Sauvignon Blanc: Το καλοκαίρι του ανήκει!

Ο καιρός έχει ζεστάνει για τα καλά, και όσοι έχουν κήπο ή βεράντα απολαμβάνουν το γεύμα, το ποτό, ακόμα και τους αγώνες του Μουντιάλ σε στυλ... al fresco. Και επειδή ένα παγωμένο λευκό κρασάκι είναι ευχάριστη παρέα σε τέτοιες περιπτώσεις, σήμερα θα ασχοληθούμε με την ποικιλία Sauvignon Blanc, που σε κάθε καλοκαιρινή μάζωξη έχει την τιμητική της.
Sauvignon Blanc: Το καλοκαίρι του ανήκει!

του Θεόδωρου Λέλεκα

Το Sauvignon Blanc είναι μία από τις κύριες λευκές ποικιλίες σε διεθνές επίπεδο. Αν και κατάγεται από την Γαλλία, και κυρίως από τις περιοχές που βρέχονται από τον ποταμό Λίγηρα, το βρίσκουμε στην κυριολεξία σε όλο τον κόσμο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc είναι η ξηρότητα, η υψηλή οξύτητά του, καθώς και τα αρώματά του, που ως επί το πλείστον είναι έντονα, και παραπέμπουν σε πράσινα ή κίτρινα φρούτα (δηλαδή εσπεριδοειδή και αγουρωπά ή ξυνά φρούτα εποχής).

Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, και την οινοποιητική φιλοσοφία του παραγωγού, ο χαρακτήρας ενός Sauvignon Blanc αλλάζει, επηρεαζόμενος από εξωγενείς παράγοντες. Έτσι, επειδή αγαπάει τα ψυχρά κλίματα και τα φτωχά εδάφη, ένα Sauvignon Blanc προερχόμενο από μία κρύα, ορεινή περιοχή, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ”κοφτερή” οξύτητα, έντονα ξινά αρώματα και χαμηλό σχετικά αλκοολικό τίτλο.

Αντίθετα, επειδή ως ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη ζέστη, ένα Sauvignon Blanc που προέρχεται από μία πιο θερμή περιοχή θα έχει χαμηλότερη οξύτητα, υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και πιο μεστά φρουτώδη, και καμιά φορά και φυτικά, αρώματα.

Πρέπει να ξέρουμε ότι η σχέση του Sauvignon Blanc με το δρύινο βαρέλι δεν είναι και η καλύτερη, καθώς η όχι τόσο έντονη προσωπικότητα του κρασιού μπορεί εύκολα να ”καπελωθεί” από τα γεμάτα αρώματα και τις γεύσεις της δρυός. Γι’ αυτό το λόγο το βαρέλι χρησιμοποιείται αραιότερα στην οινοποίηση του Sauvignon Blanc, και είναι ακόμα πιο σπάνια καινούριο, έτσι ώστε, εφόσον χρειάζεται, να δίνει απλά όγκο στο κρασί, και όχι αρώματα.

”Βαρελάτα” Sauvignon Blanc βρίσκουμε συνήθως στον Νέο Κόσμο, και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου μάλιστα χρησιμοποιούν τον όρο Fumé Blanc για να χαρακτηρίσουν το Sauvignon Blanc που έχει περάσει από βαρέλι.

Εδώ, ο όρος Fumé χρησιμοποιείται γιατί παραπέμπει στο καμένο εσωτερικό των βαρελιών, και δεν πρέπει να συγχέεται (όπως μας υπενθυμίζουν ενοχλημένα οι Γάλλοι) με τα εξαιρετικά λευκά κρασιά από την περιοχή Pouilly Fumé του Λίγηρα (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), όπου το ιδιαίτερο έδαφος δίνει μία πραγματικά ”καπνιστή” γεύση στο κρασί.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στον οινικό κόσμο το Sauvignon Blanc έχει φανατικούς φίλους, αλλά και αρκετούς εχθρούς. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα κρασί ανάξιο ενδιαφέροντος, αφού υστερεί σε προσωπικότητα και ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες λευκές ποικιλίες.

Προσωπικά δεν συμφωνώ. Είναι γεγονός ότι η μονοποικιλιακή χρήση του Sauvignon Blanc σπάνια δίνει κρασιά ”μεγάλα”, δηλαδή ακριβά και με μεγάλη δυναμική παλαίωσης, εκτός από συκεκριμένες εξαιρέσεις, κυρίως στην Γαλλία.

Είναι επίσης γεγονός ότι, αν δεν ξέρουμε, είναι πολύ εύκολο να διαλέξουμε ένα Sauvignon Blanc βαρετό και καθόλου αξιομνημόνευτο. Πιστεύω όμως ότι το Sauvignon Blanc, όταν οινοποιείται με γνώση και μεράκι και κάτω από καλές συνθήκες, προσφέρει κρασιά απολαυστικά, ευχάριστα, με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, και μεγάλη ευελιξία ως προς τις δυνατότητες συνδυασμών με φαγητό.

Για το λόγο αυτό σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το καλοκαίρι να μην διστάσετε να ”παίξετε” με το Sauvignon Blanc, και σας παρουσιάζω μία σειρά από πολύ καλά δείγματα Sauvignon Blanc από διάφορες γωνιές του κόσμου που ξεχώρισα για σας:

ΓΑΛΛΙΑ

Ονομασία: Château Sainte Marie

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Grand Vin De Bordeaux, Entre-Deux-Mers AOC

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Château Sainte Marie

Περιοχή (Χώρα): Entre-Deux-Mers (Γαλλία)

Αλκοολικός Βαθμός: 12% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9,80 ευρώ

Αγοράστηκε από: Wine Garage (Εκάλη, Κολωνάκι)

Ξεκινάμε δικαιωματικά από τη Γαλλία, με ένα κρασί από τζάκι! Με καταγωγή από το Entre-Deux-Mers, την μεσο-ποτάμια περιοχή του Μπορντώ, αυτό το Grand Vin De Bordeaux είναι αναμενόμενα φινετσάτο και κομψό. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, ελαφρύ σώμα, τονισμένη οξύτητα και πολύ καλή επίγευση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Σερβίρετέ το παγωμένο μαζί με καναπεδάκια με ψαρικά, διάφορα ντιπ, αλλά και με ένα πλατώ φρούτων. Ένα κρασί με πραγματικά εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις αριστοκρατικές του ρίζες.

ΗΠΑ

Ονομασία: Fumé Blanc North Coast

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Benziger Family Winery

Περιοχή (Χώρα): Sonoma County, California (ΗΠΑ)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.9% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 11,00 ευρώ

Αγοράστηκε από: Cellier (Κηφισιά, Κολωνάκι, Σύνταγμα)

Να και το Fumé Blanc που λέγαμε νωρίτερα. Κλασικό δείγμα αυτού του τρόπου οινοποίησης του Sauvignon Blanc από την Καλιφόρνια, το κρασί αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε την επιρροή του βαρελιού, καθώς και του Καλιφορνέζικου κλίματος, επάνω του. Πιο γεμάτο σώμα, αρώματα φυτικά με ένα τόνο βανίλιας, πιο διακριτική οξύτητα, και ένας ιδιαίτερα ”γενναιόδωρος” αλκοολικός τίτλος! Αυτό το κρασί πίνεται χειμώνα-καλοκαίρι, και είναι ιδανικό για να συνοδεύει κοτόπουλο σε κάθε του γαστρονομική παραλλαγή, πιάτα με γαρίδες, αλλά μην διστάσετε να το ανοίξετε, εφόσον η παρέα το καλεί, για να συνοδεύσει πίτσες, σαλάτες, σάντουιτς.

Η τιμή του, σε σχέση με την ποιότητα και την υποσχόμενη απόλαυση, είναι αρκετά καλή.

Ονομασία: Sauvignon Blanc Vintners’ Reserve

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Kendall Jackson

Περιοχή (Χώρα): Sonoma County, California (ΗΠΑ)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.7% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 15,00 ευρώ

Αγοράστηκε από: Wine Garage (Εκάλη, Κολωνάκι)

Ένα Καλιφορνέζικο Sauvignon Blanc που δεν έχει ωριμάσει σε βαρέλι. Φρέσκο, δροσιστικό, με ελαφρύ σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και όμορφα φρουτώδη αρώματα. Συνδυάστε το με φρέσκο ψαράκι, δροσιστικές σαλάτες, τηγανητά, και γενικά με τα περισσότερα καλοκαιρινά μεζεδάκια.

Η τιμή του είναι ομολογουμένως λίγο ”τσιμπημένη”, ο συγκεκριμένος παραγωγός από την Καλιφόρνια όμως κάνει γενικώς πολύ καλή δουλειά, γι αυτό και τις περισσότερες φορές τα κρασιά του είναι μία ιδέα πιο ακριβά από αυτά του ανταγωνισμού – το αξίζουν όμως.

ΧΙΛΗ

Ονομασία: Casillero del Diablo Sauvignon Blanc

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Concha y Toro

Περιοχή (Χώρα): Casablanca Valley (Χιλή)

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 10,90 ευρώ

Αγοράστηκε από: Wine Garage (Εκάλη, Κολωνάκι)

Το κρασί αυτό το έχουμε ξαναφιλοξενήσει πρόσφατα, πιστέψτε με όμως, αξίζει τον κόπο να το ξαναδούμε. Πρόκειται για το τέλειο κρασί της παρέας που περνάει καλά στην βεράντα ή τον κήπο: απολαυστικό, δροσιστικό, καλοκαιρινό, με ολόφρεσκα, ευχάριστα αρώματα από φρέσκα εσπεριδοειδή και λουλούδια.

Δυνατή οξύτητα, ελαφρύ σώμα και ευχάριστη επίγευση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το κρασί αυτό είναι ένα ιδανικό καλοκαιρινό απεριτίφ, ενώ συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά, καθώς και πλούσια λαδερά πιάτα. Σχέση τιμής-ποιότητας (ή μάλλον απόλαυσης): ιδανική.

ΕΛΛΑΔΑ

Ονομασία: Συλλογή Στέλιου Κεχρή Sauvignon Blanc

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Μακεδονικός Οίνος

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Οινοποιία Κεχρή

Περιοχή (Χώρα): Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9,00 ευρώ

Αγοράστηκε από: Κάβα Ανθίδης (Μαρούσι, Κολωνάκι)

Ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί, από έναν πολύ ”μερακλή” παραγωγό. Κομψό, με ”ζεστά” καλοκαιρινά αρώματα, τέλεια οξύτητα, μέτριο σώμα και όμορφη επίγευση. Το Sauvignon Blanc από τη Συλλογή του Στέλιου Κεχρή είναι από τα κρασιά που δημιουργούν εντυπώσεις και συζητιούνται (τί κρασί είναι αυτό, από πού το πήρες, κλπ). Αν εμπιστεύεστε τα πάνελ των κριτών των Διεθνών Διαγωνισμών Οίνου Θεσσαλονίκης 2006 και Βρυξελλών 2006 (και στους 2 απέσπασε αργυρό μετάλλιο), αναζητήστε το γρήγορα και συνοδεύστε το με κάθε είδους λευκό κρέας, και ψάρι ή θαλασσινά σχάρας.

Ονομασία: Sauvignon Blanc Κρυόβρυση

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη

Περιοχή (Χώρα): Αταλάντη (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 14% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 12,90 ευρώ

Αγοράστηκε από: Wine Garage (Εκάλη, Κολωνάκι)

Ας μου επιτραπεί η έκφραση: αυτό εδώ είναι ένα Sauvignon Blanc πολύ... ”macho”. Αλκοολικός τίτλος που... σπάει τα κοντέρ, αρκετά γεμάτο σώμα, δομημένη οξύτητα και ώριμα αρώματα. Για να το πω αλλιώς: αν το σερβίρετε σε μία οργισμένη αντροπαρέα την ώρα που βλέπει την Αργεντινή να είναι κολλημένη στο 0-0 με την Ολλανδία, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα – ίσα ίσα που θα πουν κι ευχαριστώ.

Συνδυάστε το με άσπρα ή και ελαφριά κόκκινα κρέατα, κρύα πιάτα, πίττες. Η τιμή του δεν είναι φτηνή, σίγουρα όμως δεν είναι ακριβή για ένα δυνατό και σίγουρα ασυνήθιστο Sauvignon Blanc.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v