Βιολογικό Κρασί: Όσα πρέπει να ξέρουμε
Πώς φτιάχνεται το βιολογικό κρασί, τι διαφορά έχει από τα υπόλοιπα είδη και τι σημαίνει αυτή η «ετικέτα» για τον καταναλωτή; Ο οινολόγος του in2life ξεχωρίζει τους μύθους από τις αλήθειες και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της βιολογικής οινοπαραγωγής.

Κάθε άλλο. Τα επιτρεπόμενα φάρμακα και λιπάσματα χρησιμοποιούνται προληπτικά, και όχι θεραπευτικά, έχοντας έτσι πιο ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν «εκβιάζουν» την ανάπτυξη του φυτού πέρα από τις φυσικές του δυνατότητες, κι έτσι έχουν όλες τις προϋποθέσεις να «εκφράσουν» τα χαρακτηριστικά τόσο της ποικιλίας όσο και του terroir καλύτερα από αντίστοιχες πρακτικές συμβατικής καλλιέργειας.
Το σίγουρο είναι, ωστόσο, ότι η ελληνική αγορά δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη γνώση και παιδεία για να εκτιμήσει τη συμβολή της βιολογικής γεωργίας στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα, γι αυτό και συχνά βλέπουμε «γωνιές» βιολογικών προϊόντων όπως όσπρια, ζυμαρικά, κλπ «καταχωνιασμένες» σε μη προνομιούχα σημεία λιανικής πώλησης, «ντυμένα» με παραδοσιακό Ελληνικό (και ενδεχομένως λίγο... βουκολικό) ντεκόρ. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι οινοποιοί που αποφασίζουν να μην δημοσιοποιούν την «βιολογικότητα» των κρασιών τους, προκειμένου να μην ρισκάρουν μία τέτοια περιθωριοποίηση στο σημείο πώλησης.
Η μοναδική «χημική» παρέμβαση που λαμβάνει χώρα στο οινοποιείο είναι η πρόσθεση διοξειδίου του θείου (SO2) κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, για προστασία από την οξείδωση. Παρότι η σχετική νομοθεσία είναι ακόμα «γκρίζα», η πρακτική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε κρασιά που προήλθαν από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, χωρίς αυτό να αναιρεί την «βιολογικότητά» τους. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι οινοποιοί που αποφεύγουν ακόμα και αυτήν την επέμβαση στο κρασί τους. Στις χώρες του νέου κόσμου αυτός θεωρείται ο ορισμός του βιολογικού κρασιού (organic wine), ενώ, πιο πρόσφατα, η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία, τα φυσικά κρασιά (natural wines). Αν και το ενδιαφέρον γύρω από τη νέα αυτή κατηγορία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, θεωρητικά περιλαμβάνει κρασιά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο χρόνο και έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες εξέλιξης/παλαίωσης. 


