Το Κρασί του Μήνα: Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών

Η Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών αξιοποιεί τα υποτιμημένα στην χώρα μας γευστικά και αρωματικά χαρίσματα του δημοφιλούς κρασιού, με ένα αποτέλεσμα γεμάτο φρεσκάδα αλλά και ώριμα, εξελιγμένα και πολύπλοκα αρώματα.
Το Κρασί του Μήνα: Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών
του Θόδωρου Λέλεκα

Αγαπάω πολύ τη Μαυροδάφνη. Είναι από τα γλυκά κρασιά που πραγματικά απολαμβάνω πολύ και ξέρω ότι δεν είμαι μόνος. Ωστόσο, παρότι είναι ίσως το δημοφιλέστερο ελληνικό γλυκό κρασί, είναι παράδοξο το γεγονός ότι ούτε δείχνουμε να την εκτιμάμε αρκετά, αλλά ούτε και να αξιοποιούμε τα αρωματικά και τα γευστικά της χαρίσματα με τον καλύτερο τρόπο. Και επειδή τόσο ο καιρός, όσο και το κλίμα των ημερών γενικότερα την «σηκώνει», το Κρασί του Μήνα για τον Φεβρουάριο είναι η Μαυροδάφνη Εσοδείας 2008 από την Οινική Πατρών.

Η Μαυροδάφνη Πατρών προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Έχει πάρει το όνομά της από τον Γουσταύο Κλάους, «πατέρα» της ιστορικής οινοποιίας Achaia Clauss, προς τιμήν της μαυρομαλλούσας αγαπημένης του που ονομαζόταν Δάφνη.

Ανήκει στην ανώτερη κατηγορία ποιότητας για τα Ελληνικά οινικά δεδομένα, δηλαδή είναι ένας οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (ΟΠΕ) ή με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στην οινική μας νομοθεσία.

Πολύ συνοπτικά πρέπει να πούμε ότι είναι ένας ενισχυμένος επιδόρπιος οίνος, που προκύπτει με την διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης με την προσθήκη καθαρού οινοπνεύματος και την παλαίωση, στη συνέχεια, σε δρύινο βαρέλι.

Η Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών δημιουργήθηκε μετά από την προσθήκη παλαιωμένου αποστάγματος οίνου στο μούστο κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Μετά την παλαίωση και εμφιάλωσή της, το αποτέλεσμα ήταν ένα κρασί με ξεχωριστή αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, καθώς πλαισιώνει τη φρεσκάδα του φρούτου με ώριμα και εξελιγμένα αρώματα. Πιο συγκεκριμένα, στη μύτη αναδύει αρώματα μπαχαρικών, καφέ, κακάο και σταφίδας, που συνεχίζονται όμορφα στο στόμα, σε ένα ευγενικά γλυκό φόντο μεγάλης διάρκειας.

Σε γενικές γραμμές η γλυκιά Μαυροδάφνη είναι ένα επιδόρπιο κρασί που δεν θα έπρεπε ποτέ να λείπει από οποιαδήποτε περίσταση στην οποία σερβίρεται σοκολάτα. Η συγκεκριμένη Μαυροδάφνη, ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας στην οινοποίησή της, προορίζεται για πιο περίτεχνους συνδυασμούς. Ο Γιώργος Καρέλας, ιδιοκτήτης της Οινικής Πατρών, την προτείνει σε συνδυασμό με γλυκά με βάση την σοκολάτα γάλακτος ή ως τον ιδανικό συνοδό για ένα ελαφρύ, μπαχαρένιο πούρο.

Για μένα η Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών είναι το ιδανικό κρασί κεράσματος (αντί δηλαδή για ένα λικέρ ή κάποιο άλλο ποτό), γι αυτό και για χάρη της έψαξα να βρω όμορφα ταιριάσματα με αντίστοιχα εκλεκτά καλούδια για κέρασμα. Στην απλούστερή τους μορφή, αυτά μπορεί να είναι διάφοροι ξηροί καρποί και γλυκιές ξανθές σταφίδες. Αν θέλουμε όμως να το ψάξουμε περισσότερο, τότε το φίνο αυτό κρασί θα ταιριάξει τέλεια (όπως δείχνει η φωτογραφία) με ολόκληρα σπυριά καφέ επικαλυμμένα με σοκολάτα, με κομμάτια μαλακιάς καραμέλας βουτύρου (fudge), με γλασαρισμένα κάστανα (marrons glacés), με πεντανόστιμα φυστίκια macadamia και – αυτός είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός – με καβουρντισμένη, αλμυρή αμυγδαλόψιχα. Αν δοκιμάσετε αυτούς τους συνδυασμούς, αλλά και αν πειραματιστείτε και με αντίστοιχους δικούς σας στα κεράσματά σας, να είστε σίγουροι ότι οι επισκέψεις φίλων και γνωστών στο σπίτι σας θα γίνουν πολύ συχνότερες!
 
Λίγα λόγια για την Οινική Πατρών

Η Οινική Πατρών είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1936. Παράγει οίνους και αποστάγματα με γνώμονα την περιορισμένη παραγωγή και την υψηλή ποιότητα. «Ναυαρχίδα» της είναι η Μαυροδάφνη Πατρών, ωστόσο παράγει και ξηρά κρασιά, καθώς και ούζο, brandy και Τεντούρα, το τοπικό λικέρ της Αχαΐας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαυροδάφνη της εξάγεται σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία και Αυστραλία.

Η Μαυροδάφνη 2008 της Οινικής Πατρών έχει αλκοολικό τίτλο 15% και προτεινόμενη τιμή που δεν ξεπερνάει τα 7 ευρώ. Με τέτοια σχέση ποιότητας-τιμής, απλά δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να μην είναι το πιο συχνό και πιο αγαπημένο κέρασμα στα σπίτια όλων μας. Στην ιστοσελίδα www.mavrodaphne.gr μπορούμε να βρούμε πληροφορίες τόσο για το κρασί, όσο και για τα σημεία πώλησης και αντιπροσώπευσής του στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v