Τα κρασιά του μήνα: Moscato d’Ifestia και Akakies Sparkling 2010

Δύο νέα αφρώδη Ελληνικά κρασιά κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα και έκλεψαν ήδη τις εντυπώσεις. Το in2life τα δοκίμασε για εσάς και τα ανακήρυξε αμέσως «Κρασιά του Μήνα» για τον Ιούλιο του 2012. Φέρτε τα ποτήρια σας και ελάτε να ταξιδέψουμε στις όμορφες φυσαλίδες τους!
Τα κρασιά του μήνα: Moscato d’Ifestia και Akakies Sparkling 2010
του Θόδωρου Λέλεκα

Ξέρω τι θα μου πείτε: εδώ ο κόσμος χάνεται, περιμένουμε τα νέα πορίσματα της τρόικας, τα μέτρα και οι φόροι δίνουν και παίρνουν, και θα ανοίξουμε αφρώδη κρασιά για να το γιορτάσουμε; Πιστέψτε με όμως, όταν δύο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του ελληνικού αμπελώνα λανσάρουν τόσο εξαιρετικά αφρώδη κρασιά στην αγορά, αυτό από μόνο του είναι λόγος γιορτής. Ας μην χάνουμε χρόνο λοιπόν - ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τις δύο νέες αφρώδεις αφίξεις από τη Λήμνο και το Αμύνταιο!
Το Κρασί του Μήνα Νο.1: Moscato d’ Ifestia, Πέτρος Χατζηγεωργίου, Λήμνος

Είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «no brainer», δηλαδή αυτονόητο. Και αναφέρομαι στο γεγονός ότι ήταν αυτονόητο εδώ και χρόνια, ενώ τα ιταλικά αφρώδη κρασιά με βάση την αρωματική ποικιλία Μοσχάτο (βλέπε Moscato d’ Asti) κάνουν θραύση στην παγκόσμια αγορά, μια περιοχή της Ελλάδας που είναι ονομαστή για το Μοσχάτο της, όπως η Λήμνος, να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο. Και να που τελικά το αυτονόητο έγινε πραγματικότητα: Ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του νησιού, αυτό της οικογένειας Χατζηγεωργίου, φέρνει στην αγορά μια νέα ετικέτα, το Moscato d’ Ifestia.

Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο ημι-αφρώδες λευκό κρασί. Τα αρώματά του είναι τυπικά της ποικιλίας, γι αυτό και παραπέμπουν – διακριτικά και όχι έντονα – στο τριαντάφυλλο και τα λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα. Στο στόμα είναι γλυκό, ο αφρισμός του είναι ήπιος και η αίσθηση που αφήνει είναι φίνα και δροσιστική. Το κρασί έχει όμορφη και αρωματική διάρκεια.

Το Moscato d’ Ifestia οινοποιήθηκε με τη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής (cuvee close) κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, κυρίως για να προστατευθεί η ευαίσθητη αρωματικότητα του Μοσχάτου. Είναι η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση του Πέτρου Χατζηγεωργίου – είναι όμως ιδιαίτερα αξιόλογη και σίγουρα έρχεται να καλύψει ένα αισθητό κενό στην αγορά. Λόγω της ήπιας πίεσής του, το Moscato d’ Ifestia εμφιαλώνεται σε κλασική φιάλη κρασιού των 750ml, και όχι στην χαρακτηριστική φιάλη που έχουμε συνηθίσει στις Σαμπάνιες και τους περισσότερους αφρώδεις οίνους.

Το Moscato d’ Ifestia είναι το απόλυτο απεριτίφ. Πίνεται άνετα μόνο του ως κέρασμα ή welcome drink, ενώ μπορεί να συνοδεύσει και μεζεδάκια που συνδυάζουν αλμυρές γεύσεις με φρέσκα φρούτα. Θα συνοδεύσει επίσης όμορφα μια φρουτοσαλάτα, ένα πλατώ με ποικιλία φρέσκων κυρίως τυριών, αλλά και επιδόρπια με βάση φρούτα, ζελέ ή μαρένγκα. Σερβίρεται δροσερό σε ποτήρι αφρώδους οίνου τύπου «flute», σε θερμοκρασία γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά όχι παγωμένο, έτσι ώστε να μην «κρυφτούν» τα όμορφα αρώματα του Μοσχάτου.

Το Moscato d’ Ifestia έχει αλκοολικό τίτλο 8.5% abv και διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης και εστίασης. Η ενδεικτική λιανική του τιμή είναι €9.

Το Κρασί του Μήνα Νο.2: Akakies Sparkling 2010, Κτήμα κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο

Οι ροζέ αφρώδεις οίνοι από την περιοχή του Αμυνταίου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Έλληνα οινόφιλο. Απεναντίας, είναι μια κατηγορία οίνων που είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην Ελληνική αγορά. Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία της ετικέτας ήπιου ροζέ οίνου Ακακίες, το Κτήμα κυρ-Γιάννη εισάγει τώρα στην αγορά και την αφρώδη της έκδοση, η οποία είναι μία πραγματικά πολύ αξιόλογη πρόταση.

Οι Akakies Sparkling 2010 είναι ένας ροζέ αφρώδης οίνος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Αμύνταιο, από 100% Ξινόμαυρο της περιοχής. Προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και οι οποίοι καλλιεργούνται με ελεγχόμενη στρεμματική απόδοση.

Είναι ένα κρασί που ξεχωρίζει κατευθείαν από το εντυπωσιακό τριανταφυλλένιο του χρώμα. Τα λεπτά αρώματα που αναδύει στη μύτη παραπέμπουν σε ζαχαρωμένα κεράσια και βύσσινα, ενώ στο στόμα ο αφρισμός του είναι ξεδιψαστικά έντονος. Έχει μία πολύ διακριτική γλυκύτητα και δροσιστική οξύτητα, ενώ η ευχάριστη επίγευσή του το κρατάει ζωντανό στη μνήμη μας από την πρώτη γουλιά ως την τελευταία.

Οι Akakies Sparkling 2010 έχουν οινοποιηθεί από σταφύλια που τρυγήθηκαν με γνώμονα τον (χαμηλό) αλκοολικό τίτλο του κρασιού και εκεί οφείλεται, εν μέρει, και η τονισμένη του οξύτητα. Πριν πιεστούν, τα τρυγημένα σταφύλια παραμένουν για 12 ώρες σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, ενώ στο τέλος μόνο το ποιοτικότερο μέρος του μούστου επιλέγεται για το κρασί. Η δεύτερη ζύμωση του κρασιού, η οποία θα του δώσει και τον αφρώδη του χαρακτήρα, λαμβάνει χώρα σε κλειστή δεξαμενή. Μέχρι την εμφιάλωση, το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες του για μία περίοδο από 3 ως 5 μήνες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αρωματική του πολυπλοκότητα.

Οι Akakies Sparkling 2010 είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες. Η εντυπωσιακά σικάτη φιάλη του, τύπου Σαμπάνιας, ανοίγει για να μας χαρίσει ένα όμορφο απεριτίφ, ενώ μπορεί να συνοδεύσει μαλακά κίτρινα τυριά, ζυμαρικά με θαλασσινά ή λαχανικά με ελαφριά σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, καθώς και πιάτα από εξωτικές κουζίνες της Ανατολής ή σούσι. Θα σερβίρουμε το φίνο αυτό κρασί σε ποτήρια τύπου flute σε δροσερή θερμοκρασία, δηλαδή από 7 εως 9 βαθμούς Κελσίου.

Η ετικέτα Akakies Sparkling 2010 διατίθεται από τις μεγάλες κάβες, ενώ θα την βρούμε και σε επιλεγμένα εστιατόρια. Έχει αλκοολικό τίτλο 11.9%abv, ενώ η ενδεικτική λιανική της τιμή είναι €11.50.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v