Casillero del Diablo: Διαβολική απόλαυση!

Με τα κρασιά της Χιλής δεν έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά ως τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά όμως, και να που βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Ας μην καθυστερούμε λοιπόν: Κρατηθείτε καλά (γιατί γλυστράει), μη φοβάστε το πυκνό σκοτάδι, και ελάτε να κατεβούμε μαζί τα σκαλιά που οδηγούν στο... Κελλάρι του Διαβόλου!
Casillero del Diablo: Διαβολική απόλαυση!

του Θεόδωρου Λέλεκα

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Don Melchor de Concha y Toro, ευγενής και ιδρυτής του ομώνυμου μεγάλου οινοποιείου στη Χιλή, άρχισε να υποψιάζεται ότι οι εργάτες του έμπαιναν κρυφά στα κελλάρια του και έκλεβαν τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά του.

Για να δώσει τέλος στο πρόβλημα αυτό, και να προστατεύσει τα καλύτερα Reservas του, ο Don Melchor έφτιαξε ένα καινούριο βαθύ και σκοτεινό κελλάρι, και διέδωσε τη φήμη ότι εκεί μέσα ζει ο ίδιος ο διάβολος! Όταν η φήμη αυτή κυκλοφόρησε, οι θεοφοβούμενοι εργάτες δεν ξανατόλμησαν να πλησιάσουν τα κρασιά του κελλαριού αυτού, και έτσι γεννήθηκε ο θρύλος, αλλά και η εξαιρετική γκάμα κρασιών από το Casillero Del Diablo, το Κελλάρι του Διαβόλου.

Η Χιλή έχει παράδοση 5 αιώνων στην παραγωγή κρασιού. Η ιστορία λέει ότι τα πρώτα αμπέλια έφτασαν στην Χιλή από τους Ισπανούς Conquistadores στα μέσα του 16ου αιώνα. Λόγω των ευνοϊκών εδαφο-κλιματολογικών συνθηκών, η αμπελλουργία και η οινοποιία στην Χιλή δεν άργησε να αναπτυχθεί, και να αναδειχθεί σε μεγάλο οικονομικό αλλά και τουριστικό πόρο για τη χώρα.

Σήμερα, η Χιλή θεωρείται από τις βασικές δυνάμεις του Νέου Οινικού Κόσμου. Η ποιότητα και ο χαρακτήρας των κρασιών της διαμορφώνονται από την μοναδική, προνομιακή γεωγραφική της θέση και δομή. Από την ανατολή, η χώρα βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και το ρεύμα Humblot. Από την Δύση, προστατεύεται από τις απόκρημνες και κάτασπρες Άνδεις. Η υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες λόγω υψομέτρου, η παρατεταμένη ηλιοφάνεια, αλλά και οι ιδανικές συνθήκες άρδευσης από τα χιόνια των Άνδεων που λιώνουν, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή δυνατών, πλούσιων και αρωματικών κρασιών.

Στην Χιλή θα βρούμε όλες τις γνωστές ποικιλίες του Παλαιού Κόσμου, αφού οι οινικές επιρροές της χώρας προέρχονται από την Γαλλία και την Ισπανία κυρίως. Ακόμα και η ουσιαστικά γηγενής ποικιλία της Χιλής, η ερυθρή Carmenere, προήλθε από τα... αζήτητα του Μπορντώ, και εξελίχτηκε σε μία χαρακτηριστική και ιδιαίτερα ευέλικτη νεο-κοσμίτικη ποικιλία. Επίσης, αξίζει να πούμε ότι στην Χιλή έχουν κάνει επενδύσεις μεγάλα διεθνή ονόματα του οινικού χώρου, όπως ο Βαρώνος de Rothschild από τη Γαλλία, ο Miguel Torres από την Ισπανία, και ο Robert Mondavi από τις ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις αυτές είναι ενδεικτικές της δυναμικής και των προοπτικών της χώρας, αλλά είναι και βασικοί παράγοντες ανάπτυξης της Χιλιανής οινοποιίας.

Η Οινοποιία Concha y Toro, που φιλοξενούμε σήμερα, είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη της χώρας (ιδρύθηκε το 1883). Ο ιδρυτής της, που αναφέραμε και παραπάνω, ένας κοσμοπολίτης δικηγόρος και επιχειρηματίας με ευγενή καταγωγή, διέκρινε από νωρίς τις δυνατότητες του Maipo Valley, της βασικής οινοπαραγωγικής περιοχής της χώρας, και επένδυσε σε ένα μοντέρνο, για τα πρότυπα της εποχής, οινοποιείο που καλλιεργούσε Γαλλικές ποικιλίες, υπό την παρακολούθηση μεγάλων Γάλλων οινολόγων.

Έτσι, ο Don Melchor de Concha y Toro δικαίως θεωρείται ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία και διεθνή επιτυχία της Χιλιανής οινοποιίας.

Σήμερα, η Concha y Toro είναι ένας πραγματικός κολοσσός, με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία παράγει 8 διαφορετικές ετικέτες κρασιών κάθε ποικιλίας, και διατηρεί αμπέλια σε όλες τις (γνωστές και μη) αμπελοπαραγωγικές περιοχές της Χιλής. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι το 1999 οι αναγνώστες του Αμερικάνικου περιοδικού Wine Spectator ψήφισαν την Concha y Toro ως την δεύτερη πιο σημαντική οινοποιία στον κόσμο.

Η εσοδεία 2005 της σειράς Casillero del Diablo έφτασε στην Ελλάδα μόλις πριν από λίγες ημέρες, προς μεγάλη ανακούφιση πολλών φανατικών θαυμαστών της ετικέτας, που την περίμεναν με ανυπομονησία. Από την σειρά, αυτή την εβδομάδα δοκιμάζουμε και σας παρουσιάζουμε τρία αντιπροσωπευτικά κρασιά: Το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, και το Merlot. Ας τα δούμε:

Ονομασία: Casillero del Diablo Merlot

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ποικιλία: Merlot

Παραγωγός: Concha y Toro

Περιοχή (Χώρα): Maipo Valley (Χιλή)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 10,30 ευρώ

Ένα ολόφρεσκο Merlot που προτείνω να αγοράσετε τώρα και να πιείτε το Χειμώνα. Η νεαρή ηλικία του προδίδεται από το βαθύ πορφυρό χρώμα του. Στη μύτη αναδύει αρώματα γλυκών μπαχαρικών (κανέλλα, βανίλλια), τα οποία στο στόμα γίνονται αισθητά πιο πιπεράτα και πικάντικα. Έχει μέτριο σώμα, πολύ ευγενικές ταννίνες, και μακρά, ανεπαίσθητα πικρή επίγευση, που ενισχύεται από την... τσιμπημένη αλκοολική του περιεκτικότητα. Ιδανικός συνδυασμός: χοιρινό στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, ακόμα καλύτερα αν συνοδεύεται από σάλτσες με φρούτα (μήλο, δαμάσκηνο) και μπαχαρικά.

Ονομασία: Casillero del Diablo Chardonnay

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ποικιλία: Chardonnay

Παραγωγός: Concha y Toro

Περιοχή (Χώρα): Casablanca Valley (Χιλή)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 8,70 ευρώ

Η πρώτη αποκάλυψη της δοκιμής. Ένα πανέμορφο κρασί, χρώματος λεμονί, με απίστευτα αρώματα από γλυκά καλοκαιρινά φρούτα (πεπόνι, ανανάς, γλυκά εσπεριδοειδή), που γίνονται ακόμα πιο όμορφα στο στόμα, σε συνδυασμό με τις νότες από βανίλια και φρεσκοψημένο ψωμί που δίνει η ωρίμανσή του σε δρύινο βαρέλι. Έχει μέτριο σώμα και οξύτητα, και μέτρια, γλυκιά επίγευση.

Συνδυάστε το τέλεια με ψητό κοτόπουλο, ψάρι μαγειρευτό, γιατί όχι και με κάποια αρωματικά κινέζικα πιάτα ψαρικών ή πουλερικών. Θεωρώ την σχέση ποιότητας/τιμής του συγκεκριμένου κρασιού εξαιρετική, και δεν θα δίσταζα να το προτιμήσω από τα περισσότερα Chardonnay (ελληνικά ή ξένα) που κυκλοφορούν στην αγορά για ένα απολαυστικό καλοκαιρινό γεύμα.

Ονομασία: Casillero del Diablo Sauvignon Blanc

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Concha y Toro

Περιοχή (Χώρα): Casablanca Valley (Χιλή)

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 10,90 ευρώ

Αποκάλυψη νούμερο δύο: Ένα πραγματικά απολαυστικό, δροσιστικό καλοκαιρινό κρασί, με χρώμα απαλό λεμονί. Στη μύτη αναδύει πανέμορφα καλοκαιρινά αρώματα από φρέσκα εσπεριδοειδή και λουλούδια, και τα ίδια αρώματα, καθώς και η εκρηκτική του οξύτητα πλημμυρίζουν και το στόμα μας από την πρώτη γουλιά. Έχει ελαφρύ σώμα και μέτρια, ευχάριστη επίγευση.

Το κρασί αυτό είναι ένα ιδανικό απεριτίφ, ενώ συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά, καθώς και παραδοσιακά λαδερά πιάτα. Για μένα, το Casillero del Diablo Sauvignon Blanc είναι το κρασί του φετινού καλοκαιριού, γι αυτό και δεν πρόκειται να λείψει ούτε μέρα από το ψυγείο μου!

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι η... μυθική σειρά Casillero del Diablo θα μυήσει ευχάριστα τους πρωτάρηδες των κρασιών της Χιλής, και, ειδικά τα λευκά της, θα σας κρατήσουν ευχάριστη παρέα φέτος το καλοκαίρι.

Και εδώ που φτάσαμε πλέον, εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, αν ο θρύλος του Casillero del Diablo έχει κάποια ψήγματα αλήθειας, είμαστε τυχεροί που... ο ίδιος ο εωσφόρος φυλάει το ομώνυμο κελλάρι, για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς τα όμορφα κρασιά που κρύβει στα βάθη του...

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Κάβα Wine Garage (Εκάλη και Κολωνάκι) από την οποία προμηθεύτηκα τα κρασιά της δοκιμής, καθώς και την κυρία Isabel Alvarez, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Concha y Toro στη Χιλή, για τις όμορφες φωτογραφίες που μου έστειλε.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v