Το Κρασί του Μήνα: Οικονόμου Λιάτικο ΠΓΕ Κρήτη 2006

Ένα κρασί που κατάγεται από τη Σητεία της Κρήτης και «αποθεώνεται» σε μερικά από τα πιο μυθικά σημεία του πλανήτη, είναι το Κρασί (αυτού) του Μήνα
Το Κρασί του Μήνα: Οικονόμου Λιάτικο ΠΓΕ Κρήτη 2006
του Θόδωρου Λέλεκα

Όταν ένα κρασί από μια ποικιλία που δεν είναι από τις πιο γνωστές και εμπορικές, και που προέρχεται από μία οινοπαραγωγική ζώνη που δεν είναι από τις πιο διάσημες στον Ελληνικό αμπελώνα, φιγουράρει στις λίστες μυθικών εστιατορίων ανά τον κόσμο και πωλείται σε premium τιμές, τότε μάλλον δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους. Και μια και πρόσφατα βρέθηκα «στο σπίτι του», στη Σητεία της Κρήτης, και το δοκίμασα σε διάφορα στάδια της δημιουργίας, αλλά και της παλαίωσής του, επέλεξα το Λιάτικο ΠΓΕ Κρήτη του Κτήματος Οικονόμου ως «Κρασί του Μήνα» για τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το Λιάτικο είναι μια γηγενής Κρητική ποικιλία που συναντάμε κυρίως στο Ηράκλειο και την Σητεία. Πρόκειται για ποικιλία που δίνει κρασιά με αρωματική πολυπλοκότητα και ενδιαφέρουσα δομή. Ωστόσο, επειδή υστερεί σε χρωστική ισχύ, συχνά θα δούμε ένα κρασί με βάση το Λιάτικο να περιέχει και ένα ποσοστό μιας δεύτερης ποικιλίας (συνήθως Μανδηλάρι) ακριβώς για να αποκτήσει καλύτερη χρωματική συμπύκνωση. Ιστορικά το Λιάτικο είναι γνωστό για τα γλυκά κρασιά τα οποία δίνει, ωστόσο οι λίγοι παραγωγοί που ειδικεύονται στην ξηρή του οινοποίηση το κάνουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το Κτήμα Οικονόμου βρίσκεται στο χωριό Ζήρος της Σητείας. Ο αμπελώνας του βρίσκεται περιμετρικά του χωριού, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα κλήματα είναι αυτόριζα και μεγάλης ηλικίας, από γηγενείς ποικιλίες όπως το Λιάτικο, το Μανδηλάρι, η Βηλάνα, το Θραψαθήρι και το Ασύρτικο. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, ενώ γενικά η φιλοσοφία του Κτήματος βασίζεται στην ελάχιστη δυνατή τεχνολογική παρέμβαση, τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο.

Ιδρυτής του Κτήματος είναι ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατάγεται από την Σητεία αλλά σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε σε ονομαστά οινοποιεία στο Piemonte της Ιταλίας (Ceretto), στο Freiburg της Γερμανίας (Franziskaner Keller) και στο Bordeaux της Γαλλίας (Château Margaux). Το 1994, μετά από ενάμιση χρόνο στο Château Margaux, στο πλάι της Corinne Mentzelopoulos και του Paul Pontallier, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με το κρασί του τόπου του. Παρά τη θητεία του σε ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του Bordeaux και του κόσμου, δηλώνει «οπαδός» του στυλ και της κομψότητας των κρασιών της Βουργουνδίας. Παράλληλα, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το terroir του αμπελώνα της Σητείας και τις δυνατότητές του, καθώς είναι απαλλαγμένος από ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα και επιτρέπει στον οινοποιό να δημιουργεί κρασιά βαθιάς παλαίωσης χρησιμοποιώντας τις πιο ήπιες και φυσικές μεθόδους οινοποίησης.

Και πάμε τώρα στο κρασί. Το Λιάτικο 2006 δεν είναι ένα συνηθισμένο κρασί, ούτε μπορεί κανείς εύκολα (ή εύστοχα) να το παρομοιάσει με κάτι οικείο του. Το χρώμα του είναι ανοιχτό ρουμπινί, ενώ στη μύτη τα αρώματα που υπερισχύουν είναι αυτά των βοτάνων της Μεσογειακής υπαίθρου, των αποξηραμένων λουλουδιών, αλλά και των ζαχαρωμένων φρούτων. Στο στόμα επιδεικνύει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη στιβαρότητα και την φινέτσα, και εκεί κάπου συναντώνται (και συνδυάζονται) οι επιρροές του οινοποιού από το Piemonte αλλά και η αγάπη του για τη Βουργουνδία. Η προσεκτική χρήση του δρύινου βαρελιού κατά την ωρίμανση του κρασιού κάνει την αρωματική επιρροή της δρυός πολύ διακριτική, ενώ το αλκοόλ είναι τέλεια ενσωματωμένο. Η επίγευσή του είναι μακρά και ιδιαίτερα ευγενής.

Το Λιάτικο 2006 του Κτήματος Οικονόμου είναι (αποδεδειγμένα) ένα κρασί παλαίωσης. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ήδη έτοιμο για απόλαυση, δίπλα στο σωστό γευστικό ταίριασμα. Θα συνιστούσα μετάγγιση σε καράφα για τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα, ενώ ως ιδανικούς συνδυασμούς θα πρότεινα πάπια μαγειρευτή ή ψητή, χοιρινό στο φούρνο με πατάτες, καθώς και ώριμα κίτρινα τυριά.

Το Κτήμα Οικονόμου εξάγει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του στο εξωτερικό, και μάλιστα σε αγορές απαιτητικές και ιδιαίτερα δύσκολες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Πολωνία και το Βέλγιο, ενώ σύντομα ξεκινάει και συνεργασία με το Μονοπώλιο της Νορβηγίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κρασί (όπως και άλλες ετικέτες του Κτήματος) συμπεριλαμβάνεται στις λίστες κρασιών μεγάλων εστιατορίων του κόσμου, όπως το Per Se στη Νέα Υόρκη, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία wine restaurants της Αμερικής, σύμφωνα με το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Enthusiast. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως το γεγονός ότι σύντομα τα κρασιά θα βρίσκονται και στη λίστα του διάσημου εστιατορίου French Laundry, στη Napa Valley της Καλιφόρνια, το οποίο είναι βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, ενώ το 2003 και το 2004 είχε ανακηρυχθεί κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο!

Το Κτήμα Οικονόμου στη Ζήρο της Σητείας είναι αρκετά μακριά από την πόλη και δεν χαρακτηρίζεται επισκέψιμο, με την ευρεία έννοια του όρου. Όποιον όμως πάρει την απόφαση να το επισκεφτεί (και το κάνουν πολλοί φανατικοί οινόφιλοι, κυρίως από το εξωτερικό), τον περιμένει η απαράμιλλη, ζεστή Κρητική φιλοξενία της Νατάσας και του Γιάννη Οικονόμου, και αυτό είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης. Εν τω μεταξύ, σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί το νέο οινοποιείο του Κτήματος, έξω από το χωριό, το οποίο χτίζεται με φόντο την άγρια ομορφιά του ορεινού Σητειακού τοπίου και θα διαθέτει χώρους για περιηγήσεις, γευσιγνωσίες κλπ.

Το Λιάτικο 2006 του Κτήματος Οικονόμου είναι ένα κρασί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη και αλκοολικό τίτλο 13.5%. Κυκλοφορεί σε πολύ αυστηρά επιλεγμένα σημεία λιανικής και εστίασης, κι έτσι μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι να το εντοπίσετε, πιστέψτε με όμως, η προσπάθειά σας θα ανταμειφθεί με το παραπάνω. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 24 ευρώ.

Εις υγείαν!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v