Τα Κρασιά της τελευταίας (ή της πρώτης) μέρας του χρόνου!

Υπάρχουν κρασιά που θα απογειώσουν το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας χωρίς να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό μας; Μπορούμε να βρούμε καλή οινική ποιότητα σε λογική τιμή; Το in2life απαντά όλες τις ερωτήσεις σας και κάνει καίριες προτάσεις πριν βγείτε για τα ψώνια του Πρωτοχρονιάτικου Ρεβεγιόν...
Τα Κρασιά της τελευταίας (ή της πρώτης) μέρας του χρόνου!
του Θόδωρου Λέλεκα

Το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς είναι για όλους μας μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση. Είναι ο εορτασμός του τέλους του παλιού χρόνου και της αρχής του νέου και είναι σημαντικό να γίνει με χαρά και αισιοδοξία. Σημαντικά στοιχεία που θα συμβάλουν σε αυτό είναι η παρέα, το φαγητό και –βέβαια– το κρασί. Και, ειδικά στο τελευταίο, μπορώ σίγουρα να βοηθήσω.
 
Το πατροπαράδοτο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς είναι πάντα τόσο πλούσιο όσο έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αυτό σημαίνει πλουραλισμό σε γεύσεις, αρώματα και χρώματα και, κατ’ επέκταση, έναν αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας στα οινικά ταιριάσματα για όλα αυτά. Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο σας κάνω προτάσεις που αφορούν σε διαφορετικά κρασιά για κάθε στάδιο του γεύματος –από το καλωσόρισμα και το ορεκτικό, μέχρι το κυρίως και το επιδόρπιο. Φέτος όμως σκέφτηκα να το δούμε λίγο διαφορετικά...
 
Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη. Για την καινούρια δεν μπορώ να μιλήσω, μπορώ όμως να καταλάβω ότι δεν είναι όλοι ιδιαίτερα αισιόδοξοι απέναντί της. Όπως μπορώ επίσης να κατανοήσω ότι ενδεχομένως δεν έχουν όλοι την όρεξη ή την οικονομική δυνατότητα να στολίσουν το τραπέζι του Ρεβεγιόν με πολλά και διαφορετικά κρασιά. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισα να επιλέξω για εσάς φέτος κάποιες –λευκές ή ερυθρές– ετικέτες που παρουσιάζουν πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, και οι οποίες θα σταθούν μόνες τους στο τραπέζι δίπλα σε όλες τις λιχουδιές σας και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Στόχος λοιπόν είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον λιγότερο κόπο και το χαμηλότερο κόστος. Ιδανικά θα έχουμε στο τραπέζι μια λευκή και μία ερυθρή επιλογή και με αυτές θα καλύψουμε και όλα τα πιάτα που θα σερβίρουμε, αλλά και όλα τα γούστα των καλεσμένων μας. Ας τα δούμε.

Τα λευκά

Όπως και να το κάνουμε, είμαστε χώρα που αγαπάει (και προτιμάει) το λευκό κρασί. Αυτό δεν είναι παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε ηλιοφάνεια κατά τα 4/5 του χρόνου και, με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, προτιμάμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας τρώγοντας έξω, σε κήπους, βεράντες, πλατείες, πεζόδρομους κλπ. Έτσι, είναι φυσικό πολλοί Έλληνες να επιμένουν να πίνουν λευκό κρασί ακόμα και το χειμώνα, και συχνά ανεξάρτητα από το φαγητό με το οποίο καλούνται να συνοδεύσουν το κρασί τους.

Για να έχουμε μια επαρκή παρουσία λευκών κρασιών στο τραπέζι, καλό θα ήταν να εξασφαλίσουμε κάποια κρίσιμα στοιχεία όπως η αρωματικότητα, η οξύτητα και το σώμα. Όλα αυτά, βεβαίως, σε τιμές λογικές που δεν θα επιβαρύνουν τον Πρωτοχρονιάτικο προϋπολογισμό μας. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγω:

- Την Λημνία Γη του Κτήματος Χατζηγεωργίου στη Λήμνο. Ένα ευχάριστο λευκό κρασί από το χαρακτηριστικό Μοσχάτο της Λήμνου, που χαρακτηρίζεται από λεπτά λουλουδάτα αρώματα στη μύτη και δροσιστική ισορροπία στο στόμα. Η λιανική του τιμή κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ.
- Την ετικέτα Μελισσόκηπος Λευκός από το Κτήμα Πατεριανάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ένα φίνο αρωματικό κρασί από χαρμάνι δύο Κρητικών ποικιλιών, του Βιδιανού και του Μοσχάτου Σπίνας. Μπορείτε να το σερβίρετε από την αρχή της βραδιάς σε ποτήρι, ως κέρασμα. Η λιανική του τιμή δεν ξεπερνάει τα 8 ευρώ.
- Την ετικέτα Άνεμος Λευκός από το Κτήμα Παλυβού στη Νεμέα. Ένα από τα πιο ευχάριστα λευκά κρασιά της αγοράς, από την ποικιλία Ροδίτης. Είναι αρωματικό και φιλικό, με όμορφη οξύτητα και χαρακτηριστικά «πασπαρτού» που θα του επιτρέψουν να ταιριάξει τέλεια με τα περισσότερα πιάτα σας. Η λιανική του τιμή δεν ξεπερνάει τα 7 ευρώ.

Τα Ερυθρά

Από την άλλη πλευρά το κρύο, τα πλούσια χειμωνιάτικα κρεατικά και η όλη ατμόσφαιρα δείχνουν μία σαφή προτίμηση για το κόκκινο κρασί. Για να επιτύχουμε όμως την τέλεια ερυθρή οινική κάλυψη, θα πρέπει το κρασί που θα επιλέξουμε να είναι εύκολο και φιλικό, να ταιριάζει με (σχεδόν) τα πάντα και να μην έχει ιδιαιτερότητες ή πολύ ακραία χαρακτηριστικά. Να είναι δηλαδή μαλακό και ευχάριστο, χωρίς ιδιαίτερα σφιχτές τανίνες, υψηλό αλκοολικό βαθμό ή έντονη την παρουσία του ξύλου από το βαρέλι. Με βάση όλα αυτά οι επιλογές μου είναι:

- Η Ραψάνη της Οινοποιίας Τσάνταλη, ένα ευχάριστο πολυποικιλιακό ερυθρό κρασί με φόντο το Ξινόμαυρο, που αγαπάει το φαγητό και πίνεται συνοδεύοντας μια μεγάλη ποικιλία πιάτων κάθε περίστασης. Η λιανική του τιμή κυμαίνεται γύρω στα 7,50 ευρώ.
- Η Άργιλος Γη από το Κτήμα Χαρλαύτη, μία καθημερινή Νεμέα που εκφράζει όμορφα το φιλικό και εύκολο χαρακτήρα της ποικιλίας του Αγιωργίτικου. Είναι καλοφτιαγμένο και μεταξένιο σε κάθε αίσθηση και είναι σχεδόν αδύνατον να μην αρέσει. Η λιανική του τιμή αγγίζει τα 7,50 ευρώ.
- Το Κατώγι Αβέρωφ, ίσως την πιο «σταθερή αξία» σε ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί στην Ελληνική αγορά. Το χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο εξασφαλίζει τον τέλειο συνδυασμό σώματος και κομψότητας και μας χαρίζει μια διαχρονικά ποιοτική επιλογή. Η λιανική του τιμή είναι 7,50 ευρώ.

Με τις συγκεκριμένες (ή με παρεμφερείς) επιλογές θα στολίσετε οινικά το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς να ξοδέψετε άσκοπα χρόνο ή χρήματα. Είναι βασικό να θυμόμαστε ότι το καλό κρασί δεν χρειάζεται να κοστίζει πολλά, μπορεί όμως να ομορφύνει τις ιδιαίτερες στιγμές μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτές τις μέρες, τόσο οι κάβες όσο και τα σούπερ μάρκετ έχουν σημαντικές προσφορές που είναι κρίμα να μην αξιοποιήσουμε προς όφελος της τσέπης και της απόλαυσης της παρέας μας!

Εις υγείαν και Καλή Χρονιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v