Κρασί: Καλά τα νέα για τη Νεμέα!

Το Αγιωργίτικο της Νεμέας είναι ένα κρασί ιδιαίτερα αγαπητό εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Αν ανησυχείτε για την ποιότητα και τις αποδόσεις της εσοδείας του 2005, μπορείτε να ησυχάσετε: Το In2Life παρευρέθηκε στην ”Πρόγευση Νεμέας 2006”, για να σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από τον τρύγο του 2005, ώστε να ξέρετε ακριβώς τί κρασί θα στείλει στα ποτήρια μας η τελευταία εσοδεία του δημοφιλέστερου ελληνικού αμπελώνα.
Κρασί: Καλά τα νέα για τη Νεμέα!

του Θεόδωρου Λέλεκα

Στις αρχές του μήνα έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα η εκδήλωση ”Πρόγευση Νεμέας”. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, σύσσωμος ο οινικός κόσμος της Ελλάδας (παραγωγοί, επαγγελματίες, οινολόγοι και δημοσιογράφοι) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά Νεμέα ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος) από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής, κατευθείαν από το βαρέλι - πολύ πριν δηλαδή κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να πάρουμε μία γεύση από την απόδοση του τελευταίου τρύγου, και να σχηματίσουμε μία πρώτη εικόνα των κρασιών της Νεμέας που θα βγουν στο εμπόριο με την ένδειξη ”2005” στην ετικέτα.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα κρασιά Νεμέα ΟΠΑΠ υφίστανται μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν φτάσουν στα ράφια της κάβας ή του σούπερ μάρκετ της περιοχής μας.

Έτσι, ανάλογα με την ετικέτα (και την κρίση του κάθε οινολόγου ή παραγωγού), μετά τον τρύγο, το κρασί θα ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για μία περίοδο περίπου 12 μηνών (που θα φτάσουν τους 24 στην περίπτωση των premium κρασιών), στην συνέχεια θα εμφιαλωθούν, θα περάσουν κάποιο διάστημα ωρίμανσης στην φιάλη, μέχρις ώτου να φύγουν για το εμπόριο.

Η εσοδεία του 2005 ήταν, κατά γενική ομολογία, πολύ καλή. Οι καιρικές συνθήκες στην Νεμέα τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, και οι περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οι εκτιμήσεις των περισσότερων επισκεπτών της ”Πρόγευσης Νεμέας 2006” εστιάσθηκαν στην σταθερότητα της ποιότητας στην συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών, καθώς και στην απουσία αρνητικών εκπλήξεων στα κρασιά που δοκιμάστηκαν.

Γενικά χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν ήταν τα έντονα, γεμάτα, φρουτώδη αρώματα και οι αρκετά υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί στα νέα κρασιά, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στις καλές καιρικές συνθήκες που οδηγούν στην υπερωρίμανση των σταφυλιών κατά τον τρύγο. Μάλιστα, κάποιοι προχώρησαν στην εκτίμηση ότι τα κρασιά Νεμέα ΟΠΑΠ του 2005 είναι πιο κοντά σε αυτά του Νέου Κόσμου, τα οποία χαρακτηρίζονται από πληθωρικά αρώματα και υψηλό αλκοόλ.

Ελάτε όμως να δούμε από κοντά τα κρασιά που εγώ ξεχώρισα από την ”Πρόγευση Νεμέας 2006”, και που οι φίλοι των κρασιών της Νεμέας θα πρέπει να σημειώσουν για το μέλλον:

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Παρουσιάστηκαν τα κρασιά ”Παλαιά Κλήματα 2005” και ”Μικροκλίμα 2005”, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά τα μέσα του 2007. Και τα δύο κρασιά είχαν ήδη ωριμάσει σε βαρέλι για έξι μήνες, και είχαν αλκοολικό τίτλο 13.5%. Δικαιώνοντας τις εξαιρετικές ετικέτες τους, και τα δύο κρασιά δείχνουν ήδη μεγάλη ”στόφα”, με πλούτο και βάθος αρωμάτων με μακρά επίγευση. Και τα δύο αυτά κρασιά προορίζονται για premium χρήση και βαθιά παλαίωση.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΛΛΗΣ

Ο νέος αυτός παραγωγός παρουσίασε την ετικέτα ”Εντελής Οίνος 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2007. Έχοντας ήδη ωριμάσει στο βαρέλι για 2 μήνες, και με αλκοολικό τίτλο 13.6%, το κρασί δείχνει εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης, και ο παραγωγός δηλώνει πολύ αισιόδοξος. Από τις νέες αφίξεις που συνιστώ να σημειώσετε και να προτιμήσετε όταν έρθει η ώρα.

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκαν τα κρασιά ”Κτήμα ΓΑΙΑ 2005” και ”Αγιωργίτικο της ΓΑΙΑΣ 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2007. Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑ 2005, σταθερή αξία στην Νεμέα, έχοντας ήδη μείνει 4 μήνες σε καινούρια βαρέλια και με αλκοολικό τίτλο 14.2%, δείχνει εξαιρετικά σημάδια εξέλιξης και θα ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους του. Όσο για το Αγιωργίτικο 2004, με πέντε μήνες στο βαρέλι και με αλκοολικό τίτλο 13.3%, είναι εξαιρετικά αρωματικό και έντονο, και θα μπορούσε να καταναλωθεί ακόμα και τώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, η υπόλοιπη ωρίμανσή τους σε βαρέλι και φιάλη, μόνο καλύτερα μπορεί να τα κάνει!

ΖΑΦΕΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Κωνσταντίνα Ζαφείρη Νεμέα ΟΠΑΠ 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2007. Έχοντας ήδη μείνει 6 μήνες στο βαρέλι, και με αλκοολικό τίτλο 13.5%, το κρασί αυτό είναι κομψό, όμορφα ταννικό και με πολύ γλυκά, φρέσκα φρουτώδη αρώματα. Προσθέστε και αυτόν το νέο παραγωγό στις σημειώσεις σας και δεν θα χάσετε.

ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Κτήμα Γκόφα 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο στα μέσα του 2007. Έχοντας ωριμάσει ήδη για 2.5 μήνες στο βαρέλι, και με αλκοολικό τίτλο 13.4%, το κρασί αυτό φαίνεται πολύ ισορροπημένο και ευχάριστο, με όμορφα αρώματα που σίγουρα θα εξελιχθούν περαιτέρω.

ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ ΝΕΜΕΑ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Κτήμα Νέμειον 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2008. Έχοντας ήδη μείνει για 7 μήνες σε καινούρια βαρέλια, και με αλκοολικό τίτλο 14%, είναι ένα κρασί μυώδες, αλλά ταυτόχρονα κομψό, με έντονα μπαχαρώδη αρώματα. Αξίζει να το περιμένουμε με ανυπομονησία.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

Παρουσιάστηκαν τα κρασιά ”Αγιωργίτικο Σκούρα 2005”, ”Grande Cuvee Νεμέα Σκούρα 2005”, και ”Αγιωργίτικο του Μέγας Οίνος 2005”. Το Αγιωργίτικο πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο φέτος στις γιορτές, το Grande Cuvee θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ο Μέγας Οίνος 2005 αναμένεται στα ράφια στο τέλος του 2007. Και τα τρία κρασιά έχουν αλκοολικό τίτλο 13%, και επιδεικνύουν χαρακτηριστική φινέτσα, συμπυκνωμένες γεύσεις και αρώματα, και γενικά εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Παρουσιάστηκαν τα κρασιά ”Αγιωργίτικο Μπουτάρη 2005” και ”Νεμέα Μπουτάρη 2005”. Και τα δύο κρασιά θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2007. Και τα δύο προμηνύονται πολύ καλά, με όμορφα αρώματα και τέλειες ταννίνες. Κατά την τελευταία δοκιμή, το Αγιωργίτικο και η Νεμέα Μπουτάρη είχαν ήδη παραμείνει σε δρύινα βαρέλια για 6 και 3 μήνες, και είχαν αλκοολικό τίτλο 13.3% και 13.1% αντίστοιχα.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΒΑΛΗ

Παρουσιάστηκαν τα κρασιά ”Νεμέα Αϊβαλή 2005” και ”Μονοπάτι 2006”, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του φετινού έτους. Ο ποιοτικός και μερακλής παραγωγός από τη Νεμέα επιφυλάσσει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς και τα δύο κρασιά που δοκιμάσαμε είναι ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Κατά την δοκιμή, η Νεμέα και το Μονοπάτι του Αϊβαλή είχαν ήδη παραμείνει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 6 και 7 μήνες, και είχαν αλκοολικό τίτλο 13.4% και 13.6% αντίστοιχα.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΕΓΑΠΑΝΟΥ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Αγιωργίτικο Μεγαπάνου 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2007. Έχοντας ήδη μείνει για 5 μήνες σε δρύινο βαρέλι, και με αλκοολικό τίτλο 13%, το κρασί, αν και ”κλειστό” ακόμα, ήταν ιδιαίτερα αρωματικό και ισορροπημένο. Κρατήστε το, γιατί όταν πλέον μαλακώσει και βγει στην κυκλοφορία θα είναι από τα πολύ καλά της χρονιάς του.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Νεμέα Λαφαζάνη 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2007. Ο οινοποιός πειραματίζεται με την χρήση καινούριων Γαλλικών και Αμερικάνικων βαρελιών, στα οποία το κρασί είχε ήδη μείνει για 4 μήνες, έχοντας αποκτήσει αλκοολικό τίτλο 13.3%. Το κρασί επιδεικνύει ήδη έναν όμορφο, ατίθασο χαρακτήρα, που οφείλεται στην δυνατή του ταννικότητα. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω πώς θα έχει ”μαλακώσει” όταν πλέον βγει στην κυκλοφορία, και πως θα ”παίξει” ο οινοποιός με την ανάμιξη κρασιών από τα διαφορετικά βαρέλια πριν από την εμφιάλωση.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Νεμέα Παρπαρούση Επιλεγμένος Οίνος Reserve 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2008. Έχοντας ήδη ωριμάσει για 6 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια, και με αλκοολικό τίτλο 13%, το κρασί επιδεικνύει ήδη όμορφα και κομψά αρώματα και ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές. Το συγκεκριμένο κρασί είναι έτσι κι αλλιώς από τα πολύ αγαπημένα μου της Νεμέας, και είδα με χαρά ότι η ετικέτα του 2005 θα σταθεί αντάξια του ονόματος και κύρους της.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΖΑΧΑΡΙΑ

Παρουσιάστηκε το κρασί ”Αμπελώνες Ζαχαριά Νεμέα 2005”, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2007. Έχοντας ήδη ωριμάσει 5 μήνες στο βαρέλι και με αλκοολικό τίτλο 12.7%, το κρασί αυτό επιδεικνύει όμορφες ταννίνες και περίτεχνα αρώματα. Όταν με το καλό κυκλοφορήσει, η Νεμέα των Αμπελώνων Ζαχαριά θα είναι ένα απολαυστικό κρασί για κάθε περίσταση.

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την εσοδεία 2005 της Νεμέας, όπως είχα το προνόμιο να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια (και με τη μύτη, και με το στόμα...). Βεβαίως, τα κρασιά θα είναι πολύ διαφορετικά όταν πλέον θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο - αν όλα πάνε κατ’ευχήν, θα είναι πολύ πιο ώριμα και απολαυστικά τότε. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε μέχρι τότε όμως. Η εσοδεία 2004 της Νεμέας ήδη αρχίζει και βγαίνει στα ράφια, και υπόσχεται πολλές και πλούσιες συγκινήσεις!...

Η Πρόγευση Νεμέας, που αφορά προσκεκλημένους επαγγελματίες οίνου, οργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά, από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum.

Στη φετινή διοργάνωση εκτέθηκαν και δοκιμάστηκαν 45 περίπου κρασιά ΟΠΑΠ ΝΕΜΕΑ 2005, που βρίσκονται ήδη στο βαρέλι για 2 έως 7 περίπου μήνες, αλλά και κρασιά των δύο προηγούμενων εσοδειών -του 2004, ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να βγουν στην αγορά.

Μετά και τη φετινή διοργάνωση, η Πρόγευση Νεμέας φαίνεται πως εξελίσσεται σε θεσμό κατά το πρότυπο της, την εβδομάδα en-primeur αγορών των κρασιών του Μπορντό.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v