Λευκά ή ροζέ κρασιά για φέτος το φθινόπωρο;

«Και τα δύο, φυσικά» απαντάμε, γιατί στο κρασί μας εκτός από νερό δεν βάζουμε ούτε ψευτοδιλήμματα. Και σου προτείνουμε 4 εξαιρετικά ροζέ κι άλλα τόσα λευκά για το φθινόπωρο.

Λευκά ή ροζέ κρασιά για φέτος το φθινόπωρο;

Κάν’ το εικόνα: Η παρέα μαζεμένη στο σπίτι, αναμμένα κεράκια, ωραία μουσική κι ένα τραπέζι στρωμένο χωρίς πολλά-πολλά, μόνο καλή διάθεση και ακόμα καλύτερο κρασί. Αυτές οι σπιτικές μαζώξεις που ξεκινούν με ένα «να αράξουμε για κρασί» και καταλήγουν σε αυτοσχέδιες γιορτές ταιριάζουν γάντι στο φθινόπωρο και γίνονται η καλύτερη αφορμή για να δοκιμάσεις κρασιά που δεν έχεις ξαναπιεί, και υπόσχονται να σε εκπλήξουν. Σαν αυτά που σου προτείνουμε παρακάτω.

«Και τα δύο, φυσικά» απαντάμε, γιατί στο κρασί μας εκτός από νερό δεν βάζουμε ούτε ψευτοδιλήμματα. Και σου προτείνουμε 4 εξαιρετικά ροζέ κι άλλα τόσα λευκά για το φθινόπωρο.

Ο λόγος στα ροζέ…

Granatus από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος

Τιμή στην κάβα: 13€

Βαφτίζεται από το λατινικό όνομα του ροδιού, του οποίου έχει και το χρώμα. Ένα από τα αγαπημένα μας αττικά ροζέ, φτιάχνεται από το πάντρεμα Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon και ευωδιάζει κόκκινα φρούτα, όπως η φράουλα και το βατόμουρο που κάνουν ωραία παρέα με νότες καραμέλας, πιπεριάς και νυχτολούλουδου. Στο στόμα είναι νόστιμο, με αρκετή φρεσκάδα και μια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση. Ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά και ψάρια στο τηγάνι, συνοδεύει όμως επάξια και την αγαπημένη σου πίτσα.

Variete από τους Αμπελώνες Λαλίκου

Τιμή στην κάβα: 9,80€

Θα μας συγχωρήσεις την υποκειμενικότητα, αν πούμε ότι αυτό είναι το αγαπημένο μας κρασί στην ιστορία των κρασιών; Από την Καβάλα έρχεται ένα απολαυστικό, ημίξηρο Grenache Rouge, προϊόν όψιμου τρύγου, που μοσχοβολάει φράουλα και τριαντάφυλλο και συνοδεύει τέλεια παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, σαν τα γεμιστά, αλλά πίνεται άνετα και μόνο του. Αν δεν είσαι φαν των γλυκών κρασιών, οι πιθανότητες λένε πως –σε αντίθεση με εμάς– δεν θα σε τρελάνει.

Μπλε Τρακτέρ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τιμή στην κάβα: 10,50€

Ο βορράς ξέρει από καλό κρασί, και δη από ροζέ, και το αγαπημένο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο φτιάχνει αυτό το έξτρα κεφάτο, δροσερό και γλυκόπιοτο Merlot με το λαμπερό ροδί χρώμα. Αρώματα φράουλας και κερασιού αλλά και λουλουδένιες νότες στη μύτη ακολουθούνται από ελαφριά, δροσερή γεύση και τέλεια φραουλένια επίγευση. Είναι τέλειο ως απεριτίφ, ταιριάζει όμως ωραία και με σαλάτες, ελαφριές μακαρονάδες και πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Mythic River από το Κτήμα Γκόφα

Τιμή στην κάβα: 13,10€

Γίνεται λίστα με ροζέ χωρίς Νεμέα; Φυσικά και όχι. Ο Μυθικός Ποταμός παίρνει το όνομά του από τον Ασωπό που κυλά μέσα στο Κτήμα Γκόφα στο Κούτσι της Νεμέας (αν δεν έχεις πάει να πας, είναι φανταστικά) και παντρεύει το θρυλικό Αγιωργίτικο με Syrah σε ένα αποτέλεσμα που μοσχοβολά τσιχλόφουσκα, φράουλες, πεπόνι και καρπούζι. Ημίξηρο και διακριτικά γλυκό, αφήνει καραμελένια επίγευση που διαρκεί, και συνοδεύει τέλεια πιατέλες με φρούτα και τυριά, αλλά πίνεται μια χαρά και μόνο του.

Σειρά έχουν τα λευκά…

Ορειβάτης από την Μικροοινοποιία Ακριώτου

Τιμή στην κάβα: 9,30€

Καταπληκτικό Σαββατιανό από έναν αμπελώνα που μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής, στην περιοχή των Πλαταιών, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Έχει απαλό λεμονί χρώμα και εκφραστική μύτη, με αρώματα λεμονιού, κίτρου, γκρέιπφρουτ, λάιμ, άγουρου βερίκοκου, πράσινου μήλου και λεμονανθών. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και οξύτητα, και λιπαρή αίσθηση, πράγμα που σημαίνει πως συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά, ψάρια και θαλασσινά.

Ocean από την Ιδαία Οινοποιητική

Τιμή στην κάβα: 9,80€

Τηλεμεταφερόμαστε στην Κρήτη, για τα μάτια και την χάρη αυτού του σαγηνευτικού Βιδιανού, με το φρουτώδες προφίλ και την κρεμώδη γεύση. Πρασινοκίτρινο χρώμα, αρώματα λευκόσαρκων φρούτων όπως το βερίκοκο, με νότες γιασεμιού και αμύγδαλου. Η γεύση του έχει πάχος και λιπαρότητα, αρμονική οξύτητα, με τα φρουτώδη στοιχεία να κυριαρχούν και πάλι και κάποιες πικάντικες νύξεις να κάνουν την εμφάνιση τους στο τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά όλα τα πιάτα της κρητικής κουζίνας, όπως και ένα κοτόπουλο ψητό στον φούρνο με πατάτες.

Πρεκνάδι από το Κτήμα Διαμαντάκου

Τιμή στην κάβα: 11,70€

Δεν βγάζει μόνο Ξινόμαυρο η Νάουσα. Να, το Πρεκνάδι για παράδειγμα: Ποικιλία άκρως ενδιαφέρουσα, φουλ στα αρώματα και με λιπαρή διάσταση στο στόμα, ιδανική για να συνοδεύσει πίτες και κρέατα σαν το κατσικάκι. Το συγκεκριμένο κρασί, από 100% Πρεκνάδι, έχει λεμονί χρώμα με χρυσαφιές ανταύγειες, αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λευκών λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών, ισορροπημένη οξύτητα και μια εντυπωσιακά παρατεταμένη επίγευση που αφήνει νύξεις από μέλι και κερήθρα στο στόμα.

Botanic Brut Sparkling από το Κτήμα Νικολού

Τιμή στην κάβα: 14,70€

Αφρώδη ρετσίνα έχεις πιεί; Άμα πιείς, δεν θα το πιστεύεις. Το Κτήμα Νικολού, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Αττικής, με Ιστορία που ξεκινά το 1875, φτιάχνει την πρώτη αφρώδη ρετσίνα με παραδοσιακή μέθοδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που ευωδιάζει πεύκο και μαστίχα. Έχει πλούσιο σώμα, γεμάτη βοτανική γεύση και μακρά επίγευση, όπως κάθε ρετσίνα που σέβεται τον εαυτό της. Ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά μεζέδια και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v