Όσα ζήσαμε (και όσα ήπιαμε) στο Messinia Terroirs Wine Festival

Σε μια τριήμερη γιορτή στο Costa Navarino γνωρίσαμε –και αγαπήσαμε– τον ανεξερεύνητο μεσσηνιακό αμπελώνα, μέσα από ομιλίες, masterclasses και… μεθυστικές δοκιμές.

Όσα ζήσαμε (και όσα ήπιαμε) στο Messinia Terroirs Wine Festival

Τα κρεμαστά φωτάκια της Navarino Agora ανάβουν το ένα μετά το άλλο, θυμίζοντας καλοκαιρινή γιορτή στην πλατεία του χωριού. Βράδυ Σαββάτου, κι ο κόσμος βολτάρει με ποτήρια κρασιού στο χέρι, ανάμεσα σε πάγκους φορτωμένους με μπουκάλια κρασιού και άλλα καλούδια της μεσσηνιακής γης –σταφίδες, σύκα, παστέλια, εκλεκτά τυριά, χειροποίητες λιχουδιές φτιαγμένες με τοπικά προϊόντα από τους σεφ που συμμετέχουν στη γιορτή. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα. «Πού είστε εσείς;» ρωτάω έναν έναν τους τριάντα και βάλε οινοποιούς που μιλούν με πάθος για τα κρασιά τους, και μαθαίνω ονόματα χωριών που, καθώς οι ώρες περνούν, σχηματίζουν έναν νοητό χάρτη και μια ερώτηση: Πότε θα οργανώσουμε ένα road trip στους δρόμους του κρασιού της Μεσσηνίας;

Μια γιορτή για τα κρασιά της Μεσσηνίας

Για τρεις ολόκληρες μέρες, από τις 13 ως τις 15 Ιουνίου, το Messinia Terroirs Wine Festival μεταμόρφωσε το Costa Navarino σε ορμητήριο απ’ όπου ο μεσσηνιακός αμπελώνας άνοιξε πανιά για τα πέρατα του κόσμου. Με σύνθημα “reviving a legendary wineland” δηλαδή αναβιώνοντας έναν θρυλικό αμπελώνα, το φεστιβάλ δεν μας σύστησε μόνο τα 30 και πλέον οινοποιεία της Μεσσηνίας: Μέσα από αληθινά ενδιαφέρουσες ομιλίες, βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, εικαστικά, διαδραστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, panels και masterclasses που ανέλαβαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μας μύησε στα μυστικά της μεσσηνιακής σταφίδας, μας μίλησε… αλλιώς για το χιλιοτραγουδισμένο ελαιόλαδο της περιοχής, επεκτάθηκε στην αμπελουργία και στη γεωλογία ενός από τα πιο ιδιαίτερα terroirs της Ελλάδας, άνοιξε την συζήτηση για την επικοινωνία του κρασιού και του οινικού (του) κόσμου στον Τύπο, παραδοσιακό, κλαδικό και ηλεκτρονικό. Κι αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα πάνελ που ξεχώρισαν, το Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα το μεσημέρι του Σαββάτου, που φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Great Room του W Costa Navarino, μας σύστησε το φεστιβάλ Primarolia, μας εξήγησε μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή γιατί η σταφίδα αποκαλείται και μαύρος χρυσός (το ήξερες ας πούμε ότι όλα τα έργα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους χρηματοδοτήθηκαν κατά περίπου 70% από τα έσοδα που έφερε το εμπόριο της σταφίδας;) και μας ανέλυσε την διατροφική αξία του παραγνωρισμένου αυτού super food μέσα από την ομιλία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Λέανδρου Σκαλτσούνη.

Το μεσημέρι της Κυριακής, στον ίδιο χώρο, την παράσταση έκλεψε ως συνήθως ο χαρισματικός Κωνσταντίνος Λαζαράκης, με ένα masterclass για τις Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας από το Wine & Spirits Professional Center (WSPC) κατά τη διάρκεια του οποίου δοκιμάσαμε εκλεκτούς μεσσηνιακούς οίνους, που και οι 7 ήταν υπέροχοι –εκτιμούμε αυτή την ευκαιρία για κινηματογραφική αναφορά– και μάθαμε πώς δοκιμάζουμε, πώς μυρίζουμε αν θέλουμε να φανούμε ψαγμένοι και πώς αν όχι, και το κυριότερο πώς περιγράφουμε ένα κρασί σε κάποιον που δεν θέλει να το μελετήσει, να το πιεί θέλει –πόσες κινηματογραφικές αναφορές σε μία πρόταση; Προσωπικό αγαπημένο μας, ένεκα η αδυναμία στα ροζέ κρασιά, το κερασένιο Avarino της Navarino Vineyards, ενώ πολύ δυνατές υποψηφιότητες για την δεύτερη θέση ήταν το Sauvignon Blanc από το Κτήμα Ψαρραίος και το χαρακτηριστικά μεσσηνιακό Φιλέρι της Οινοποιίας Ψαρούλη.

Τα οινοποιεία της Μεσσηνίας έχουν κάτι να σου πουν

Στην ειδυλλιακή Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora στήθηκε για δύο βράδια, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουνίου, η Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας: Χωρίς προεγγραφή, χωρίς είσοδο, ανοιχτή για όλο τον κόσμο, που έπαιρνε με 5€ το ποτήρι της γευσιγνωσίας με το χαρακτηριστικό λογότυπο του Messinia Terroirs Wine Festival και δοκίμαζε ελεύθερα όλα τα κρασιά των μεσσήνιων οινοποιών.

Επειδή βέβαια το κρασί θέλει και τον μεζέ του, τις δύο βραδιές γευσιγνωσίας απογείωσαν γευστικά το Βιολογικό Τραπέζι της Bioeffect Greece και ο σεφ Ιάκωβος Απέργης που σε συνεργασία με το φεστιβάλ Primarolia, το εστιατόριο Barbounaki by Papaioanou και το βιολογικό πετιμέζι Παπαγγελή, μας ετοίμασε νοστιμιές που περιλάμβαναν διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα, παγωτό με μαύρη σταφίδα και πετιμέζι, και τη δική μας αγαπημένη τσιλαδιά, παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας με μπακαλιάρο, σταφίδα και ελαιόλαδο.

Στις ετικέτες και τα οινοποιεία που ξεχωρίσαμε, και αξίζει να αναζητήσεις στις αθηναϊκές κάβες ή ακόμα καλύτερα στην επόμενη εκδρομή σου στη Μεσσηνία, θα αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνο την Συκαλίστρα από το Οινοποιείο Ταγκαλάκης, αρωματικό πάντρεμα Grenache Rouge με Μαυρούδι, το ολοκαίνουριο 3, τραγανό Ροδίτη από το Οινοποιείο Στασινόπουλος, το Legend του Εύρυτου από 100% Μοσχοφίλερο, το 3 Birds του Παυλόπουλου, με την εμβληματική του ετικέτα όπου τρία πουλάκια (το μάντεψες) κάθονται, και το ροζέ Chameleon από το Κτήμα Δερέσκου, ένα 100% Merlot που θα ταιριάξει γάντι στο καλοκαίρι σου.

Ραντεβού ξανά του χρόνου στη Μεσσηνία

Κι αν το έχασες… μην στεναχωριέσαι. Το Messinia Terroirs Wine Festival, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά και –αν κρίνουμε από την ιδιαίτερη επιτυχία του– έχει ήδη ανανεώσει το ραντεβού του μαζί μας για του χρόνου. 

@in2life_gr Ο μεσσηνιακός αμπελώνας έχει κάθε χρόνο τη δική του μεθυστική γιορτή #messiniaterroirs #κρασι #οινοποιειο #μεσσηνια #winesofgreece #wine #messinia #costanavarino #in2life ♬ Summer Spent - RICEWINE

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v