Καλοκαίρι στο ποτήρι: Πώς να ταιριάξεις τα καλοκαιρινά πιάτα με το ιδανικό κρασί

Η wine expert της Cava Vinifera Κατερίνα Ζουμπούλη μάς δίνει τα πιο δροσιστικά tips για να συνοδεύσουμε καλοκαιρινά φαγητά – από γεμιστά μέχρι παστίτσιο – με το σωστό κρασί.

Καλοκαίρι στο ποτήρι: Πώς να ταιριάξεις τα καλοκαιρινά πιάτα με το ιδανικό κρασί

 

Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, αλλάζει και το κρασί που επιλέγουμε. Φεύγουν τα βαριά κόκκινα, έρχονται τα δροσερά λευκά, τα ευχάριστα ροζέ και οι ανάλαφρες ρετσίνες.

Πώς, όμως, ταιριάζουμε σωστά τα κρασιά με τα πιάτα της ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας; Η Κατερίνα Ζουμπούλη, wine expert της Cava Vinifera (Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ: 21 0807 7709), απαντά και μας καθοδηγεί σε έναν αρωματικό οινικό περίπατο με τσαχπινιές οξύτητας, δροσιάς και ιδανικής ισορροπίας.

Ποιες ποικιλίες πίνουμε περισσότερο το καλοκαίρι;

«Μαλαγουζιά και Ασύρτικο είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού», λέει η Κατερίνα Ζουμπούλη. Η αρωματική Μαλαγουζιά και το μεταλλικό Ασύρτικο με την έντονη οξύτητα είναι ό,τι πρέπει για τις υψηλές θερμοκρασίες και τα φρέσκα πιάτα της εποχής.

Τι κρασί ταιριάζει με θαλασσινά και ψάρια;

Λευκά ξηρά κρασιά, με πρώτο και καλύτερο το Ασύρτικο, είναι η πιο ασφαλής και νόστιμη επιλογή. Δοκιμάστε επίσης Σαββατιανό, Αθήρι, Βηλάνα, ή ένα δροσερό ροζέ με οξύτητα, που αναδεικνύει ιδανικά την ιώδη φρεσκάδα της θάλασσας.

Και με τα γεμιστά;

Η απάντηση είναι ροζέ: από Αγιωργίτικο ή Φωκιανό. Οι ντομάτες, τα μυρωδικά και το ρύζι δένουν υπέροχα με τη φρουτώδη στρογγυλάδα αυτών των κρασιών, ειδικά αν σερβίρονται δροσερά.

Παστίτσιο ή μουσακάς;

Για τα πιο «βαριά» αλλά αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά, η Κατερίνα Ζουμπούλη προτείνει βαρελίσιο Chardonnay ή ένα νεαρό Αγιωργίτικο. Το πρώτο θα σταθεί επάξια απέναντι στην κρέμα και τα μπαχαρικά, ενώ το δεύτερο συνδυάζει φρεσκάδα με ελαφριά τανίνη.

Μπριάμ, φασολάκια και λοιπά λαδερά;

Εδώ ταιριάζει είτε μια ελαφριά ρετσίνα που θα τονίσει τη λαχανίλα των πιάτων, είτε ένα ημίξηρο ροζέ με λίγη υπολειμματική ζάχαρη – προσφέρει αρμονία στην οξύτητα και ισορροπεί τα λαχανικά.

Η ντομάτα παίζει παντού: τι κρασί θέλει;

Η οξύτητα της ντομάτας είναι πρόκληση – και ευκαιρία. «Ταιριάζει ιδανικά με Ξινόμαυρο, σε όλες του τις εκδοχές: λευκό, ροζέ ή κόκκινο», σημειώνει η wine expert. Το συγκεκριμένο σταφύλι έχει φυσική οξύτητα που συνομιλεί με τη γευστική ένταση της ντομάτας.

Και με τα τυριά; Φέτα, σαγανάκι, φέτα με μέλι;

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι λευκά ξηρά κρασιά: ένα Gris de Noir (από Μανδηλαριά ή Λημνιό), μια Μονεμβασιά από τις Κυκλάδες ή μια Κυδωνίτσα από την Πελοπόννησο προσφέρουν αρωματική πολυπλοκότητα και ισορροπία με την αλμύρα ή τη γλύκα του τυριού.

Tip: Μη φοβάσαι να πειραματιστείς! Όπως λέει και η Κατερίνα Ζουμπούλη, το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να παίξεις με τις θερμοκρασίες, τις ποικιλίες και τους συνδυασμούς. Και μην ξεχνάς, το πιο δροσερό κρασί είναι πάντα αυτό που απολαμβάνεις παρέα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v