Χάρισμα: Εξαιρετικό λευκό και ερυθρό με 5€ η φιάλη

Το κρασί αυτού του μήνα είναι... χαρισματικό. Είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, πωλείται σε απίστευτη τιμή, και διατίθεται και σε λευκό και σε ερυθρό, ώστε να μας κάνει παρέα σε κάθε περίσταση. Ας υποδεχτούμε μαζί, λοιπόν, το νέο Χάρισμα, από το Κτήμα Αβαντίς.
Χάρισμα: Εξαιρετικό λευκό και ερυθρό με 5€ η φιάλη
του Θόδωρου Λέλεκα

Οι καιροί είναι δύσκολοι, και όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση με όποιον τρόπο μπορούμε. Αυτό ισχύει και για τους οινοποιούς, οι οποίοι –στην μεγάλη τους πλειονότητα– προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές των κρασιών τους, προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο κοντά στο κρασί, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι υφίστανται. Ταυτόχρονα, άλλος ένας σοβαρός λόγος για να γίνονται τέτοιες προσπάθειες είναι για να μην (ξανα)στραφεί ο κόσμος στο ανώνυμο χύμα κρασί, με την δικαιολογία του χαμηλότερου κόστους.

Όταν η μείωση των τιμών δεν έχει αντίκτυπο στην ποιότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αναδεικνύονται και να επιβραβεύονται. Γι αυτό και το Κρασί του Μήνα για τον Νοέμβριο δεν είναι άλλο από το Χάρισμα, τη νέα ετικέτα λευκού και ερυθρού κρασιού από το Κτήμα Αβαντίς, που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά, σε πολύ ειδική τιμή.

Το Κτήμα Αβαντίς έβαλε, χωρίς υπερβολή, την Εύβοια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Η Λένγκα και ο Απόστολος Μούντριχας «τρέχουν» οι ίδιοι το οινοποιείο τους, με προσωπική εργασία και φροντίδα σε κάθε του πτυχή, από την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοποίηση, μέχρι το μάρκετινγκ και την φιλοξενία των επισκεπτών. Το Κτήμα, που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, στον Μύτικα του Ληλαντίου, έξω από τη Χαλκίδα, διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες, ενώ μεγάλος αριθμός οινόφιλων και οινοτουριστών το επισκέπτεται συχνά, για να μάθει τα πάντα για το αμπέλι και το κρασί, αλλά και για να δοκιμάσει τα εκλεκτά κρασιά που φέρουν τις δημοφιλείς ετικέτες του κτήματος Αβαντίς.

Το Χάρισμα Λευκό 2011 είναι ένα ευχάριστο λευκό κρασί, που προορίζεται για το καθημερινό τραπέζι. Είναι χαρμάνι των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Trebbiano, με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Στερεά Ελλάδα και αλκοολικό τίτλο 12.5%. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από λεπτά λουλουδάτα αρώματα, ενώ στο στόμα είναι ισορροπημένο, με δροσερή οξύτητα. Το ελαφρύ και ευκολόπιοτο στυλ του το κάνει ιδανικό για απεριτίφ ή για κέρασμα σε ποτήρι, ενώ στο τραπέζι μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει διάφορα μεζεδάκια, κλασικά λαδερά πιάτα, πλούσιες σαλάτες κ.α.

Το Χάρισμα Ερυθρό 2010 είναι ένα φιλικό κόκκινο κρασί φαγητού. Είναι φτιαγμένο από χαρμάνι της Γαλλικής ποικιλίας Merlot και της τοπικής Ευβοϊκής ποικιλίας Βραδιανό, που έχει περάσει ήπια ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για ένα εξάμηνο. Έχει επίσης Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Στερεά Ελλάδα και αλκοολικό τίτλο 12.5%. Στη μύτη αναδύει όμορφα αρώματα ώριμων φρούτων, ενώ στο στόμα παρουσιάζει ευχάριστη ισορροπία, σώμα και καλή διάρκεια. Είναι ιδανικό ως πρόταση κόκκινου κρασιού σε ποτήρι, ενώ στο τραπέζι αποτελεί τέλειο συνοδό για καθημερινά πιάτα με βάση το κρέας (κεφτεδάκια, σουβλάκια, μπιφτέκια, κλπ), καθώς και κοκκινιστά με η χωρίς κρέας.

Οι δύο νέες αυτές ετικέτες κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά με εξαιρετικό «timing». Κι αυτό γιατί αποτελούν μια πραγματικά εκλεκτή επιλογή για την σεζόν, αλλά και για το γιορτινό τραπέζι, που θα ταιριάξει όμορφα με κάθε λογής λιχουδιά, αλλά θα είναι και ένα ιδιαίτερα δημοφιλές κέρασμα σε ποτήρι, στα πολλά καλέσματα και πάρτυ που οι μέρες που έρχονται μας επιφυλάσσουν.

Τόσο το λευκό, όσο και το ερυθρό χάρισμα θα πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ και κάβες, σε προτεινόμενη λιανική τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 5 ευρώ στο ράφι. Δεδομένης της προσεγμένης δουλειάς από την οποία έχουν προκύψει, αλλά και της απόλαυσης που κρύβουν σε κάθε μπουκάλι, τα... χαρίσματά τους είναι πολλαπλά και η σχέση ποιότητας-τιμής τους ασυναγώνιστη.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v