Κτήμα Βιβλία Χώρα: Ξενάγηση στην «πατρίδα» του κρασιού

Το όνομα γνωστό σε όλους, και τα κρασιά αγαπημένα από αρχάριους και έμπειρους οινόφιλους. Το Κτήμα Βιβλία Χώρα ανοίγει τις πόρτες του στο in2life και μας ξεναγεί στους όμορφους χώρους όπου παράγονται μερικά από τα πιο επιτυχημένα οινικά «best-sellers» στην Ελλάδα.
Κτήμα Βιβλία Χώρα: Ξενάγηση στην «πατρίδα» του κρασιού
του Θόδωρου Λέλεκα

Στο Κοκκινοχώρι, λίγο έξω από την Καβάλα, σε ένα προνομιούχο σημείο που «ξεκουράζεται» κάτω από το Παγγαίο Όρος και ταυτόχρονα αγναντεύει τη θάλασσα, βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Τα κρασιά του είναι γνωστά και περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο), ωστόσο το ίδιο το οινοποιείο είναι γνωστό κυρίως στους ανθρώπους του κρασιού. Μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Κτήμα, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να σας προσκαλέσω να το γνωρίσουμε μαζί.

Τι σημαίνει το όνομα;

Το όνομα «Βιβλία Χώρα» σίγουρα συμβάλλει στον μύθο πίσω από το επιτυχημένο brand του Κτήματος. Όσο όμως κι αν μοιάζει δημιούργημα ενός ιδιοφυούς διαφημιστή, το όνομα αυτό δεν είναι παρά ένας προσδιορισμός που αφορά στην οινική ιστορία της περιοχής. Βλέπετε η ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει το Κοκκινοχώρι, είναι ένα ιστορικό αμπελοτόπι με ρίζες στην αρχαιότητα.

Ιστορικά το κρασί της περιοχής ονομαζόταν «Βίβλινος Οίνος», και η περιοχή στην οποία παραγόταν λεγόταν «Βιβλία Χώρα». Η ιστορική αυτή ανακάλυψη/επισήμανση έγινε από την μεγάλη Ελληνίδα Χημικό-Οινολόγο Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η οποία είναι και η «νονά» του Κτήματος. Το συγκεκριμένο όνομα αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το οινόφιλο κοινό, και θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα και αναγνωρίσιμα στην αγορά σήμερα.

Το Κτήμα έχει τη δική του ιστορία



Μπορεί το όνομα «Κτήμα Βιβλία Χώρα» να μοιάζει άρρηκτο μέρος της ελληνικής αγοράς κρασιού εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, ωστόσο είναι πιο καινούριο απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε. Συγκεκριμένα, ο πρώτος τρύγος του Κτήματος έγινε το 2001, ενώ οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου ολοκληρώθηκαν – και εγκαινιάστηκαν επίσημα – το 2007.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι δημιουργία δύο πολύ σημαντικών οινολόγων και προσωπικοτήτων του ελληνικού κρασιού γενικότερα, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή. Οι δύο φίλοι και συμπατριώτες από την Επανωμή της Θεσσαλονίκης επέλεξαν το συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο αφού εκτίμησαν τις οινοπαραγωγικές δυνατότητες του terroir της περιοχής, και δημιούργησαν ένα οινοποιείο των υψηλότερων δυνατών προδιαγραφών.

Σήμερα βρίσκονται και οι δύο τακτικά στο Κτήμα, τόσο στα αμπέλια, όσο και στο οινοποιείο, όπου παρακολουθούν από κοντά όλα τα στάδια της ζωής των κρασιών του, από την καλλιέργεια του σταφυλιού, μέχρι την εξέλιξη κάθε εσοδείας στις φιάλες. Κάτω από τη καθοδήγησή τους, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, το οποίο εφαρμόζει πιστοποιημένη βιολογική γεωργία, τροφοδοτεί σταθερά την αγορά με ποιοτικές ετικέτες κρασιού διαφόρων στυλ, που προορίζονται και για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για την κάβα παλαίωσης.

Το Κτήμα σε γεγονότα και αριθμούς

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα διαθέτει 450 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και έχει ετήσια παραγωγή 550.000 φιάλες. Αυτή τη στιγμή το 25% της παραγωγής αυτής εξάγεται σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Κίνα, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Τα αμπέλια του Κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 300 ως 450 μέτρα, ενώ οι στρεμματικές τους αποδόσεις διατηρούνται ανάμεσα στα 500 και τα 850 κιλά ανά στρέμμα. Καθότι οι αμπελώνες βρίσκονται ουσιαστικά στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, το έδαφος είναι πετρώδες με πολύ καλή αποστράγγιση των υδάτων. Επιπλέον, ευνοϊκοί παράγοντες όπως το ευεργετικό αεράκι που πνέει ασταμάτητα ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα, συντελούν ώστε να μην δημιουργείται υγρασία και τα κλήματα να αρρωσταίνουν σπάνια.

Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται (και οινοποιούνται) είναι 5 λευκές και 11 ερυθρές, τόσο ελληνικές, όσο και διεθνείς. Ανάμεσα σε αυτές είναι και μία ερυθρή ποικιλία, γηγενής της περιοχής, η οποία παραμένει άγνωστη, καθώς από τις εξετάσεις DNA στις οποίες έχει υποβληθεί δεν έχει προκύψει ακόμα ούτε ταυτότητα, αλλά ούτε συγγένεια με κάποια γνωστή ποικιλία. Ωστόσο το κρασί το οποίο παράγει (το οποίο παρεμπιπτόντως δοκίμασα και έχει πολύ ενδιαφέρον) θα πουληθεί σύντομα στο εξωτερικό ως «Βίβλινος Οίνος».

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι το Κτήμα Βιβλία Χώρα διαθέτει στην ελληνική αγορά 8 ετικέτες κρασιού, ενώ 3 περαιτέρω ετικέτες προορίζονται αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού.

Ξενάγηση στο Κτήμα

Η επίσκεψη στο Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι μία πολύ ευχάριστη οινο-τουριστική εμπειρία. Εκ πρώτης όψεως το Κτήμα είναι πολύ επιβλητικό, ενώ οι εξωτερικοί του χώροι είναι καλαίσθητοι και πολύ καλά φροντισμένοι. Κοντά στο κύριο κτίριο βρίσκεται ένα μικρό αμπελάκι, στο οποίο καλλιεργούνται πειραματικά διάφορες ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες στη συνέχεια μικρο-οινοποιούνται και δοκιμάζονται, προκειμένου να αποφασιστεί αν κάποια στιγμή θα συμμετάσχουν σε κάποια υφιστάμενη ή νέα ετικέτα του Κτήματος.

Εσωτερικά το οινοποιείο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα μεγάλα και φημισμένα του εξωτερικού. Ο χώρος της οινοποίησης είναι υπερσύγχρονος και «χειρουργικά» καθαρός, ενώ η κάβα παλαίωσης είναι ένας περιποιημένος χώρος όπου τα κρασιά «αναπαύονται» στα βαρέλια τους. Εντύπωση προκαλεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των χώρων, η οποία εξασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία κάθε τμήματος, αλλά και την φιλοξενία επισκεπτών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, χωρίς όμως τίποτα να εμποδίζει την παραγωγική διαδικασία, ακόμα και στο απόγειο της δραστηριότητας του οινοποιείου.

Το κύριο κτίριο του Κτήματος περιλαμβάνει ακόμα χώρους φύλαξης/παλαίωσης φιαλών τόσο του Κτήματος, όσο και επιλεγμένων πελατών, καθώς και μία τέλεια εξοπλισμένη και πολύ όμορφη αίθουσα γευσιγνωσίας. Ακόμα, υπάρχει κουζίνα επαγγελματικών προδιαγραφών που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες εκδηλώσεις, καθώς και αίθουσα συνεδρίων που διαθέτει τον τελευταίο οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Τέλος, στον τελευταίο όροφο του κτιρίου υπάρχουν δωμάτια φιλοξενίας που έχουν διακοσμηθεί με εξαιρετικό γούστο και διαθέτουν όλες τις ανέσεις μίας ξενοδοχειακής μονάδας. Τα δωμάτια αυτά, τα οποία έχουν – εκτός των άλλων – εκπληκτική θέα, διατίθενται σε φίλους και συνεργάτες που επισκέπτονται το Κτήμα για περισσότερες από μία μέρες.

Οι χρυσές ετικέτες

Τα κρασιά του Κτήματος ανήκουν σε 3 οικογένειες ετικετών. Πρόκειται για την φερώνυμη ετικέτα Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός (Ασύρτικο – Sauvignon Blanc), Ροζέ (Syrah) και Ερυθρός (Cabernet Sauvignon - Merlot), την καινούργια ετικέτα Πλαγίως Λευκός (Chardonnay – Ασύρτικο) και Ερυθρός (Merlot – Αγιωργίτικο), καθώς και την premium ετικέτα Όβηλος Λευκός (Semillon – Ασύρτικο), Ροζέ (Syrah εξάμηνης παλαίωσης σε βαρέλι) και Ερυθρός (Cabernet Sauvignon).

Όλα τα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα είναι προσεκτικά οινοποιημένα και καλοδομημένα, με τα λευκά να χαρακτηρίζονται από δροσερή οξύτητα και όμορφη αρωματικότητα, και τα ερυθρά να επιδεικνύουν σώμα, ισορροπία, διάρκεια και μεγάλη δυναμική παλαίωσης. Όποιο από αυτά δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα, αξίζει να το απολαύσετε με την πρώτη ευκαιρία. Θα τα βρείτε στις καλές κάβες, αλλά και στις περισσότερες λίστες κρασιών καλών εστιατορίων ανά την Ελλάδα.

Info
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας και είναι επισκέψιμο. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 25920 44974, ενώ περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, ειδήσεις αλλά και χάρτης με οδηγίες πρόσβασης βρίσκονται στην ιστοσελίδα του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bibliachora.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v