”Οινικές” προτάσεις για το σαρακοστιανό τραπέζι

Λαγάνα, νηστίσιμα, θαλασσινά... Ξεχνάτε κάτι για το τραπέζι της Σαρακοστής; Ένα καλό λευκό κρασί! Μην ανησυχείτε όμως, εδώ είμαστε εμείς, και διαλέγουμε για εσάς 3 όμορφα κρασιά για να απολαύσετε παγωμένα στην υγειά μας!...
”Οινικές” προτάσεις για το σαρακοστιανό τραπέζι

του Θεόδωρου Λέλεκα

Τη Σαρακοστή, φεύγουμε όσο πιο μακριά γίνεται από το κρέας!

Τί κρασί θα προτιμήσουμε λοιπόν, για να ταιριάζει με τις νηστίσιμες λιχουδιές μας; Η απάντηση είναι εύκολη, και την ξέρουμε όλοι μας: Λευκό. Γιατί όμως; Εδώ, η λέξη-κλειδί είναι η οξύτητα. Η οξύτητα είναι χαρακτηριστικό κυρίως των λευκών κρασιών (όχι όμως ότι δεν θα την βρούμε και σε κόκκινα), και αφορά στην όξινη, ”κοφτερή” αίσθηση που μας δίνει ένα λευκό κρασί στο στόμα, η οποία ερεθίζει ευχάριστα τους σιελογόνους αδένες.

Έτσι, θα καταλάβουμε ότι ένα κρασί έχει οξύτητα, όταν, αμέσως μόλις το καταπιούμε, θα αισθανθούμε το στόμα μας φρέσκο, δροσερό και ξεδιψασμένο. Ο ρόλος της οξύτητας στο κρασί είναι να του επιτρέπει να διατηρεί την φρεσκάδα του και να εξισορροπεί τα αρωματικά του χαρακτηριστικά. Γι αυτό και ένα λευκό κρασί δεν πρέπει να έχει ούτε ελάχιστη οξύτητα, γιατί θα μας αφήσει μία νωθρή, μαλθακή αίσθηση, αλλά ούτε και υπερβολική οξύτητα, έτσι ώστε να μας ”ξινίσει”.

Η οξύτητα του κρασιού στο φαγητό, τώρα, αναδεικνύει τις γεύσεις φαγητών που δεν έχουν έντονα μυρωδικά ή αρωματικά συστατικά, όπως τα θαλασσινά (ένα στιβαρό κόκκινο κρασί θα τα κάλυπτε τελείως), ενώ παράλληλα βοηθάει στην διάσπαση του λίπους στο στόμα, διατηρώντας το φρέσκο και δροσερό. Σκεφτείτε δηλαδή ότι η οξύτητα στο κρασί που θα πιούμε με τα τηγανητά μας καλαμαράκια, είναι το ίδιο απαραίτητη με το λεμόνι που θα στίψουμε από πάνω τους.

Ας δούμε λοιπόν τί καλό έχουμε να προτείνουμε για το Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι:

1. Κτήμα Αργυρού (Βαρέλι)

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ονομασία Ποιότητας: ΟΠΑΠ Σαντορίνη Λευκός

Ποικιλία: Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι

Παραγωγός: Κανάβα – Ι.Μ. Αργυρός

Περιοχή (Χώρα): Σαντορίνη (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Τιμή: 12 ευρώ

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης και το ιδιαίτερο κλίμα της, είναι ότι πρέπει για κρασιά με υψηλή οξύτητα. Ένα κρασί με χρυσοκίτρινο χρώμα, λεμονάτα αρώματα, και διακριτική επιροή του βαρελιού (αρώματα βανίλιας και πιο γεμάτο σώμα). Η επίγευση του είναι μακρά και ευχάριστη, ενώ η οξύτητά του είναι χαρακτηριστική. Συνδυάστε το με κάθε είδους ψαρομεζέ, αλλά και με τα λαδερά σας, με τα μοναδικά μεσογειακά μυρωδικά τους. Σημειώστε ότι το συγκεκριμένο κρασί απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης το 2005.

2. Λάας

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ονομασία Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κνημίδος

Ποικιλία: Αθήρι, Ασύρτικο, Ρομπόλα

Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη

Περιοχή (Χώρα): Αταλάντη (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Τιμή: 12 ευρώ

Ένα κρασί με πραγματικά ”νησιώτικο” χαρμάνι, αφού συνδυάζει τις 2 βασικές ποικιλίες της Σαντορίνης (Αθήρι, Ασύρτικο), με την ποικιλία-σημαία της Κεφαλονιάς (Ρομπόλα). Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο. Το Λάας είναι ένα κρασί με απαλό χρυσαφί χρώμα, αρώματα από άγουρα, πράσινα εσπεριδοειδή, και τονισμένη οξύτητα. Ένα κρασί που θα αναδείξει ευχάριστα τις γεύσεις των θαλασσινών στο τραπέζι σας, αλλά και όλων των άλλων πιάτων που θα τα συνοδεύουν.

3. Trimbach Sylvaner

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ονομασία Ποιότητας: Appellation Alsace Controlée

Ποικιλία: Sylvaner

Παραγωγός: Maison Trimbach

Περιοχή (Χώρα): Αλσατία (Γαλλία)

Αλκοολικός Βαθμός: 12% a.b.v.

Τιμή: 9.00 ευρώ

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο διεθνές και κοσμοπολίτικο, ταξιδεύουμε ως την δροσερή Αλσατία και σας φέρνουμε ένα κρασί ελαφρύ, φρέσκο και ιδιαίτερα ευχάριστο. Το χρώμα του είναι απαλό λεμονί, ενώ ο αρωματικός χαρακτήρας που ”βγάζει” χαρακτηρίζεται από πιο πολύπλοκα εσπεριδοειδή με καλοκαιρινά, ως και εξωτικά αρώματα. Είναι ελαφρύ και ευχάριστο, με οξύτητα που ξεδιψάει τέλεια. Ιδανικό κρασί γι αυτούς που θα παρασυρθούν από την όμορφη, ανέμελη μέρα, και θα ξεκινήσουν να πίνουν πριν ακόμα βγουν όλα τα φαγητά στο τραπέζι.

Όσο για τις συνδυαστικές του αρετές, οι Γάλλοι το θεωρούν ιδανικό σύντροφο για κάθε είδους οστρακοειδή, καθώς και για πιάτα όπου πρωταγωνιστεί το κρεμμύδι. Ακολουθήστε τις υποδείξεις τους άφοβα!

Τι καλύτερο λοιπόν; Η ανεμελιά, η παρέα, οι νηστίσιμες λιχουδιές και το καλό λευκό κρασί μας συνθέτουν την όμορφη εικόνα μίας από τις πιο... νόστιμες και διασκεδαστικές αργίες: της Καθαρής Δευτέρας!

Τα κρασιά της σημερινής παρουσίασης θα τα βρείτε στις καλές κάβες και εστιατόρια της Αθήνας. Εμείς τα προμηθευτήκαμε από την κάβα Wine Garage (Θησέως 57-59, Εκάλη).

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v