Το Κρασί του Μήνα: Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011

Ένα ροζέ κρασί για τον Μάιο. Όχι «όποιο κι όποιο», αλλά ένα από τα κορυφαία του κόσμου, με βάση το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο που κέρδισε σε έναν από τους σημαντικότερους Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου. Είναι Ελληνικό, κατάγεται από τα Μετέωρα, και πραγματικά απολαυστικό. Ελάτε να το γνωρίσουμε μαζί!
Το Κρασί του Μήνα: Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011
Του Θόδωρου Λέλεκα

Κάποτε – όχι τόσο πολλά χρόνια πριν – τα ροζέ κρασιά θεωρούνταν μια κατηγορία αδικημένη και παρεξηγημένη. Σήμερα τα Ελληνικά ροζέ κρασιά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζονται, εκτίθενται, εξάγονται, λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και αποσπούν μεγάλες διακρίσεις. Το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011 είναι το κρασί του μήνα για τον Μάιο, και μία από τις υποψηφιότητες για τον τίτλο – αν υπήρχε – του κρασιού της χρονιάς. Κι αυτό γιατί χάρισε στην Ελλάδα μία πολύ σημαντική διεθνή διάκριση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μία εμπορικά άγνωστη Ελληνική ποικιλία (Λημνιώνα), αλλά και μία οινοπαραγωγική περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον (Μετέωρα).

Υπάρχει ιστορία...

Το Κτήμα Θεόπετρα ανήκει στην οικογένεια Τσιλιλή και βρίσκεται στη Θεσσαλία. Έχει πάρει το όνομά του από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, που βρίσκεται στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, με κυριότερο τα Μετέωρα. Ο αμπελώνας των Μετεώρων έχει τεράστια ιστορία, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως κατά καιρούς, ενώ η αμπελο-οινική του δραστηριότητα διατηρήθηκε ζωντανή στους αιώνες χάρη, κυρίως, στους μοναχούς των μοναστηριών των Μετεώρων. Ωστόσο, η επιδημία της φυλλοξήρας αφάνισε σχεδόν ολη την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κι έτσι η σύγχρονη ιστορία του αξιόλογου αυτού αμπελώνα ξανάρχισε κάμποσα χρόνια αργότερα.

Ο αμπελώνας της οικογένειας Τσιλιλή, έκτασης 100 στρεμμάτων, φυτεύθηκε πρώτη φορά το 1995. Οι ποικιλίες που η εταιρεία καλλιεργεί και οινοποιεί είναι τόσο διεθνείς (Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay) όσο και Ελληνικές (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο). Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλες παρουσιάζει η ποικιλία Λημνιώνα, που θεωρείται από τα ανερχόμενα «αστέρια» στο Ελληνικό κρασί. Πρόκειται για ερυθρή ποικιλία που έχει καταγωγή από τη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα από την Καρδίτσα και τον Τύρναβο. Η Λημνιώνα σώθηκε σχεδόν «μια ανάσα» πριν την εξαφάνισή της από τον Ελληνικό οινικό χάρτη, σήμερα όμως καλλιεργείται ευρέως στην Κεντρική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.

Η ετικέτα

Το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011 είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο και απολαυστικό ροζέ κρασί. Εντυπωσιάζει κατευθείαν χάρη στο έντονο τριανταφυλλί του χρώμα, ενώ στη μύτη αναδύει γενναιόδωρα αρώματα ώριμης φράουλας και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι δροσιστικό και ευχάριστο, με τραγανή οξύτητα και χαρακτηριστική γλυκύτητα. Πίνεται δροσερό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περίσταση.

Είναι ένα κρασί που πίνεται άνετα μόνο του στο ποτήρι – το εύκολο προφίλ του και η διακριτική του γλυκύτητα το καθιστούν ένα ευχάριστο κέρασμα πριν το φαγητό ή ανεξάρτητα από αυτό. Μπορεί ωστόσο να συνοδεύσει τέλεια μία ποικιλία τυριών, πιάτα ζυμαρικών με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ή ελαφρά κρεατικά μαγειρεμένα με γλυκό κρασί. Μια ωραία ιδέα για το καλοκαίρι είναι να συνοδεύσουμε το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011 με νόστιμους κρύους μεζέδες της εποχής, όπως κοκτέιλ γαρίδας, προσούτο με πεπόνι ή μικρά σουβλάκια με τυρί και φρέσκα φρούτα.

Το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011 είναι χαρμάνι των ποικιλιών Λημνιώνα και Syrah. Προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και φέρει την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13.5% και η λιανική του τιμή €9.50. Διατίθεται από μεγάλες κάβες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Μια τεράστια διάκριση

Στις αρχές του Μαΐου, ο Διεθνής Διαγωνισμός Concours Mondial de Bruxelles έλαβε χώρα στην πόλη Guimaraes της Πορτογαλίας. 8.397 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων από 52 χώρες διαγωνίστηκαν για ένα μετάλλιο του σημαντικού και έγκριτου αυτού διαγωνισμού. Κάθε διάκριση αποτελεί αναγνώριση ποιότητας και εγγύηση κύρους, καθώς τα δείγματα δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από 320 έμπειρους κριτές (οινολόγους, σομελιέ, δημοσιογράφους και γευσιγνώστες) από όλο τον κόσμο.

Ο Διαγωνισμός ανέδειξε 2.435 κρασιά άξια για ένα χρυσό ή αργυρό μετάλλιο. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% των κρασιών που διαγωνίστηκαν κέρδισαν την ανώτατη διάκριση, αυτήν δηλαδή του Μεγάλου Χρυσού Μεταλλίου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και τα 5 κρασιά και 1 απόσταγμα που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την κατηγορία τους. Η είδηση ότι το κορυφαίο ροζέ κρασί ολόκληρου του Διαγωνισμού ήταν το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011, η φιάλη του οποίου από εδώ και πέρα θα κοσμείται με το αυτοκόλλητο του Μεγάλου Χρυσού Μεταλλίου του Concours Mondial de Bruxelles 2012, μαθεύτηκε από άκρη σε άκρη και εντυπωσίασε ολόκληρο τον οινικό κόσμο. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αναγνώριση την αξίας του συγκεκριμένου κρασιού, αλλά και των εξαιρετικά ποιοτικών Ελληνικών ροζέ κρασιών γενικότερα.

Κρασί και όχι μόνο

Η οικογένεια Τσιλιλή δεν είναι γνωστή μόνο για τα κρασιά της. Το όνομα Τσιλιλής είναι ταυτισμένο με το τσίπουρο και τα αποστάγματα, και αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες «μάρκες» στην αγορά. Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή εισήγαγε πρώτη το τυποποιημένο τσίπουρο Θεσσαλίας στην αγορά, το οποίο μάλιστα φέρει και την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη, ενώ ταυτόχρονα παράγει και μία σειρά από ιδιαίτερα δημοφιλή μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής.

Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία Τσιλιλής, φωτογραφικό υλικό, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tsililis.gr.  

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v