Το Κρασί του Μήνα: Αμπέλου Ιδέα Λευκός 2011

Για όσους θεωρούν τον Σεπτέμβριο καλοκαιρινό μήνα, έχουμε την ιδανική οινική πρόταση. Το Αμπέλου Ιδέα Λευκός 2011, ένα κομψό, αρωματικό λευκό κρασί για κάθε στιγμή. Ελάτε να το γνωρίσουμε και να το δοκιμάσουμε παρέα.
Το Κρασί του Μήνα: Αμπέλου Ιδέα Λευκός 2011
του Θόδωρου Λέλεκα 

Το φθινόπωρο είναι εδώ, αλλά ο καιρός ευτυχώς μας κάνει ακόμα τη χάρη. Με άλλα λόγια, το λευκό κρασί είναι ακόμα στην πρώτη γραμμή, καθώς το φαγητό δεν έχει ακόμα «βαρύνει», για να ζητήσει γεμάτο, κόκκινο κρασί δίπλα του. Έτσι, η πρότασή μας γι' αυτό το μήνα είναι ένα δροσιστικό, ευχάριστο, αρωματικό κρασί από την Κορινθία, και συγκεκριμένα τη Νεμέα. Και αν, ακούγοντας το όνομα της συγκεκριμένης οινοπαραγωγικής μας ζώνης, σας έρχονται στο μυαλό πληθωρικά ερυθρά κρασιά, αυτή τη φορά θα κάνουμε την υπέρβαση.

Ο Χρήστος Μπαραφάκας είναι ένας νέος οινοποιός στη Νεμέα. Παρ' ότι κατάγεται από οικογένεια με πλούσια παράδοση στο αμπέλι και το κρασί της περιοχής, εντάχθηκε στην πρώτη γραμμή των οινοποιών της σχετικά πρόσφατα. Τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει στις ετικέτες Νεμέα ΟΠΑΠ τις οποίες έχει κυκλοφορήσει στην αγορά είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς ο ίδιος δείχνει ότι ανήκει στη σχολή των οινοποιών που σέβονται την παράδοση της ζώνης, ωστόσο έχουν την επιθυμία να πάνε τα κρασιά της (τουλάχιστον) ένα βήμα παραπέρα. Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι και τα λευκά του κρασιά έχουν αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές τελευταία, τόσο σε εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς, όσο και στο τελικό (και κρισιμότερο) τεστ: αυτό του τελικού οινόφιλου καταναλωτή.

Το Αμπέλου Ιδέα 2011 είναι ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο λευκό κρασί. Προκύπτει από το «πάντρεμα» δύο γνωστών και δημοφιλών Ελληνικών ποικιλιών, του Ροδίτη και της Μαλαγουζιάς. Στη θεωρία, αυτό σημαίνει ότι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να περιμένουμε από αυτό το κρασί είναι οξύτητα και αρωματικότητα. Στην πράξη, το Αμπέλου Ιδέα 2011 μας χαρίζει ακόμα περισσότερα: ζωντάνια, ισορροπία, κομψότητα και διάρκεια, σε ένα «πακέτο» με περισσή φινέτσα που δροσίζει και ευχαριστεί απόλυτα.

Επειδή είναι ελαφρύ και απόλυτα ισορροπημένο, το Αμπέλου Ιδέα πίνεται όλες τις ώρες και χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Μπορούμε δηλαδή κάλλιστα να το πιούμε ως απεριτίφ ακόμα και μόνο του, ή συνοδεύοντας κάποια ελαφρά μεζεδάκια ή ορεκτικά. Αν βέβαια θέλουμε να το σερβίρουμε στο τραπέζι, θα συνοδεύσει περίφημα πιάτα με όμορφα και πολυδιάστατα αρώματα όπως μύδια αχνιστά, μακαρονάδες με θαλασσινά, ψάρι φιλέτο με λευκή σάλτσα ή ακόμα και παραδοσιακά λαδερά μας πιάτα, πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά. Θα το σερβίρουμε σε κολωνάτο ποτήρι λευκού κρασιού, δροσερό και όχι παγωμένο –αυτό σημαίνει θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των 10 βαθμών Κελσίου, ώστε να μην «κλειδώσουμε» τα όμορφα αρώματα του κρασιού.

Μια γνωριμία με το Χρήστο Μπαραφάκα και τα κρασιά του θα την ευχαριστηθεί κάθε οινόφιλος. Η οικογένεια διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 150 στρεμμάτων σε επιλεγμένα μέρη της ζώνης της Νεμέας, όπου καλλιεργεί τόσο Ελληνικές (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά), όσο και διεθνείς (Chardonnay, Cabernet Sauvignon) ποικιλίες. Με προσεκτικές στρεμματικές αποδόσεις και σύγχρονες αμπελουργικές και οινοποιητικές μεθόδους, ο Χρήστος Μπαραφάκας και οι συνεργάτες του παράγουν κρασιά με φανατικό κοινό εντός και εκτός Ελλάδος.

Το Αμπέλου Ιδέα είναι ένα λευκό κρασί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Κόρινθος. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 12.5%. Διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία λιανικής και εστιατόρια. Η ενδεικτική λιανική του τιμή είναι 7.50 ευρώ.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v