Μαλαγουζιά: Η γνωστή μας άγνωστη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λευκή ποικιλία μας χαρίζει κρασιά που αγαπάμε και απολαμβάνουμε. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε την ιστορία της;
Μαλαγουζιά: Η γνωστή μας άγνωστη
του Θόδωρου Λέλεκα

Δεν είναι μόνο το «περίεργο» όνομά της. Δεν είναι μόνο τα ευχάριστα, μυρωδάτα κρασιά τα οποία μας χαρίζει. Και δεν είναι μόνο οι πολλοί –διάσημοι και μη– Έλληνες παραγωγοί που καταπιάνονται μαζί της. Είναι μάλλον όλα αυτά μαζί, και άλλα πολλά. Πάντως η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία γνωστή και αγαπητή σε πολύ κόσμο. Αν είστε ένας από αυτούς, αλλά δεν αισθάνεστε ότι την ξέρετε καλά, ήρθε η ώρα να την γνωρίσουμε μαζί.

«Από τα αλώνια στα σαλόνια»

Η ιστορία της Μαλαγουζιάς ξεκινάει άδοξα, η εξέλιξή της ωστόσο είναι λαμπρή και ένδοξη. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο μεγάλος καθηγητής αμπελουργίας Βασίλειος Λογοθέτης την ανακάλυψε, κάπου στη Ναυπακτία, και την παρουσίασε στον τότε μαθητή του, Ευάγγελο Γεροβασιλείου, σαν μία ενδιαφέρουσα γηγενή ποικιλία που οι οινοποιοί της εποχής αγνοούσαν παντελώς. Ο Γεροβασιλείου, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στο Πόρτο Καράς ως οινολόγος, εκτίμησε αμέσως τις δυνατότητες της ποικιλίας και προχώρησε σε μία πειραματική μικρο-οινοποίησή της. Τόσο στο Πόρτο Καράς, όσο και στο Κτήμα Γεροβασιλείου μετέπειτα, η Μαλαγουζιά βρήκε το «σπίτι» της και, έκτοτε, πρωτοστατεί σε «best-seller» ετικέτες των συγκεκριμένων, αλλά και πολλών άλλων Ελληνικών οινοποιείων.

Η Μαλαγουζιά είναι μία λευκή ποικιλία που διακρίνεται για τη φινέτσα, την ισορροπία και τη λεπτή αρωματικότητά της. Είτε συμμετέχει σε χαρμάνια, είτε - όλο και περισσότερο – οινοποιείται μονοποικιλιακά, δίνει κρασιά μέτριας αλκοολικότητας με ευχάριστο και φιλικό χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στη «νέα γενιά» των ποικιλιών μας που θα πρωταγωνιστήσουν στην αναβίωση της εικόνας του Ελληνικού κρασιού τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.

Από το οινοποιείο στο μπουκάλι

Η Μαλαγουζιά ξεκίνησε την καριέρα της στο Ελληνικό κρασί συμμετέχοντας σε χαρμάνια με άλλες λευκές ποικιλίες. Πιο συνηθισμένος συνοδός της έχει υπάρξει το Ασύρτικο, στην οξύτητα και τη μεταλλικότητα του οποίου προσδίδει μία λεπτή αρωματικότητα και φρεσκάδα. Σήμερα, ωστόσο, κυκλοφορούν στην αγορά πολλές μονοποικιλιακές ετικέτες Μαλαγουζιάς, από οινοποιεία σε όλα – κυριολεκτικά – τα μήκη και πλάτη του Ελληνικού αμπελώνα, δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα, μέχρι την Αττική, τη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και τα νησιά μας.

Παρ' ότι, θεωρητικά, μία ποικιλία που χαρακτηρίζεται από τόσο διακριτικές αρωματικές αρετές δύσκολα θα έπαιρνε το δρόμο για το δρύινο βαρέλι, κάποιες προσεκτικές οινοποιήσεις τα τελευταία χρόνια μας έχουν χαρίσει πολύ ενδιαφέροντα βαρελάτα λευκά από Μαλαγουζιά, τα φρουτώδη πρωτογενή αρώματα των οποίων έχουν αποκτήσει φίνες πικάντικες νύξεις, μετά από σύντομη παραμονή στο βαρέλι. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυκά, επιδόρπια κρασιά από Μαλαγουζιά, τα οποία προκύπτουν από οινοποίηση είτε λιασμένων σταφυλιών, είτε σταφυλιών από όψιμο τρύγο.

Στο ποτήρι και στο τραπέζι

Η Μαλαγουζιά μας δίνει φρέσκα, ανάλαφρα λευκά κρασιά με όμορφα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και λουλουδιών. Τέτοια κρασιά είναι ιδανικά ως απεριτίφ, για να τα σερβίρουμε δηλαδή πριν το φαγητό (μεσημέρι ή βράδυ) ή για να τα απολαύσουμε αντί κάποιου άλλου ποτού σε ένα wine bar ή ένα πάρτυ. Στο τραπέζι, θα συνοδεύσουν πιάτα ελαφρά και καλοκαιρινά, όπως ψάρια και θαλασσινά, αλλά και λαδερά, πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά. Οι βαρελάτες ετικέτες συνδυάζονται με ψάρια και λευκά κρέατα στα κάρβουνα, ενώ τα επιδόρπια κρασιά που μας δίνει η ποικιλία ταιριάζουν ιδανικά με τάρτες φρούτων, αλλά και με σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

Η Μαλαγουζιά «στο ράφι»

Η Μαλαγουζιά είναι πλέον «πανταχού παρούσα» στις Ελληνικές κάβες και οι οινόφιλοι μπορούν να επιλέξουν από μία ευρύτατη γκάμα στυλ και προελεύσεων, από πολλά και καλά Ελληνικά οινοποιεία. Πέρα από πολυποικιλιακά κρασιά όπως το λευκό Κτήμα Γεροβασιλείου, όπου η Μαλαγουζιά «πρωτο-ταιριάστηκε» με το Ασύρτικο ή τις Πέτρινες Πλαγιές από το Κτήμα Παλυβού, όπου πρωτοσυνάντησε το Chardonnay, ποιοτικές μονοποικιλιακές ετικέτες της ποικιλίας μας δίνουν τα Κτήματα Άλφα, Τριανταφυλλόπουλου, Γεροβασιλείου, Μάρκου, Παπαγιαννάκου, Ζαφειράκη, Κλαούντια Παπαγιάννη, Πόρτο Καράς και πολλά άλλα. Αξιόλογα βαρελάτα λευκά από Μαλαγουζιά παράγουν το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια και το Κτήμα Καραδήμου στην Αταλάντη, ενώ απολαυστικά επιδόρπια κρασιά από Μαλαγουζιά μας χαρίζουν το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή και το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχετε ήδη δοκιμάσει ένα λευκό κρασί από Μαλαγουζιά, γι αυτό δεν θα σας παροτρύνω να το κάνετε για πρώτη φορά. Για εσάς όμως που θέλετε να γνωρίσετε την ποικιλία αυτή «από την καλή κι απ’ την ανάποδη», σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και να συγκρίνετε τις προσεγγίσεις διαφόρων παραγωγών, από διάφορες γωνιές του Ελληνικού αμπελώνα, στη Μαλαγουζιά, για να ανακαλύψετε τα (ουκ ολίγα) διαφορετικά πρόσωπα της αγαπημένης αυτής ποικιλίας. Τώρα με το καλοκαιράκι, νομίζω ότι η «δουλειά για το σπίτι» που σας βάζω θα σας χαρίσει πολλές και όμορφες στιγμές απόλαυσης.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v