Απολαμβάνοντας γλυκό κρασί στο Κτήμα Μοντοφώλι

Για την Κάρυστο τί ξέρετε; Ότι έχει όμορφες παραλίες, πολύ καλό κρέας, και παράγει τις χαρακτηριστικές πλάκες που κοσμούν πάμπολλά ελληνικά σπίτια. Τα κρασιά της Καρύστου όμως τα γνωρίζετε; Ίσως όχι όσο θα έπρεπε. Ευκαιρία λοιπόν, όσο είναι ακόμα καλοκαιράκι, να ακολουθήσετε το In2Life σε μία ευχάριστη οινική εκδρομή στην όμορφη πόλη της Νότιας Εύβοιας.
Απολαμβάνοντας γλυκό κρασί στο Κτήμα Μοντοφώλι

του Θεόδωρου Λέλεκα

Από τη μία η μικρή απόσταση από την Αθήνα (45 λεπτά με το φέρι μπόουτ από την Ραφήνα), από την άλλη οι πεντακάθαρες παραλίες και το καλό φαγητό, έχουν καθιερώσει την Κάρυστο σαν ένα από τα αγαπημένα θέρετρα των Αθηναίων. Έτσι, τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τα τριήμερα, η πόλη σφύζει από ζωή και από επισκέπτες που την επιλέγουν για ήσυχες και ευχάριστες αποδράσεις.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο της περιοχής για τους οινόφιλους και όχι μόνο, είναι το πανέμορφο Κτήμα Μοντοφώλι στην Παλαιά Χώρα της Καρύστου, στους πρόποδες του λόφου όπου σώζεται μέχρι σήμερα το Ενετικό κάστρο της πόλης, το Castello Rosso.

Χωρίς αμφιβολία, το Κτήμα βρίσκεται στο πιο προνομιακό σημείο της πόλης, αφού απολαμβάνει πανοραμική θέα της Καρύστου και του κόλπου της, ενώ βρίσκεται στο κέντρο του πιο πράσινου τμήματος της περιοχής, από το οποίο άλλωστε έχει πάρει και το όνομά του (Μοντοφώλι: monte = λόφος, folio = βλάστηση).

Το Κτήμα ανήκει από το 1986 στον Παύλο Καρακώστα και την οικογένειά του, οι οποίοι έχουν ταυτίσει το όνομά τους εδώ και δεκαετίες τόσο με την εμπορία, όσο και με την παραγωγή εκλεκτών οίνων. Από τότε μέχρι και σήμερα, η οικογένεια κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναστήλωση των χώρων του κτήματος, οι οποίοι έχουν τεράστια αρχαιολογική, λαογραφική και αρχιτεκτονική σημασία.

Πράγματι, όπως ο επισκέπτης μαθαίνει και παρατηρεί κατά την ευχάριστη περιήγηση στο Κτήμα, στους όμορφους αυτούς χώρους συνυπάρχουν διασωζώμενα μνημεία από όλες τις φάσεις της πολυτάραχης ιστορίας της περιοχής, από την Αρχαιοελληνική και την Βυζαντινή, μέχρι την Φράγκικη και αυτήν της Τουρκοκρατίας.

Ανάμεσα λοιπόν σε όλους αυτούς τους αιώνες ιστορίας φιλοξενείται, από το 1987, ο αμπελώνας του Κτήματος. Στα 16 στρέμματά του, καλλιεργούνται, υπό το άγρυπνο μάτι του Παύλου Καρακώστα και των συνεργατών του, τέσσερις ευγενείς ποικιλίες νησιώτικης καταγωγής: Ασύρτικο και Αηδάνι από τη Σαντορίνη, Λιάτικο από την Κρήτη, Αθήρι από τη Ρόδο.

Στόχος, η παραγωγή λιαστού γλυκού οίνου με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που φτιαχνόταν από τους αρχαίους χρόνους. Βλέπετε οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στο γλυκό κρασί, όχι μόνο επειδή, λόγω της οινοποίησής του, διατηρούνταν πιο εύκολα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως επειδή αντιπροσώπευε ό,τι πιο εκλεκτό και φίνο μπορούσε κανείς να προσφέρει σε έναν σημαντικό καλεσμένο, σε μία μεγάλη γιορτή, ή και στους Θεούς, για να εξασφαλίσει την εύνοιά τους.

Το κρασί του Κτήματος Μοντοφώλι, που φέρει την ομώνυμη ετικέτα, παράγεται από τις παραπάνω τέσσερις ποικιλίες, μετά από επιλεκτικό τρύγο. Αυτό σημαίνει ότι το σταφύλι τρυγείται, στην κυριολεξία, ρώγα-ρώγα, στον ενδεικνυόμενο βαθμό ωρίμανσης, από τα μέσα του Αυγούστου μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια λιάζονται κάτω από τον καυτό Ευβοϊκό ήλιο για περίπου δεκαπέντε ημέρες, και οινοποιούνται κατά την κλασσική μέθοδο λευκής οινοποίησης.

Το κρασί στη συνέχεια οδηγείται σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου θα ζυμωθεί και θα ωριμάσει για 2 χρόνια. Έπειτα, θα εμφιαλωθεί και θα παραμείνει για περαιτέρω ωρίμανση στο μπουκάλι για άλλα δύο χρόνια, ώσπου να διατεθεί, έτοιμο πλέον, στο εμπόριο.

Το αποτέλεσμα: Το ”Κτήμα Μοντοφώλι” είναι ένα πολύ ξεχωριστό κρασί που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας γουλιά. Στην όψη έχει το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα της καραμέλας, ενώ στη μύτη αναδύει φίνα αρώματα μελιού, σταφίδας και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι γεμάτο και πλούσιο, με τέλεια οξύτητα και γλυκά αρώματα που έχουν μεγάλη και ευχάριστη διάρκεια.

Απολαμβάνεται καλά παγωμένο (στους 4 βαθμούς Κελσίου), ως απεριτίφ ή σε τέλειο συνδυασμό με ένα πλατώ εκλεκτών τυριών, κρεμ μπρυλέ, επιδόρπια με γιαούρτι, παγωτό καϊμάκι.

Για τους φανατικούς των επιδόρπιων οίνων, από φέτος διατίθεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες το ”Κτήμα Μοντοφώλι Gold”, το οποίο έχει υποστεί παλαίωση 20 ετών, οπότε τα αρώματα, το σώμα και η περίπλοκη γεύση του είναι άψογα συμπυκνωμένα για ακόμα πιο πλούσια απόλαυση, ενώ η οξύτητά του το διατηρεί πάντα δροσιστικό και ευχάριστο.

Το ”Κτήμα Μοντοφώλι” παράγεται σε 4-6000 φιάλες των 500ml ετησίως, και διατίθεται από τις περισσότερες μεγάλες κάβες (ενδεικτική λιανική τιμή: 21 Ευρώ). Έχει δυνατότητα παλαίωσης 15-20 ετών, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ, όπου και εξάγεται.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το κρασί αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το ”ραντάρ” του κορυφαίου Αμερικάνου οινο-κριτικού Robert M. Parker Jr, ο οποίος έχει εκφραστεί για αυτό με πολύ θετικά λόγια, και το έχει βαθμολογήσει με 89 στα 100 στην προσωπική του κλίμακα αξιολόγησης.

Το ”Κτήμα Μοντοφώλι” στην Κάρυστο είναι πανέμορφο και ιδιαίτερα φιλόξενο, και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε το παράδειγμα των 2000 οινόφιλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που το επισκέπτονται ετησίως.

Είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε χρόνο από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ παρέχεται οργανωμένη ξενάγηση στον αμπελώνα και την κάβα κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 7 το απόγευμα. Όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και χρειάζονται πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 22240-25951.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v