Έξι λευκά κρασιά: Τα ”εξάρια” στα ποτήρια μας

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάποιο τυχερό παιχνίδι της τράπουλας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν έχουμε να σας προτείνουμε τίποτα που να παραπέμπει σε τζόγο. Αντιθέτως, με τα πρώτα λευκά κρασιά της τελευταίας εσοδείας, τα οποία φιλοξενούμε σήμερα, τα κέρδη (για τους ουρανίσκους μας) είναι εγγυημένα!
Έξι λευκά κρασιά: Τα ”εξάρια” στα ποτήρια μας

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ζεστό, ξηρό και δύσκολο για τους Έλληνες οινοποιούς. Η παρατεταμένη ξηρασία και ο καυτός Αύγουστος ήταν τα βασικά συστατικά μίας όμορφης οινικής χρονιάς που όμως είχε ”άτσαλο” τέλος.

Στα φετινά λευκά κρασιά μπορούμε να περιμένουμε αρκετά ακραίες διαφορές, καθώς το δύσκολο καλοκαίρι και ο ακόμα πιο απαιτητικός τρύγος υποχρέωσαν τους οινοποιούς μας να επιστρατεύσουν όλη τους τη ”μαστοριά” για να διαφυλάξουν τα αρώματα, την οξύτητα και την ισορροπία των λευκών τους κρασιών.

Υπό κανονικές συνθήκες, το ζεστό καλοκαίρι οδηγεί σε υπερωρίμανση του σταφυλιού στο σημείο του τρύγου. Με τη σειρά του αυτό, για τον καταναλωτή, συνεπάγεται δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά στο κρασί που θα φτάσει στο ποτήρι του: πληθωρικά, γεμάτα αρώματα και ”τσιμπημένο” αλκοόλ. Από την άλλη όμως, ένα καλοκαίρι όπως το τελευταίο, που χαρακτηρίστηκε από απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ακόμα και μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, και κορυφώθηκε με τον Αυγουστιάτικο καύσωνα, σε πολλές περιπτώσεις απείλησε την φρεσκάδα, την οξύτητα και την αρωματική ένταση αρκετών λευκών κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.

Μην απελπίζεστε όμως. Τα κρασιά που δοκιμάζουμε σήμερα είναι εγγυημένα, καθώς μας έρχονται από έμπειρους και αφοσιωμένους παραγωγούς που πήραν γρήγορες και καθοριστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη ζημιωθούν, αλλά, αντιθέτως, να αξιοποιήσουν τέλεια τις ιδιαιτερότητες της φετινής εσοδείας.

Σημειώστε ότι τα ”Εξάρια” της σημερινής παρουσίασης εμφιαλώθηκαν μετά την ζύμωση στην δεξαμενή, και έτσι – με μία και μοναδική εξαίρεση - δεν έχουν ”δει” δρύινο βαρέλι ούτε ζωγραφιστό. Διακρίνονται για την αρωματική τους ισορροπία και τη δροσιστικότητά τους. Τα πρώτα από αυτά άρχισαν να φτάνουν στο εμπόριο γύρω στις γιορτές, ενώ κάποια άλλα έχουν εμφιαλωθεί πολύ πρόσφατα. Η φρεσκάδα του φρούτου είναι χαρακτηριστική σε όλα ανεξαιρέτως και, όσο περνάει ο καιρός και μένουν στο μπουκάλι, τόσο θα ωριμάζουν και θα... σοβαρεύουν.

Αρχίστε λοιπόν να τα πίνετε από τώρα, ενώ θα δείτε ότι από την άνοιξη και μετά η προσωπικότητά τους θα ξεδιπλώνεται ακόμα πιο έντονη και ολοκληρωμένη. Προσέξτε όμως: δεν είναι απίθανο, αφού πρόκειται για κρασιά που προήλθαν από ένα ζεστό, ώριμο τρύγο, τα περισσότερα ”Εξάρια” της αγοράς (αναφερόμαστε πάντα σε αυτά που δεν έχουν περάσει από βαρέλι) να φτάσουν την αρωματική και γευστική τους κορύφωση - αυτό που στα Αγγλικά λέγεται ”peak” - πολύ γρήγορα. Έτσι, καλό είναι τα κρασιά της φετινής εσοδείας να τα καταναλώσουμε φρέσκα, άρα όχι πολύ αργότερα από τον φετινό τρύγο, δηλαδή τις αρχές του Φθινοπώρου.

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση, ας πούμε και λίγα λόγια για την συνδυασιμότητα των κρασιών μας με φαγητό: Όλα τα κρασιά που παρουσιάζουμε σήμερα χαρακτηρίζονται από τα όμορφα αρώματά τους που παραπέμπουν σε λευκόσαρκα φρούτα, εσπεριδοειδή και ανοιξιάτικα άνθη. Έτσι, αποτελούν ιδανικούς συνοδούς λαδερών πιάτων της ελληνικής κουζίνας στα οποία υπάρχει έντονο το στοιχείο του πράσινου μυρωδικού (μαϊντανός, σέλινο, ρίγανη, βασιλικός, κλπ). Αυτό μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, καθώς, με την έναρξη της Σαρακοστής - είτε νηστεύουμε, είτε όχι – τα κλασικά λαδερά και μαγειρευτά πληθαίνουν στην κουζίνα. Επιπλέον, η τονισμένη και δροσιστική οξύτητα των κρασιών μας επιτρέπει (επιβάλλει ίσως) να τα συνδυάσουμε με τηγανητά εδέσματα, τόσο λαχανικά όπως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες, όσο και τα θαλασσινά και τα ψάρια, αφού η οξύτητα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο φρεσκάρισμα του στόματος από τη ”λαδίλα” του τηγανιού. Τέλος, το ένα και μοναδικό ”βαρελάτο” κρασί της σημερινής παρέας παρουσιάζει και κάποια επιπλέον αρώματα καπνού και ζεστών μπαχαρικών που ενδείκνυνται για εδέσματα (ψάρι, θαλασσινά, λευκό κρέας αλλά και λαχανικά) που έχουν περάσει από κάρβουνα και σχάρα.

Στα κρασιά μας λοιπόν. Ας δούμε τί έχουν να μας πουν τα πρώτα ”Εξάρια” που επιλέξαμε για την σημερινή παρουσίαση:

Ονομασία: Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Παγγαίου

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα

Περιοχή: Καβάλα

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 12,20 Ευρώ

Ένα όμορφο και ισορροπημένο λευκό κρασί από δύο ποικιλίες με πολύ έντονο χαρακτήρα. Η πολύ καλή πρώτη ύλη, αλλά πάνω από όλα η τέλεια οινοποίηση υπό την επίβλεψη δύο δασκάλων του είδους (Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλής) μας δίνουν ένα πραγματικά απολαυστικό κρασί που θα στολίσει πολλά ελληνικά τραπέζια κάτω από τον ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ήλιο και φέτος.

Ονομασία: Κτήμα Παυλίδη Θέμα Λευκό

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Δράμας

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδη

Περιοχή: Δράμα

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9,60 Ευρώ

Μία ακόμα προσέγγιση στο ίδιο χαρμάνι. Ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από την φρεσκάδα που του χαρίζει το Sauvignon Blanc, σε πολύ καλή ισορροπία με την έντονη, ξεδιψαστική οξύτητα του Ασύρτικου. Απίστευτα ευέλικτο στο τραπέζι, αν και πίνεται άνετα και μόνο του, σαν απεριτίφ, ή συνοδεύοντας μία ποικιλία τυριών. Χωρίς αμφιβολία, και φέτος, οι φίλοι του καλού λευκού κρασιού, έχουν Θέμα!

Ονομασία: Κτήμα Γεροβασιλείου

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Επανομής

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά

Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 12,50 Ευρώ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο κρασί ως το κορυφαίο ελληνικό λευκό. Το συγκεκριμένο, και την φετινή χρονιά, κάθε άλλο παρά θα μας απογοητεύσει. Με σπιρτάδα αλλά και στιβαρότητα, το Κτήμα Γεροβασιλείου παντρεύει το εξαιρετικό Ασύρτικο με την αρωματική Μαλαγουζιά που σώθηκε από την αφάνεια χάρη στην προσωπική σταυροφορία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Θα το απολαύσετε με ψάρι, με κρέας, με θαλασσινά, με μαγειρευτά. Με ό,τι και αν το συνδυάσετε, το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε.

Ονομασία: Gentilini Aspro Classic

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Επιτραπέζιος Οίνος

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Τσαούσι, Sauvignon Blanc, Ρομπόλα

Παραγωγός: Gentilini, Μαρία Κοσμετάτου

Περιοχή: Κεφαλονιά

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9,50 Ευρώ

Καινούρια λευκή ετικέτα από το αγαπημένο οινοποιείο της Κεφαλονιάς. Το ”Άσπρο” είναι ένα κρασί που συζητιέται ήδη, τόσο λόγω του ευρηματικού design της ετικέτας στο μπουκάλι, όσο και του πρωτότυπου χαρμανιού στο περιεχόμενο. Εκεί, το αρωματικό Τσαούσι συναντά το πληθωρικό Sauvignon Blanc και την αυστηρή Ρομπόλα. Το αποτέλεσμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπόσχεται να κρατήσει πολύ καλή συντροφιά σε τραπέζια όπου επικρατεί η θαλασσινή, νησιώτικη κουζίνα. Αξίζει να το αναζητήσετε, ειδικά καθώς παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Ονομασία: Κτήμα Αβαντίς Fumé

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς

Περιοχή: Εύβοια

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 13,20 Ευρώ

Το ”Εξάρι” που μας έρχεται από το Κτήμα Αβαντίς είναι από τα πρώτα που βγήκαν στην αγορά, και από τότε δεν σταματά να κλέβει την παράσταση. Με τα αρώματα στο φουλ, τη βανίλια από το καινούριο βαρέλι να σιγοντάρει και το υψηλό αλκοόλ να του προσδίδει χαρακτήρα χωρίς να ενοχλεί, το φετινό Κτήμα Αβαντίς Fumé είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ανοίξει κανείς για να συνοδεύσει ψάρι ή κοτόπουλο στα κάρβουνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει πρόβλημα να σταθεί δίπλα σε πιο βαριά φαγητά, ακόμα και σε κόκκινο κρέας.

Ονομασία: Σαμαρόπετρα

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Φλώρινας

Χρονιά/Εσοδεία: 2006

Ποικιλία/ες: Ροδίτης, Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Περιοχή: Φλώρινα

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9,90 Ευρώ

Ένα πολύ κομψό κρασί που αξιοποιεί τέλεια την αρωματική δυναμική του καλού Ροδίτη, ενισχυμένη από την έντονη προσωπικότητα του Sauvignon Blanc. Διακρίνεται για την φρεσκάδα του, αλλά και για την ευκολία με την οποία γεμίζει ακούραστα τα ποτήρια μας. Αν θέλετε να το βγάλετε στο τραπέζι, δοκιμάστε το δίπλα σε μία μακαρονάδα με θαλασσινά και άσπρη σάλτσα. Μακριά (ή και πριν) από το τραπέζι, είναι ιδανικό για παρέα και κέρασμα.

Τα ράφια της Κάβας Wine Garage (Θησέως 57-59, Εκάλη, τηλ. 210-8136775) είναι πάντα τέλεια ενημερωμένα. Εκεί προμηθευτήκαμε τα ”Εξάρια” της σημερινής παρουσίασης, για τα οποία τους ευχαριστούμε θερμά.

Εις υγείαν!

Θόδωρος Λέλεκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v