης (τηλέφωνο 210-9830000, ηλεκτρονική διεύθυνση www.oinotrapeza.gr).

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v