Brachetto d’Acqui: Κατακόκκινες φυσσαλίδες

Δεν είναι λίγες οι περιστάσεις που ζητούν ένα αφρώδες κρασί που θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα δροσίζοντας ευχάριστα τους ουρανίσκους των καλεσμένων μας - από ένα απλό γεύμα με φίλους στο σπίτι, μέχρι επετείους ή νίκες στις δημοτικές εκλογές, την Eurovision, το Champions League. Για όποιους θέλουν να πρωτοτυπήσουν και να αποφύγουν τα τετριμμένα, το In2life παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα το Brachetto d’Acqui, τον ευγενή και κομψό Ιταλικό αφρώδη οίνο με τα μεθυστικά αρώματα και την θρυλική ιστορία...
Brachetto d’Acqui: Κατακόκκινες φυσσαλίδες

του Θεόδωρου Λέλεκα

Η περιοχή του Piemonte (Πεδεμόντιον κατά τους Αρχαίους Ρωμαίους αλλά και τους αναγνώστες του Αστερίξ) στη Βορειοδυτική Ιταλία φημίζεται για τα κρασιά της. Φιλοξενεί βλέπετε τους αμπελώνες γνωστών και ευγενών ονομασιών προέλευσης όπως το Barbaresco και το Barolo, οι οποίες μας δίνουν μερικές από τις πιο εκλεκτές και ακριβές ετικέτες ερυθρού κρασιού στην Ευρώπη. Στο Piemonte ανήκει και η περιοχή του Asti, η οποία φημίζεται επίσης για τα αρωματικά και αφρώδη κρασιά της με χαρακτηριστικότερο το Moscato d’Asti, αγαπημένο απεριτίφ στην Ιταλία αλλά και παγκοσμίως.

Σπανιότερο αλλά εξίσου εκλεκτό είναι και το κρασί που φιλοξενούμε σήμερα. Πρόκειται για τον αφρώδη οίνο που προκύπτει από την ποικιλία Brachetto (προφέρεται ”Μπρακέτο”), η οποία κατάγεται από την Αρχαία Ρωμαϊκή λουτρόπολη του Acqui. Το Brachetto d’Acqui λοιπόν είναι ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής, καθώς οι κτηματίες που καλλιεργούν το συγκεκριμένο σταφύλι μετρώνται στην κυριολεξία στα δάχτυλα. Το χαρακτηριστικό του αυτό το καθιστά ιδιαίτερα σπάνιο και περιζήτητο στην Ιταλία, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο.

Όσο για την Ελλάδα, το να το βρει κανείς δεν είναι ό,τι πιο εύκολο (μην ρωτάτε τί τράβηξα) αλλά αξίζει τον κόπο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Brachetto d’Acqui φέρει την ανώτατη βαθμίδα ποιότητας Ιταλικού κρασιού, καθώς η ένδειξη DOCG που ακολουθεί το όνομά του μας υπενθυμίζει ότι η προέλευσή του δεν είναι μόνο ελεγχόμενη αλλά και εγγυημένη (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Η ιστορία

Ο μύθος λέει ότι το Brachetto ήταν το αγαπημένο κρασί της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου. Παρότι η ίδια το έμαθε από τους Ρωμαίους στρατηλάτες που πέρασαν από την αυτοκρατορία της, το χρησιμοποίησε κατά κόρον για να μεθύσει τόσο τον Ιούλιο Καίσαρα όσο και, αργότερα, τον Μάρκο Αντώνιο, και να τους καταφέρει να τής κάνουν όλα τα χατίρια.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του σπάνιου κρασιού

Τί λοιπόν το τόσο αξιοσημείωτο έχει το Brachetto d’Acqui; Πολλά: το χρώμα του είναι λαμπερό και έντονο ερυθρωπό, βαθύτερο από ροζέ αλλά πιο απαλό από το κλασσικό κόκκινο. Τα αρώματά του είναι μεθυστικά και συνθέτουν μία παλέτα που περιλαμβάνει φρέσκα κόκκινα φρούτα (φράουλες, μήλα, βατόμουρα, κλπ), ροδοπέταλα, μέχρι και νότες από εξωτικά μπαχαρικά και αρωματισμένα μέλια και μαρμελάδες.

Αυτό όμως που δεν είναι μεθυστικό είναι το ίδιο το Brachetto, καθώς σπάνια θα το δούμε να ξεπερνάει σε περιεκτικότητα αλκοόλ το 7% (ας θυμηθούμε ότι ο αλκοολικός τίτλος των περισσοτέρων κρασιών που περνούν από το τραπέζι μας ξεκινάει από το 10% στα πιο ελαφριά, και μπορεί να φτάσει ως και το 15% στα πιο πληθωρικά).

Το Brachetto d’Acqui οινοποιείται με την μέθοδο Charmat, μία από τις μεθόδους (όχι την παραδοσιακή) παραγωγής της Σαμπάνιας. Ανάλογα με τον παραγωγό αλλά και την ετικέτα, διατίθεται σε δύο διαφορετικές βαθμίδες ”αφρισμού”: είτε Frizzante (ελαφρώς αφρίζον), είτε Spumante (το οποίο μπορεί να περιέχει ως και την διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, και ελαφρώς υψηλότερο αλκοόλ). Σε οποιαδήποτε από τις δύο του μορφές πάντως, οι παγωμένες φυσσαλίδες του Brachetto d’Acqui ξεδιψούν απολαυστικά κάθε ουρανίσκο...

Μόνο του ή με παρέα;

Ας δούμε με ποιές γεύσεις συνδυάζεται το Brachetto d’Acqui, και σε ποιές περιστάσεις ταιριάζει. Κατ’αρχάς, το Brachetto d’Acqui είναι ένα όμορφο και ασυνήθιστο απεριτίφ. Σερβίρετέ το πριν από ένα γεύμα ή ως welcome drink σε ένα πάρτυ ή μία δεξίωση.

Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ, το Brachetto d’Acqui πίνεται άνετα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και όταν τα υπόλοιπα ”σκληρά” ποτά ακόμα κοιμούνται. Και βέβαια, μη διστάσετε να ανοίξετε επεισοδιακά ένα Brachetto σε μία γιορτή, νίκη ή επέτειο: ο φελλός του θα πεταχτεί με δύναμη, οι φυσαλλίδες του θα δραπετεύσουν με χειμαρρώδη ορμή, και το έντονό του χρώμα θα δημιουργήσει μία όμορφη, εορταστική ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τη γευστική συνδυαστικότητά του, το Brachetto d’Acqui είναι το κρασί που συνδυάζεται καλύτερα από οτιδήποτε άλλο με την σοκολάτα. Απολαύστε το λοιπόν σε συνδυασμό με ένα όμορφο σοκολατένιο γλυκό (όσο πιο σκούρα η σοκολάτα τόσο το καλύτερο). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να σερβίρετε το Brachetto d’Acqui στο τέλος ενός δείπνου, πριν από τον καφέ και αντί για λικέρ ή κάποιο άλλο ποτό, αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς ξηρούς καρπούς στο μπολάκι δίπλα στο ποτήρι με μία επιλογή από φίνα σοκολατάκια.

Αν πάλι ο συνδυασμός του Brachetto d’Acqui με σοκολάτα δεν σας εμπνέει γενικώς, τότε δοκιμάστε το με ένα πλατώ φρέσκων φρούτων, ή μαζί με ”φρουτένια” γλυκά, όπως για παράδειγμα τάρτες ή παγωτά φρούτων. Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να σερβίρουν το Brachetto d’Acqui συνοδεύοντας ένα δίσκο με γλυκά κρεμώδη λευκά τυριά Βορειο-ευρωπαϊκής προέλευσης και μία ποικιλία από διάφορα ψωμάκια, κριτσίνια και κράκερς.

Δοκιμάζουμε για σας

Μετά από αγώνα, και με τη βοήθεια των φίλων στην Κάβα Ανθίδης, εξασφαλίσαμε 2 φιάλες Brachetto d’Acqui που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ξεκινήσαμε με το Rosa Regale 2005, Brachetto d’Acqui DOCG, Banfi, Strevi – Italia (αλκοόλ: 6.5%). Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες ετικέτες Brachetto d’Acqui παγκοσμίως, από έναν από τους μεγάλους οίκους της Ιταλικής οινοβιομηχανίας, τον οίκο Castello Banfi.

Το κρασί είχε ένα πολύ ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και ήταν έντονα αφρώδες. Τα αρώματά του ήταν ιδιαίτερα πληθωρικά και παρέπεμπαν σε γλυκά κόκκινα φρούτα, καθώς και σε μυρωδάτα λουλούδια όπως τριαντάφυλλα και μοσχομπίζελα. Το δοκιμάσαμε πριν από το φαγητό και ήταν ένα πραγματικά πρωτότυπο απεριτίφ που μας άνοιξε την όρεξη.

Μετά από ένα όμορφο γεύμα ανοίξαμε και την δεύτερη φιάλη Brachetto d’Acqui. Πρόκειται για το I Ronchetti, Brachetto d’Acqui DOCG, Casa Martelleti, Cocconato – Italia (αλκοόλ: 7%). Συνόδευσε τέλεια το επιδόρπιό μας, κάποιες όμορφες σοκολατένιες δημιουργίες του ονομαστού ζαχαροπλαστείου Νανά Γιώτη, και συζητήθηκε πολύ.

Αυτή τη φορά το χρώμα ήταν πιο διακριτικό, καθώς έτεινε περισσότερο προς το ροδί, ενώ και ο αφρισμός του ήταν σαφώς πιο κομψός. Κύριο αρωματικό χαρακτηριστικό αυτού του κρασιού ήταν το μέλι, που ήταν έκδηλο τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα. Η επιλογή να σερβιριστεί στο τέλος του γεύματος κρίθηκε επιτυχημένη. Ακολούθησε ένας πλούσιος, αρωματικός εσπρέσσο που σήμανε και τον επίλογο ενός ιδιαίτερα απολαυστικού Κυριακάτικου μεσημεριανού.

Και στις δύο περιπτώσεις, υπολογίστε ότι η τιμή ανά φιάλη κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v