Το Κρασί του Μήνα: Christiana Malbec 2010 από το Κτήμα Χαρλαύτη

Από την Αργεντινή το περιμέναμε, από τη Νεμέα μας ήρθε. Το πρώτο Κρασί του Μήνα για το 2013 είναι ένα ερυθρό με στυλ και φινέτσα, γι' αυτό και συζητήθηκε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Όσο προλαβαίνουμε, και πριν εξαντληθεί, το γνωρίζουμε παρέα.
Το Κρασί του Μήνα: Christiana Malbec 2010 από το Κτήμα Χαρλαύτη
του Θόδωρου Λέλεκα

Την ποικιλία Malbec την γνωρίζουν (και την αγαπούν) οι απανταχού οινόφιλοι και –ταυτόχρονα– κρεατοφάγοι. Πρόκειται για ερυθρό σταφύλι που, αν και «κατάγεται» από το Μπορντώ της Γαλλίας, εδώ και κάμποσα χρόνια θεωρείται «σημαία» του αμπελώνα της Αργεντινής. Με βάση όλα τα παραπάνω, μία πολύ αξιόλογη εμφιάλωση κρασιού από Malbec που έχει καλλιεργηθεί στην Ελλάδα –και συγκεκριμένα στη Νεμέα– είναι είδηση. Γι' αυτό και δικαιωματικά ανακηρύσσεται το πρώτο «Κρασί του Μήνα» για το 2013, εδώ στο in2life.

To Christiana Malbec 2010, λοιπόν, είναι το πρώτο Ελληνικό μονοποικιλιακό κρασί από Malbec. Κυκλοφόρησε φέτος από το Κτήμα Χαρλαύτη, έχοντας διανύσει ήδη κάποια «πειραματικά χρόνια», μέχρι την «ενηλικίωσή» του. Θυμάμαι ότι είχα την χαρά να δοκιμάσω ένα πρώτο δείγμα του κρασιού αυτού στο εργαστήριο του Κτήματος, το 2009. Τότε ακόμα το κρασί δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορήσει στο εμπόριο (το Υπουργείο Γεωργίας έχει προβλέψει μια μακροσκελή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διατεθούν στην αγορά κρασιά από «ξένες» –για μία περιοχή ή χώρα– ποικιλίες), ωστόσο πρόδιδε ήδη από τότε την μελλοντική αξία και τις δυνατότητές του. Σήμερα το κρασί βρίσκεται πλέον στα ράφια της Ελληνικής αγοράς και έχει ήδη αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από επαγγελματίες του κρασιού όσο και από απλούς οινόφιλους και καταναλωτές.

Πρόκειται για ένα κρασί κομψό και ιδιαίτερο, που αναδύει όμορφα αρώματα ζαχαρωμένων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών στη μύτη, ενώ στο στόμα παρουσιάζει υποδειγματική ισορροπία. Χαρακτηρίζεται από ευχάριστες, βελούδινες τανίνες και καλή διάρκεια, που οδηγεί σε σοκολατένια επίγευση.

Προσοχή: μην περιμένετε από το Christiana Malbec 2010 την... σκληροτράχηλη τανική δομή στην οποία μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα Αργεντίνικα Malbec. Το ύφος, το στυλ και η φινέτσα του έχουν καθαρά παλαιοκοσμίτικο προσανατολισμό, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στο ταίριασμά του με φαγητό στο τραπέζι. Έτσι, θα συνδυάσουμε το Christiana Malbec 2010 με ψητό μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαράκι τασκεμπάμπ με ρύζι, αλλά και με μία ποικιλία κίτρινων τυριών και ώριμων αλλαντικών.

Η ετικέτα Christiana Malbec 2010 εμφιαλώθηκε σε πολύ μικρή ποσότητα, η οποία δεν ξεπέρασε τις 3000 φιάλες. Μετά το επιτυχημένο της φετινό ντεμπούτο έχει πλέον παγιωθεί στο portfolio των κρασιών του Κτήματος. Όσο για το όνομά της, χωρίς να μπούμε σε προσωπικές λεπτομέρειες, ας αναφέρουμε απλά ότι δόθηκε από την οικογένεια Χαρλαύτη εις μνήμην ενός αγαπημένου της προσώπου που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά.

Η Οινοποιία Χαρλαύτη είναι από τις ιστορικότερες στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1932 από τον Νικόλαο Αθανασιάδη και σύντομα καταξιώθηκε στην αγορά, με πωλήσεις και παρουσία στα σημαντικότερα σημεία πώλησης και εστίασης της εποχής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 το «τιμόνι» ανέλαβε ο γαμπρός του, ο Αξιωματικός της Πολέμικής Αεροπορίας Διογένης Χαρλαύτης, ο οποίος, μαζί με την οικογένειά του, διευθύνει το οινοποιείο μέχρι και σήμερα. Η οινοποιία διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 100 περίπου στρεμμάτων, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων βρίσκεται στη Νεμέα και τα υπόλοιπα στις Βόρειες παρυφές της Αττικής. Σήμερα διαθέτει στην αγορά μία εκτενή γκάμα κρασιών από Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, ενώ η ετήσια παραγωγή του Κτήματος μπορεί συνολικά να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο φιάλες.

Το Christiana Malbec 2010 είναι καταχωρημένο ως Οίνος Ερυθρός Ξηρός, που προέρχεται από σταφύλια Πειραματικού Αμπελώνα. Ωρίμασε σε δρύνο βαρέλι για περίπου 18 μήνες, έχει αλκοολικό τίτλο 13% και η λιανική του τιμή είναι 9 ευρώ. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες, καλά θα κάνουμε να βιαστούμε όμως, καθώς η ποσότητα ήταν εξ αρχής μικρή και δεν θα αργήσει να εξαντληθεί.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για το Κτήμα Χαρλαύτη θα βρούμε στην ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.harlaftis.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v