Cloudy Bay: Τόσο εκλεκτό, όσο και σπάνιο

Τι κάνει κάποιος που παράγει πραγματικά ξεχωριστά κρασιά, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία της διεθνούς οινικής αγοράς προς την χώρα προέλευσής τους; Αυτή την εβδομάδα το in2Life δοκιμάζει δύο εξαιρετικά κρασιά από το φημισμένο οινοποιείο Cloudy Bay της Νέας Ζηλανδίας, και παρακολουθεί μαθήματα οινικού μάρκετινγκ από τους ευφυέστατους ιδρυτές του.
Cloudy Bay: Τόσο εκλεκτό, όσο και σπάνιο

του Θεόδωρου Λέλεκα

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που η έννοια του καλού κρασιού και η Νέα Ζηλανδία ως χώρα προέλευσής του δεν αναφέρονταν στην ίδια πρόταση. Όχι για λόγους ουσίας, αλλά επειδή κάποιοι παραδοσιακοί από την παλαιά σχολή του κρασιού αρνούνταν να πιστέψουν ότι μία χώρα χωρίς την παραμικρή οινική παράδοση θα μπορούσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υπολογίσιμες οινοπαραγωγικές δυνάμεις του κόσμου.

Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει ριζικά. Ευτυχώς! Σήμερα, η μικρή χώρα που βρίσκεται (κυριολεκτικά) στην άλλη άκρη του κόσμου, με τα 4 εκατομμύρια κατοίκους και τα 530 οινοποιεία, είναι μία θεαματικά ανερχόμενη δύναμη.

Τα κρασιά της φιγουράρουν σε κάθε αξιοπρεπή λίστα κρασιών ανά τον κόσμο και σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνές επίπεδο, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι πολύ σύντομα απειλεί να εκθρονίσει μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις από το βάθρο των κρασιών ποιότητας.

Το Cloudy Bay στην αιχμή του δόρατος

Το Cloudy Bay θεωρείται πρωτεργάτης της οινικής επανάστασης της Νέας Ζηλανδίας. Ιδρύθηκε το 1986 από νέους και φιλόδοξους Αυστραλούς οινοποιούς. Αρχικά, η παραγωγή του οινοποιείου στηρίχτηκε στην ποικιλία Sauvignon Blanc που, μέχρι και σήμερα, αποτελεί τη ”ναυαρχίδα” του.

Από την πρώτη κιόλας εσοδεία του τάραξε τα νερά στον οινικό κόσμο και έκλεψε τις εντυπώσεις. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει την εντυπωσιακή ένταση και πολυπλοκότητα των αρωμάτων του παρά μόνο αφού το δοκίμαζε ξανά και ξανά.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε παραπάνω, η προκατάληψη του οινικού κατεστημένου παραήταν ισχυρή για να επιτρέψει στο Cloudy Bay να παρεισφρήσει στα καλύτερα σαλόνια της Ευρώπης. Στο σημείο εκείνο, η διεύθυνση του οινοποιείου πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που έμελε να αποτελέσει την αρχή μίας ολόκληρης σχολής του οινικού μάρκετινγκ: Έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα προς δημοσιογράφους, κριτικούς και γευσιγνώστες, δίνοντάς τους συνεχώς ευκαιρίες για να δοκιμάζουν το κρασί.

Ταυτόχρονα όμως περιόρισε την διανομή του στις μεγάλες οινικές αγορές, καθιστώντας έτσι το προϊόν της ”exclusive” με το έτσι θέλω. Σύντομα, ενώ ο κόσμος διάβαζε τις διθυραμβικές κριτικές για το Sauvignon Blanc του Cloudy Bay, δεν μπορούσε να το βρει ακόμα και στα καλύτερα μαγαζιά χωρίς... μέσο. Πολύ γρήγορα λοιπόν το κρασί του Cloudy Bay έγινε ένας μύθος, αφού πολλοί μιλούσαν γι αυτό κι ακόμα περισσότεροι ”σφάζονταν” για να το αποκτήσουν.

Το Cloudy Bay σήμερα

Σήμερα το Cloudy Bay έχει οινοποιεία στο Marlborough της Νέας Ζηλανδίας και στο Margaret River της Δυτικής Αυστραλίας. Το portfolio των ποικιλιών που οινοποιεί έχει διευρυνθεί σημαντικά και περιλαμβάνει ξηρά κρασιά από τις ποικιλίες Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, καθώς και έναν εξαιρετικό αφρώδη οίνο από Chardonnay και Pinot Noir. Το Cloudy Bay εκπροσωπείται και διανέμεται σε όλο τον κόσμο από τους εκλεκτότερους διανομείς κάθε χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία, ενώ διατηρεί στο έπακρον τον boutique χαρακτήρα της και την exclusive προσέγγισή της, ανήκει εδώ και αρκετό καιρό στον πολυεθνικό κολοσσό ειδών πολυτελείας Groupe LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Εισαγωγέας και αντιπρόσωπος του Cloudy Bay για την Ελλάδα είναι εδώ και μερικούς μήνες η Έκθεση Οίνων-Ποτών Δ.Τ. Ανθίδης.

Γευστική Δοκιμή

Ας δούμε αναλυτικά δύο από τις τρεις ετικέτες Cloudy Bay που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το Pinot Noir 2004 και το Sauvignon Blanc 2006:

Ονομασία: Cloudy Bay Pinot Noir

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ποικιλία/ες: Pinot Noir 100%

Παραγωγός: Cloudy Bay

Περιοχή (Χώρα): Marlborough, Νέα Ζηλανδία

Αλκοολικός Βαθμός: 14% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 26 Ευρώ

Ένα όμορφο και τυπικό δείγμα Νεοζηλανδέζικου Pinot Noir. Χαρακτηριστικό του η πλούσια αρωματικότητα στη μύτη που αναδύει όμορφα και γλυκά αρώματα από κεράσι και άλλα σκούρα γλασσαρισμένα φρούτα. Πολύ όμορφη, χωρίς να γίνεται φορτική, είναι επίσης η επιρροή του δρύινου βαρελιού σε μύτη και στόμα. Δοκιμάζοντάς το, συνειδητοποιούμε ότι τα αρώματα της μύτης συνεχίζονται και στο στόμα, οι ταννίνες του είναι φρέσκες αλλά ευγενικές, ενώ η οξύτητά του είναι όμορφα τονισμένη. Η δομή του είναι αρκετά ισορροπημένη, αν εξαιρέσει κανείς το ”τσιμπημένο” αλκοόλ του που γίνεται αμέσως αισθητό, και ενδεχομένως να ξενίσει τους πιο παραδοσιακούς φίλους της συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχα υψηλές τιμές σε δείγματα Pinot Noir από τη Βουργουνδία. Όσον αφορά στην συνδυασιμότητά του με φαγητό, το συγκεκριμένο κρασί παρουσιάζει ιδιαίτερη ευελιξία.

Συνδυάστε το άψογα με κόκκινο κρέας, ψητό ή μαγειρευτό, κοτόπουλο, αλλά και τα περισσότερα πιάτα των ημερών, για εκείνους που νηστεύουν. Δοκιμάστε επίσης να το συνοδεύσετε με μία ποικιλία από εκλεκτά παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ειδικά αν κάποια από αυτά τα έχετε ”ντύσει” με αγνό βουνίσιο μέλι ή σπιτικές κόκκινες μαρμελάδες.

Ονομασία: Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Sauvignon Blanc 100%

Παραγωγός: Cloudy Bay

Περιοχή (Χώρα): Marlborough, Νέα Ζηλανδία

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 26 Ευρώ

Αυτό είναι το κρασί που έκανε το Cloudy Bay διάσημο, και από την πρώτη γουλιά θα καταλάβετε το γιατί. Τα αρώματα στη μύτη θα σας συνεπάρουν: γλυκά, ώριμα, καλοκαιρινά, εξωτικά λευκόσαρκα φρούτα πλέκουν έναν περίτεχνο αρωματικό ιστό. Στο στόμα, η αρωματική ένταση του κρασιού συνεχίζει ακάθεκτη, μέχρι να υποτάξει πλήρως τον ουρανίσκο μας. Η οξύτητά του είναι μέτρια, ωστόσο το κρασί αυτό, καλά παγωμένο, ανοίγει νέους δρόμους οινικής απόλαυσης, με όλη τη σημασία της λέξης.

Οι φανατικοί του Sauvignon Blanc από την γενέτειρά του στον Λίγηρα της Γαλλίας θα καταλάβουν αμέσως ότι το πληθωρικό αυτό κρασί με την εκρηκτική προσωπικότητα δεν κατάγεται από τον παλαιό, αλλά από το νέο κόσμο - πιστέψτε με όμως, δύσκολα θα του αντισταθούν. Το αλκοόλ του, παρότι ψηλούτσικο, ουδόλως προβληματίζει τη γλώσσα μας.

Συνδυάστε το καταπληκτικό αυτό κρασί με ψάρι, ψητό ή μαγειρευτό, λαδερά ελληνικά πιάτα, φρέσκα τυριά, φρούτα, ακόμα και μόνο του σαν απεριτίφ, στο ξεκίνημα μίας όμορφης βραδιάς.

Μη σας ξενίσει το γεγονός ότι και τα δύο αυτά κρασιά, όπως και τα περισσότερα από το Cloudy Bay είναι σφραγισμένα με βιδωτό καπάκι. Οι οινοποιοί της Νέας Ζηλανδίας είναι από τους πρωτοπόρους της συγκεκριμένης πρακτικής, που θεωρείται ιδανική για να αιχμαλωτίζει σωστά την φρεσκάδα και τα αρώματα των κρασιών, ειδικά των λευκών. Εδώ που τα λέμε, με τόσο αρωματικά κρασιά, πιστεύω ότι πολύ καλά κάνουν!

Τα κρασιά της σημερινής παρουσίασης μας τα προμήθευσε η Κάβα Ανθίδης (Κηφισίας 76 Μαρούσι, τηλ. 210-8061560). Τις όμορφες φωτογραφίες από το οινοποιείο, καθώς και τις ετικέτες που δοκιμάσαμε, μας τις στέλνει η Colleen Walker, υπεύθυνη μάρκετινγκ του Cloudy Bay στην μακρινή Νέα Ζηλανδία. Και στις δύο περιπτώσεις, ευχαριστούμε θερμά!

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v