Τραπεζάκια έξω!

Τα τραπέζια των εν αθήναις φαγάδικων ”βγαίνουν έξω”, στην αυλή! Το in2life συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει εννέα από τις πιο όμορφες ταβέρνες με αυλή για να μην κλειστείτε μέσα. Για όσους, όπως ο ”Ιοβόλος”, δεν συμπαθούν τα bar restaurants ή για όσους απλώς πότε- πότε επιθυμούν να απολαύσουν ντοματοσαλάτα με πατάτες τηγανιτές, αντί για πατέ πεσκανδρίτσας.
Τραπεζάκια έξω!

των Δημήτρη Γλύστρα, Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Φλώκα

Το καλοκαίρι μας έκανε τα τσαλίμια του μέχρι να μπει για τα καλά, αλλά... είναι εδώ. Η παραδοσιακή διασκέδαση των Ελλήνων, η έξοδος για φαγητό, ετοιμάζεται για μια ακόμη φορά να γνωρίσει πεδίον δόξης λαμπρό, αφού οι αυλές των αθηναϊκών ταβερνών, ήδη δίνουν το παρόν στη γαστριμαργική παλέτα της πόλης.

Πιστές στους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου, οι ταβέρνες συνεχίζουν (ευτυχώς) να βγάζουν τα τραπεζάκια έξω και να μας προσφέρουν μαζί με τα θερινά σινεμά τις καλύτερες ”αστικές” απολαύσεις.

Κουτούκι Καλυψώ

Με μια από τις πιο πράσινες αυλές της Αθήνας και φιλική, ”παρεΐστικη” ατμόσφαιρα, το κουτούκι Καλυψώ ενδείκνυται ιδιαίτερα για τις βραδινές συναντήσεις της παρέας. Τηγανητά μεζεδάκια, μαγειρευτές σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε τη φάβα Σαντορίνης) και ψητά στα κάρβουνα συνθέτουν ένα μενού χωρίς περιττές υπερβολές, που δίνει έμφαση στην ποιότητα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Περίπου 20 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί. (Πεντέλης 41, Παλαιό Φάληρο)

Ταβέρνα του Ψυρρή

Η ”Ταβέρνα του Ψυρρή” είναι η απόδειξη ότι δεν είναι όλα τα φαγάδικα της περιοχής ”γδάρτες”. Στο 12 της οδού Αισχύλου, κοντά στην Πλατεία Ηρώων το φαγάδικο με το προσωνύμιο ”Σχολείο”, λόγω της εξωτερικής του τοιχογραφίας. Με περίπου 15- 18 ευρώ το άτομο (με κρασί) θα φάτε πολύ νόστιμα εδέσματα στην αυλίτσα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μαγαζιού, αν και η είσοδος για αυτήν είναι παραπλεύρως (τηλ. 210 32 14 923).

Σκούφιας

Για τον Σκούφια έχουμε ξαναγράψει. Είναι σταθερή αξία στην ελληνική κουζίνα και αν και τυπικά ίσως θα ήταν ορθότερο να ενταχθεί στην κατηγορία των ”νεοταβερνών” (ξέρετε, έπιπλα στο χρώμα των τοίχων κουζίνας του ’50 κλπ) το κλίμα στην πλατεΐτσα του Μεγάλου Βασιλείου απέναντι από το μαγαζί, όπου ο Σκούφιας βγάζει τραπεζάκια. Από το πολύ καλό φαγητό του ξεχωρίζει ασφαλώς το διάσημο Μελωμένο Κότσι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά γλυκά του. Υπολογίστε λίγο λιγότερο από 20 ευρώ το άτομο. Ο Σκούφιας είναι στην διασταύρωση των οδών Μ. Βασιλείου (ξεκινά από την Πειραιώς μετά το Γκάζι) και Τρώων 63 (τηλ. 210 34 12 252).

Χρυσός Βάτραχος

Πίσω από τη Σχολή Ευελπίδων και πριν περάσει κανείς κάτω από τη γέφυρα με κατεύθυνση προς Κυψέλη, βρίσκει στο δεξί του χέρι στη συμβολή σχεδόν των οδών Μαυροματαίων και Βαλτινών βρίσκεται ο λόφος Φινοπούλου. Τα αυτοκίνητα πηγαίνουν μέχρι την κορυφή του όπου βρίσκεται ο Χρυσός Βάτραχος. Στο άνοιγμα που σχηματίζουν τα πεύκα, σας περιμένει για πραγματική όαση δροσιάς (2-3 βαθμούς χαμηλότερη η θερμοκρασία ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού). Η αλλαγή ιδιοκτησίας πριν από περίπου 1,5 χρόνο έκανε σε γενικές γραμμές κακό στο μαγαζί, αφού οι ”αναβαθμίσεις” (πλακόστρωση, πιο φροντισμένο ντρέσινγκ στα πιάτα, κλπ) οδήγησαν σε αύξηση της τιμής και σε απώλεια της αυθεντικότητας. Το φαγητό παρέμεινε μετρίως ικανοποιητικό στην τιμή των 22- 25 ευρώ αλλά το ξαναλέμε: Το μεγάλο του προσόν είναι το μέρος που βρίσκεται. Συμπαθητική και φωτισμένη τις βραδινές ώρες η παιδική χαρά που είναι σχεδόν ”μέσα” στο μαγαζί. Ανοίγει από τις 9 το πρωί και για καφέ ή ουζάκι.

Γιάντες

Στα Εξάρχεια, δίπλα στον κινηματογράφο Ριβιέρα σας περιμένει η καταπληκτική αυλή της… έτερης ”νεοταβέρνας”. Μια από τις καλύτερες ”απλές” προτάσεις, με πολύ καλό φαγητό και λογικότατες τιμές. Με 22- 25 ευρώ το άτομο θα φάτε υπεραρκετά. Προτιμήστε κοτόπουλο μόμα με γλυκόξινη σάλτσα (βυζαντινή συνταγή), ντοματοκεφτέδες και κρεμμύδια γεμιστά. Πιείτε το χύμα λευκό (τηλ. 210 33 01 369).

Ο Ψαράς

Μία από τις ελάχιστες καλές ψαροταβέρνες της Αθήνας, ο Ψαράς, στην Καλλιθέα και στο 29 της οδού Δοϊράνης, περιμένει να σας θυμίσει την εξαιρετική γεύση των φρέσκων ψαριών και θαλασσινών που είχατε συνηθίσει να παραγγέλνετε μόνο στα νησιά. Ψάρια με το κιλό, οστρακοειδή, αστακομακαρονάδες και άλλες θαλασσινές νοστιμιές ”δένουν” αρμονικά με το καταπράσινο περιβάλλον της αυλής και ανταποκρίνονται στα πλέον απαιτητικά γούστα. Σπεσιαλιτέ το γεμιστό καλαμάρι και το πιλάφι με μύδια. Υπολογίστε περίπου 25 ευρώ το άτομο (αν δεν... παρασυρθείτε) μαζί με το κρασί (τηλ. 210 80 79 213).

Το Τζάκι

Παραδοσιακή ταβέρνα με καμάρες και αυλή σκεπασμένη με κληματαριές για δροσιά ακόμη και σε καύσωνα. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές σεφταλιές και το ψαρονέφρι, που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Για επιδόρπιο, τσεκάρετε τον ”χαλβά του μπακάλη” αλλά και το γιαούρτι με γλυκό. Τιμή με κρασί, υπολογίστε 20-25 ευρώ το άτομο. (Ιωάννου Φωκά 61, Γαλάτσι).

Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας

Θα βρείτε τον Τζίτζικα και το Μέρμηγκα στην Πλατεία Παπαδιαμάντη, η οποία έχει μείνει στην ιστορία από τις ταινίες του Βέγγου. Με τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, κάτω από τα πλατύφυλλα, είναι ιδανική περίπτωση για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Εξαιρετικοί μεζέδες όπως το μαστιχάτο (κομμάτια από κοτόπουλο με σως μαστίχας σε φωλιά κανταϊφιού), η τηγανιτή γραβιέρα με μπέικον, μέλι και σουσάμι αλλά και οι χωριάτικες πίτες του. Για τιμή, υπολογίστε περί τα 18-20 ευρώ. (Πλατεία Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 32 47 607)

Ο Ίανθος

Θα τον βρείτε μέσα στην Πλατεία Λαμπρινής, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για περίπτωση πρώην-καντίνας-που-αναπτύχθηκε-και-έγινε-ταβέρνα, ιδανική περίπτωση για μεσημεριανή αλλά και βραδινή έξοδο χωρίς οποιασδήποτε μορφής dress code. Το άλσος προστατεύει από τον ήλιο αλλά και από τις ανεπιθύμητες αστικές εικόνες. Δοκιμάστε τις ποικιλίες του Μπάμπη και το εξαίρετο κόκκινο χύμα. Τιμή στα 10 ευρώ το άτομο.

Προφανώς λόγω του ”χαλαρού” και καλοκαιρινού χαρακτήρα των προτάσεων σε κανένα από αυτά, όπως μας είπαν, δεν γίνονται κρατήσεις, άρα... σπεύσατε εγκαίρως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v