Μουσείο Κουτσογιαννόπουλου: Ελλ...οινική ιστορία

Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα βρίσκεται... κάτω από το οινοποείο της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου, στο Βόθωνα της Σαντορίνης, και περιμένει να μας ξεναγήσει, μέσα από τις αναπαραστάσεις, τα εργαλεία περασμένων αιώνων και τα κινητά του ομοιώματα, στην ιστορία της αμπελουργίας και της οινοποιίας.
Μουσείο Κουτσογιαννόπουλου: Ελλ...οινική ιστορία

Η Σαντορίνη ή Θήρα ανήκει στο κυκλαδικό σύμπλεγμα και απέχει 128 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 73 τ. χλμ. και περίπου 13500 κατοίκους.

Το νησί διαθέτει εκπληκτική φυσική ομορφιά, ωραίους παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και μοναδικές τοποθεσίες. Επίσης, είναι γνωστό για την Οία, την Καλντέρα, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, τις χρωματιστές παραλίες και το όμορφο κρασί.

Η Σαντορίνη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία καθώς το κλίμα της σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Σύμφωνα με ενδείξεις που υπάρχουν από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, αμπελουργία υπάρχει στο νησί από το 1700 π.Χ. Ένα από τα χαρακτηριστικά του σαντορινιού αμπελώνα είναι ότι τα φυτά είναι αυτόριζα και σε συνδυασμό με το μικροκλίμα παρουσιάζεται μικρή απόδοση σε σταφύλια της τάξεως 400-450 κιλά ανά στρέμμα, αλλά εμφανίζεται υψηλή ποιότητα σε κρασί.

Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στη Σαντορίνη και δίνουν όλη τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών της είναι το Ασύρτικο, με πολύ πλούσιο άρωμα, υψηλή οξύτητα και εκρηκτικό σώμα, το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο από τα κόκκινα.

Επίσης, παράγεται το Vinsanto (Vino di Santorini) το παραδοσιακό λιαστό κρασί με το μελί χρώμα, το ιδιαίτερο άρωμα, που επιδέχεται μεγάλη παλαίωση. Τα κρασιά της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα και γεύσεις και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Στη Σαντορίνη βρίσκεται και το μουσείο οίνου, καθώς το οινοποιείο της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου. Το μουσείο οίνου δημιουργήθηκε από την αγάπη και το μεράκι της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου για την παράδοση και το κρασί. Για τη δημιουργία του μουσείου οίνου χρειάστηκαν 21 ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Σημειώνεται ότι είναι το μοναδικό φυσικό υπόσκαφο μουσείο οίνου στην Ελλάδα. Σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, το μουσείο έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα, με διαδρόμους και αίθουσες διαμορφωμένους σαν λαβύρινθο.

Τα εκθέματα του μουσείου χρονολογούνται από το 1660 έως το 1950 και η διακόσμηση παραπέμπει στον 17ο - 18ο αιώνα. Παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του σαντορινιού αμπελουργού σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα. Όλα τα εργαλεία, σκεύη και μηχανήματα είναι αυθεντικά και σπάνια τεμάχια, μηχανήματα τα οποία έχουν δουλέψει για τις προηγούμενες γενιές.

Στο μουσείο όλα τα θέματα παρουσιάζονται με τη σειρά τους. Όλα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού καθώς και όλα τα μηχανήματα εκτίθενται με χρονολογική σειρά.

Ο επισκέπτης ξεκινάει την περιήγηση του βλέποντας σε μακέτα πιστό αντίγραφο του έτους 1840 το πρώτο σπίτι της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου, που βρισκόταν στην καταβόθρα Μολάων –σημερινή Μεταμόρφωση- του νομού Λακωνίας, καθώς και αυθεντικά στοιχεία του σπιτιού όπως το κεραμίδι, το μάνταλο του παραθύρου και ένα γάντζο.

Στη συνέχεια κινητά και ακίνητα ομοιώματα θα του παρουσιάσουν τη ζωή του σαντορινιού αμπελουργού και τη διαδικασία της παραγωγής του κρασιού μέσα από θέματα όπως το κλάδεμα, το όργωμα της γης, ο τρύγος, το πάτημα και το ζύγισμα των σταφυλιών.

Τα σπάνια εκθέματα μηχανημάτων και εργαλείων οινοποιήσεως θα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή και θα τελειώσει την περιήγηση του στο γραφείο του ιδρυτή του οινοποιείου Γρηγόριου Κουτσογιαννόπουλου με όλα τα προσωπικά αντικείμενα του και είδη γραφείου του έτους 1870.

Η ξενάγηση είναι ατομική και γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Όλα στο μουσείο λειτουργούν με φωτοκύτταρα, ταυτόχρονα με την ξενάγηση ο επισκέπτης ακούει τους θορύβους των εργαλείων και παρακολουθεί τα κινητά και ακίνητα ομοιώματα σε πιστές αναπαραστάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο τέλος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τρία από τα καλύτερα κρασιά που παράγει το οινοποιείο όπου σημερινός ιδιοκτήτης, όπως και του μουσείου, είναι ο Κος Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος.

Συνολικά, κάθε επισκέπτης αποκομμίζει γνώσεις από το παρελθόν, από την ελληνική-κυκλαδίτικη κουλτούρα και επιπλέον τις στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στο προϊόν που λέγεται οίνος. Βασικός στόχος του ιδιοκτήτη του μουσείου είναι η πλήρης πληροφόρηση του επισκέπτη για το κρασί η οποία επιτυγχάνεται με αυτόματη προσωπική ξενάγηση καθώς και η δημιουργία και παρουσίαση μίας ”ιστορικής διαδρομής του κρασιού”.

Κοινός τόπος είναι ότι η λειτουργία του μουσείου οίνου έχει προσθέσει ένα σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Σαντορίνης.

Το οινοποιείο (Volcan Wines) της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου όπως και το μουσείο οίνου Σαντορίνης βρίσκεται στην περιοχή Βόθωνα στο δρόμο προς την παραλία Καμάρι. Η οινοποίηση των κρασιών πραγματοποιείται στο παραδοσιακής αισθητικής και σύγχρονης λειτουργικής υποδομής κτίριο.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Tέλος, κάθε Παρασκευή πραγματοποιείται γλέντι με ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και φαγητό.

Σπύρος Παπαθανασίου

Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλου, Βόθωνας, Σαντορίνη, τηλ.: 22860-31322

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v