Οινότρια Γη: Μια νέα οινική όαση στην Αττική

Τί θα λέγατε για μία όμορφη εκδρομη σε έναν ολοκαίνουριο χώρο υψηλού οινο-γαστρονομικού επιπέδου (και ενδιαφέροντος), λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα; Ας μην χάνουμε χρόνο λοιπόν: Ελάτε να επισκεφθούμε μαζί την ”Οινότρια Γη”, το πανέμορφο, ολοκαίνουριο κτήμα του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι.
Οινότρια Γη: Μια νέα οινική όαση στην Αττική

του Θεόδωρου Λέλεκα

Στα μέσα του μήνα, αποδέχτηκα με χαρά την πρόσκληση του Κώστα Λαζαρίδη και του επιτελείου του, για να επισκεφτώ την Οινότρια Γη, το νέο κτήμα που δημιούργησε η εταιρεία στο Καπανδρίτι. Η πρόσκληση αφορούσε στην παρουσίαση του χώρου στους επαγγελματίες του κρασιού, στα πλαίσια μίας όμορφης εκδήλωσης που η εταιρεία διοργάνωσε σε συνεργασία με την Κάβα Ανθίδης.

Για το συγκεκριμένο κτήμα είχα ακούσει πολύ καλά λόγια εδώ και καιρό. Ίσως θυμάστε ότι σας το πρωτοείχα αναφέρει λίγο μετά την επίσκεψή μου στην έκθεση Οινόραμα, τον περασμένο Μάρτιο. Όπως λοιπόν σας είχα υποσχεθεί από τότε, το επισκέφθηκα, το περπάτησα από άκρη ως άκρη, το φωτογράφησα (όπως βλέπετε), και σας το παρουσιάζω. Και επειδή η εκδήλωση αυτή ήταν από τις πρώτες επίσημες του κτήματος, και δεν υπήρχε άλλος δημοσιογράφος κρασιού στη λίστα των προσκεκλημένων, το σημερινό άρθρο μπορώ άνετα να το χαρακτηρίσω ”ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ”!...

Πάμε λοιπόν από την αρχή: Η Οινότρια Γη βρίσκεται στο Καπανδρίτι, σε ιδιαίτερα εύκολο και προσβάσιμο σημείο. Για να την επισκεφθεί, μπορεί κανείς να πάει από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, ή και από τον εσωτερικό δρόμο (μέσω Δροσιάς-Αγ. Στεφάνου). Υπολογίστε ότι, με κανονική κίνηση, η διαδρομή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 25-30 λεπτά από το κέντρο της Κηφισιάς.

Η Οινότρια Γη κερδίζει τον επισκέπτη από τις πρώτες κιόλας εντυπώσεις: πολύ καλή σήμανση στη διαδρομή, άνετο πάρκινγκ, όμορφοι, πεντακάθαροι, ολοκαίνουριοι χώροι. Για τον οινόφιλο, το κτήμα διαθέτει μουσείο κρασιού με παλιά εργαλεία και μηχανήματα από όλη την διαδικασία της αμπελουργίας και οινοποίησης, μουσείο αποσταγμάτων με εντυπωσιακούς αποστακτήρες καθόλη τη διάρκεια της εξέλιξης της τεχνολογίας της απόσταξης, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η ειδική αίθουσα οινογνωσίας.

Ιδιαίτερα επιβλητικά είναι και τα τεράστια κελλάρια, όπου το κρασί του κτήματος ”αναπαύεται” σε Γαλλικά βαρέλια, τα ειδικά κελλιά όπου φυλάσσονται παλαιότερες χρονιές των κρασιών του Κώστα Λαζαρίδη, καθώς και η επιβλητική αίθουσα παρουσιάσεων/σεμιναρίων.

Στην αίθουσα αυτή κάναμε Κάθετες Δοκιμές (η ίδια ετικέτα σε διαφορετικές χρονιές δηλαδή) σε κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά της εταιρείας: Πύργος Ιουλία Semillon 2004 και 2003, Αμέθυστος 1999 και 1997, καθώς και Αμέθυστος Κάβα 2000 και 1998.

Ειδικά στις περιπτώσεις των ερυθρών Αμέθυστων, η δοκιμή ανέδειξε τα ευεργετικά ωφέλη της παλαίωσης του κρασιού και της παραμονής του σε δρύινο βαρέλι, αφού ακόμα και από τη μία χρονιά στην άλλη, οι διαφορές είναι συχνά εντυπωσιακές. Τα δικά μου συμπεράσματα για τον ιδιαίτερα δημοφιλή Αμέθυστο Cava: τα κρασιά εσοδείας από 2000 και μετά, αγοράστε τα και κρατήστε τα για οκτώ εως δέκα χρόνια από τον τρύγο. Τα κρασιά εσοδείας από 1998 και πριν, ανοίξτε τα άφοβα από το Χειμώνα που μας έρχεται.

Η μεγάλη οινική αποκάλυψη της εκδήλωσης όμως ήταν, κατά γενική ομολογία, το Syrah 2005 από τον τοπικό αμπελώνα του Κτήματος στο Καπανδρίτι. Στιβαρό, αρωματικό, πιπεράτο, με ένα βαθύ πορφυρό χρώμα και εξαιρετικές ταννίνες, όταν πλέον θα είναι έτοιμο για κατανάλωση (το υπολογίζω σε μία πενταετία το νωρίτερο), θυμηθείτε με: το κρασί αυτό θα χαλάσει κόσμο!

Προς το παρόν βέβαια, δεν έχει καν ολοκληρώσει την παραμονή του στο βαρέλι, και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πώς θα λέγεται, πότε θα κυκλοφορήσει, κλπ.

Πριν συνεχίσω, θέλω να επαναλάβω κάτι που σας έχω ξαναπεί, αλλά το οποίο θεωρώ απίστευτα σημαντικό, όχι μόνο για τα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα: Από το 2004, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει συνάψει συνεργασία με τον Michel Rolland, τον κορυφαίο Γάλλο οινολόγο, η υπογραφή του οποίου βρίσκεται πίσω από μερικά από τα καλύτερα κρασιά από όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα και το κύρος των κρασιών της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο, και πραγματικά εύχομαι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Ελληνικές οινοποιίες.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση της ”Οινότριας Γης”, πρέπει να σας πω ότι οι εξωτερικοί χώροι του κτήματος είναι εξίσου καλαίσθητοι και περιποιημένοι με τους εσωτερικούς. Επειδή είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί και ως χώρος δεξιώσεων, το κτήμα διαθέτει πισίνα, μεγάλη έκταση με γκαζόν, καταπληκτική θέα στο καταπράσινο Αττικό τοπίο, καθώς και ένα όμορφο πετρόκτιστο εκκλησάκι.

Πληροφορήθηκα επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για φιλοξενία δεξιώσεων πολλών ατόμων είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, ενώ το φαγητό ετοιμάζεται και σερβίρεται από την άρτια υποδομή catering που διαθέτει το κτήμα.

Πράγματι, τα εδέσματα που είχα την ευχαρίστηση να δοκιμάσω ήταν εκλεκτά, νοστιμότατα, και τέλεια παρουσιασμένα. Όσο για τα γλυκά, ευτυχώς είχα την πρόνοια να ”αφήσω χώρο” στο στομάχι μου, γιατί ήταν πραγματικά εξαιρετικά.

Καθόλη τη διάρκεια του γεύματος, συνοδεύσαμε το φαγητό με κρασιά από όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας (Αμέθυστος, Πύργος Ιουλία, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη). Τα επιδόρπια συνδυάστηκαν τέλεια με το εξαιρετικό γλυκό κρασί από την ποικιλία Viognier, ενώ κλείσαμε με τα όμορφα αποστάγματα που παράγει η εταιρεία, με αποκορύφωμα το υπέρ-κομψο ”Methexis Cigar”, ένα απόσταγμα από σταφύλι Sauvignon Blanc παλαιωμένο σε βαρέλι, φτιαγμένο για να συνοδεύει ένα καλό πούρο στο τέλος του γεύματος.

Η φιλοξενία του Κώστα Λαζαρίδη και των συνεργατών του στην Οινότρια Γη κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης ήταν πραγματικά εξαιρετική. Τους ευχαριστώ πολύ και τους εύχομαι κάθε επιτυχία.

Αν θέλετε να γνωρίσετε κι εσείς από κοντά τη φιλοξενία της Οινότριας Γης, να μάθετε για την ιστορία του κρασιού, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τα κρασιά, τα αποστάγματα, αλλά και το εκπληκτικό βοτανικό ξύδι που παράγει το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να προγραμματίσετε άμεσα μία επίσκεψη στον όμορφο αυτό χώρο. Θα τον βρείτε στο 2ο χιλιόμετρο Καπανδριτίου-Καλάμου. Καλού-κακού τηλεφωνήστε πριν ξεκινήσετε στα 22950-52213/4 για οδηγίες, ώρες λειτουργίας, κλπ.

Κλείνοντας, θέλω να στείλω τους χαιρετισμούς μου και να ευχαριστήσω τον Αλέξανδρο Κομπάρο, Διευθυντή Πωλήσεων του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, και τον Ανδρέα Ματθίδη, Διευθυντή του Κτήματος Οινότρια Γη– δύο από τους βασικούς συντελεστές της βέβαιας επιτυχίας αυτού του πολύ σημαντικού και όμορφου εγχειρήματος.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v