Το Κρασί του Μήνα: Νίκου Λαζαρίδη, Μαγικό Βουνό 2007

Ένα ερυθρό κρασί που έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες στην ελληνική αγορά την τελευταία 20ετία, συνεχίζει την πορεία του ακάθεκτο.
Το Κρασί του Μήνα: Νίκου Λαζαρίδη, Μαγικό Βουνό 2007
του Θόδωρου Λέλεκα

Για όσους αγαπάμε και ασχολούμαστε με το κρασί (είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά) εδώ και κάποια χρόνια, το Μαγικό Βουνό αποτελεί έναν μύθο και ένα αδιαμφισβήτητο «success story», κατά την προσφιλή έκφραση της πρόσφατης επικαιρότητας. Βασισμένο στα μεγάλα κρασιά του Μπορντώ, ήταν ένα από τα πρώτα και γνωστότερα «μεγάλα ελληνικά ερυθρά κρασιά», που ξεκίνησε να κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 σε περιορισμένες ποσότητες και που ένα φανατικό κοινό αγόραζε για να παλαιώσει αλλά και να απολαύσει σε πολύ σημαντικές στιγμές.

Τα χρόνια πέρασαν και ο οινικός κλάδος στην Ελλάδα εξελίχθηκε με ραγδαία βήματα. Οι γηγενείς ελληνικές ποικιλίες πέρασαν στο προσκήνιο, ενώ πολλοί οινοποιοί πειραματίστηκαν με τεχνικές και εξοπλισμό που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους καταξιωμένους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Το Μαγικό Βουνό, ωστόσο, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων του κοινού, δίνοντας σε κάθε εσοδεία την δική του κοσμοπολίτικη νότα. Και μπορεί, πλέον, να έχει αλλάξει (μερικώς) η ποικιλιακή του σύνθεση και η τιμή του (προς τα κάτω) και να είναι πιο εύκολα διαθέσιμο, ωστόσο η αίγλη του παραμένει αναλοίωτη. Με αυτό το σκεπτικό, το Μαγικό Βουνό της εσοδείας 2007 είναι το πρώτο μας Κρασί του Μήνα για το 2014.

Το Μαγικό Βουνό, που πήρε το όνομά του από το μυθικό Παγγαίο Όρος που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, ήταν εξ αρχής η «ναυαρχίδα» του Κτήματος Νίκου Λαζαρίδη: φτιαγμένο «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» των Μπορντωλέζικων châteaux, με χαρμάνι από Cabernet Sauvignon και Merlot και με προσανατολισμό βαθιάς παλαίωσης. Ακόμα και η ετικέτα του ήταν (και συνεχίζει να είναι) διαφορετική κάθε χρόνο, φιλοτεχνημένη από έναν γνωστό άνθρωπο της τέχνης, στα πρότυπα του μυθικού Château Mouton Rothschild. Μάλιστα, κάθε έργο τέχνης που απεικονίστηκε στην ετικέτα έχει την δική του θέση στην αίθουσα/γκαλερί «Μαγικό Βουνό», στο οινοποιείο του Κτήματος, στην Αγορά της Δράμας.

Το Μαγικό Βουνό 2007 είναι μια όμορφη, σύγχρονη εξέλιξη του μύθου. Είναι ένα κρασί ολοκληρωμένο από κάθε άποψη, με ευχάριστα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών στη μύτη, καθώς και με στιβαρή δομή στο στόμα, που καταλήγει σε ένα μακρύ και ευγενικό τελείωμα. Η ποικιλιακή σύνθεση έχει αλλάξει από καιρό και η δεύτερη βασική ποικιλία μετά το Cabernet Sauvignon είναι το Cabernet Franc, κι αυτό έχει προσδώσει στο κρασί μια πιο πικάντικη αρωματική διάσταση.

Η παλαίωση στο βαρέλι (έως 18 μήνες σε καινούρια Γαλλική δρυ) και στη φιάλη (άλλοι 18 μήνες πριν την διάθεση στην αγορά), έχει γίνει προσεκτικά και με τέχνη, γι αυτό και το κρασί έχει βάθος και πολυπλοκότητα, χωρίς να «ακούγεται» ενοχλητικά το ξύλο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ετικέτα της εσοδείας του 2007 έχει φιλοτεχνηθεί από την Ιταλίδα ζωγράφο Clara Fantini. Η καλλιτέχνις είναι γεννημένη στη Γένοβα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Ρώμη, ωστόσο από το 1985 ζει και εργάζεται στην Καβάλα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Στο τραπέζι το Μαγικό Βουνό 2007 προορίζεται για υψηλή κουζίνα και λεπτές γεύσεις, ακριβώς λόγω του φίνου χαρακτήρα του. Συνδυάστε το με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα, σκέτο ή με σάλτσα μανιταριών. Θα ταιριάξει επίσης τέλεια με ένα πλατώ ημίσκληρων κίτρινων τυριών, όχι όμως πολύ μακράς ωρίμανσης.

Το Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη εξελίσσεται συνεχώς και συνεχίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις συνεχείς νέες προκλήσεις της αγοράς. Συνεχίζει να διαθέτει στην αγορά τις δημοφιλείς και επιτυχημένες ετικέτες του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισάγει στην αγορά και μία σειρά από νέες ετικέτες με ξεκάθαρη έμφαση στην ποιότητα αλλά με ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.

Το Μαγικό Βουνό 2007 είναι ένα ερυθρό κρασί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) Δράμα και αλκοολικό τίτλο 13.5%. Θα το βρούμε στις καλές κάβες, καθώς και στα ράφια μεγάλων και επιλεγμένων σούπερ-μάρκετ, στην ενδεικτική λιανική τιμή των 28€.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v