Syrah Wild Fermentation 2008: Το κρασί του μήνα έχει άγριες διαθέσεις

Η Οινοποιία Βρυνιώτη από την Εύβοια τολμά να πρωτοτυπήσει με μια ιδιαίτερη ετικέτα. Το κρασί του μήνα οινοποιήθηκε μόνο από τις άγριες ζύμες του σταφυλιού και απέκτησε ρωμαλέα, πικάντικη γεύση για ιδιαίτερες γαστρονομικές περιστάσεις.
Syrah Wild Fermentation 2008: Το κρασί του μήνα έχει άγριες διαθέσεις
του Θόδωρου Λέλεκα

Ξεκινάμε τις οινικές μας προτάσεις για το 2012 με ένα δυνατό και πολύπλοκο ερυθρό κρασί από ένα πολλά υποσχόμενο οινοποιείο. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ετικέτας, οι... άγριες ζύμες της. Σας κεντρίσαμε το ενδιαφέρον; Μη χάνετε χρόνο και μάθετε τα πάντα για το εξαιρετικό Syrah Wild Fermentation 2008 από την Οινοποιία Βρυνιώτη στην Εύβοια…

Το… τολμηρό ερυθρό

Σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε αυτό τον καιρό, οι περισσότερες επιχειρήσεις – και, εν προκειμένω, τα περισσότερα οινοποιεία – επιλέγουν να κάνουν μικρές και προσεκτικές κινήσεις και όχι τολμηρά, ευφάνταστα βήματα. Ευτυχώς για εμάς τους οινόφιλους, η Οινοποιία Βρυνιώτη από την Εύβοια τόλμησε να κάνει κάτι διαφορετικό, κι έτσι μας χάρισε ένα πολύ αξιόλογο ερυθρό κρασί που προορίζεται για πολύ ιδιαίτερες γαστρονομικές περιστάσεις. Είναι το Syrah Wild Fermentation 2008, με το οποίο εγκαινιάζουμε τα Κρασιά του Μήνα για το 2012.

Οι λόγοι είναι προφανείς: Η επιλογή του συγκεκριμένου κρασιού είναι άκρως επίκαιρη, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, το κρύο είναι τσουχτερό, το φαγητό είναι δυνατό και πλούσιο και η παρέα ζητάει καλό κόκκινο κρασί. Με αυτό το σκεπτικό, το Κρασί του Γενάρη είναι ρωμαλέο, γεμάτο, πικάντικο και ιδανικό για... επικές χειμωνιάτικες κρεατοφαγίες.

Η «άγρια» ετικέτα

Το όνομα στην ετικέτα τα λέει όλα:Syrah Wild Fermentation 2008. Πρόκειται για μονοποικιλιακό οίνο από Syrah, μία από τις δημοφιλέστερες ερυθρές ποικιλίες που, ειδικά στον Ευβοϊκό αμπελώνα, έχει «στεριώσει» εδώ και χρόνια για τα καλά και δίνει πολύ αξιόλογα κρασιά.

Η εσοδεία του 2008 ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς ακρότητες από πλευράς καιρικών φαινομένων και με σχεδόν ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών. Οι δύο λέξεις-κλειδιά, ωστόσο, που κάνουν τη διαφορά και σηματοδοτούν την τολμηρότητα πίσω από αυτό το κρασί είναι “Wild Fermentation”. Κι αυτό γιατί μαρτυρούν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει οινοποιηθεί χρησιμοποιώντας μόνο τις άγριες ζύμες του σταφυλιού, και όχι κάποιες ειδικά καλλιεργημένες ζύμες, από αυτές που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κρασιά του εμπορίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο.

Η χρήση των άγριων ζυμών του σταφυλιού (και μόνο) είναι μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς δύσκολα μπορεί να βασιστεί σε αυτές ο οινοποιός για να επιτυγχάνει σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Από την άλλη πλευρά όμως, η αποκλειστική τους χρήση στην οινοποίηση προσεγγίζει όσο πιο πιστά γίνεται την αμιγή έκφραση τόσο της ποικιλίας όσο και του οικοσυστήματος (terroir) στο οποίο καλλιεργείται το σταφύλι, σε κάθε γουλιά του κρασιού. Ο Κώστας Βρυνιώτης, οινολόγος και ιδιοκτήτης της φερώνυμης οινοποιίας, πήρε την απόφαση της δημιουργίας του Syrah Wild Fermentation 2008 σε συνεργασία με τον σύμβουλό του - επίσης οινολόγο - Γρηγόρη Σκοπελίτη, και δεν το μετάνιωσε καθόλου.

Το Syrah Wild Fermentation 2008 της Οινοποιίας Βρυνιώτη προέκυψε από επιλεκτικό τρύγο των σταφυλιών του ιδιόκτητου 15ετούς αμπελώνα Syrah που βρίσκεται ακριβώς έξω από το οινοποιείο της οικογένειας. Οινοποιήθηκε μετά από αυθόρμητη ζύμωση με τις ιθαγενείς ζύμες του σταφυλιού και στη συνέχεια ωρίμασε για 12 μήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και παλαίωσε για 24 περαιτέρω μήνες στις φιάλες, στην κάβα του οινοποιείου.

Δοκιμάζοντάς το

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μου, η δοκιμή του κρασιού έδειξε ότι πρόκειται για μία εντυπωσιακή νέα ετικέτα. Το κρασί έχει έντονη, τυπική μύτη με αρώματα γλυκών μπαχαρικών και ώριμων, γλυκών φρούτων, με πολύ διακριτική την παρουσία του βαρελιού σε δεύτερο επίπεδο. Το στόμα είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, με όμορφα δυνατές τανίνες, σωστή οξύτητα, γεύσεις που εναλάσσονται και εξελίσσονται στο ποτήρι όσο περνάει η ώρα και απολαυστική σοκολατένια επίγευση.

Είναι ένα κατ’ εξοχήν κρασί φαγητού, που συνοδεύει έντονα και απαιτητικά πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Ιδανικά ταιριάσματα στο τραπέζι δίπλα του θα ήταν παϊδάκια από αρνί ή προβατίνα, αγριογούρουνο στιφάδο, κατσικάκι στη γάστρα, αλλά και παλαιωμένα κίτρινα τυριά.

Η Οινοποιεία Βρυνιώτη

Η Οινοποιία Βρυνιώτη βρίσκεται στην Εύβοια, και συγκεκριμένα στο χωριό Γιάλτρα, κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο της Αιδηψού. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση με μακρά αμπελουργική παράδοση στην ευρύτερη περιοχή. Αν και σχετικά νέο (ιδρύθηκε το 2002), το Κτήμα είναι από τα πλέον ανερχόμενα στην Ελλάδα, με ετικέτες που βασίζονται σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η Οινοποιία Βρυνιώτη έχει ετήσια παραγωγή που αγγίζει τις 28.000 φιάλες και ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Κύπρος.

Το Syrah Wild Fermentation 2008 ήταν ένα τολμηρό πείραμα που έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα , με αποτέλεσμα η ετικέτα να παγιωθεί ως η κορυφαία της γκάμας του οινοποιείου. Έχοντας το προνόμιο να έχω δοκιμάσει επίσης και τις 3 εσοδείες της συγκεκριμένης ετικέτας που ακολούθησαν (μέχρι και την τελευταία του 2011 από τη δεξαμενή), μπορώ να πω με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει όλα τα φόντα για να καταξιωθεί ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα και ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα.

Για την ώρα, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε οινόφιλο να προμηθευτεί την πρώτη εσοδεία της ετικέτας, αυτήν του 2008, που κυκλοφόρησε λίγο πριν τις γιορτές στην αγορά. Είναι οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Εύβοια, έχει αλκοολικό τίτλο 13.8% και κυκλοφόρησε σε μόλις 554 αριθμημένες φιάλες. Διατίθεται από πολύ αυστηρά επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια, στην ενδεικτική λιανική τιμή των 23 ευρώ.

Εις υγείαν και Καλή Χρονιά!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v